Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zasadność kupowania nowszego ipada

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 iSzymon

iSzymon
  • 64 postów

Napisano 24 lipca 2014 - 13:25

Cześć, na studia planuję kupić jakiś tablet do nauki i przeglądania internetu. Gram na komputerze, nie sądzę żebym mógł się wkręcić w coś na tablecie na dłużej (w ostateczności najprostsze gry typu angry birds). Nie ukrywam, że mam ograniczony budżet do około 800zł i dlatego zastanawiam się, czy warto kupować któregoś z nowszych ipadów i przepłacić w stosunku do moich wymagań, bo może lepiej kupić starszego ipada, nawet ipada1? Na mbazaar mają w fajnych pieniądzach. ps. gdy mówię o "nowszych" ipadach, mam na myśli np. ipada mini bez retiny, bo ten model zdarzyło mi się na allegro/u znajomych znaleźć w dobrym stanie za około 800-900zł. Szukałem na forum, ale znalazłem jedynie kilka zamkniętych tematów z dawnych lat. Dzięki za porady :)

#2 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 lipca 2014 - 13:40

To już w sumie zależy od Ciebie. Z tego co piszesz wynika na to, że 1 iPad sprawowałby Ci się dobrze, tylko niestety Apple już go nie supportuje. iPad 2 byłby już lepszą opcją (jeden z lepszych iPadów, używam do dziś od dnia premiery). iPad mini też jest w porządku.

#3 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 24 lipca 2014 - 13:44

To już w sumie zależy od Ciebie. Z tego co piszesz wynika na to, że 1 iPad sprawowałby Ci się dobrze.

Żartujesz prawda? Próbowałeś przeglądać strony na iPadzie1 ostatnio? Bardzo traumatyczne przeżycie, nie wspominając już o tym, że znaleźć aplikację sensowną na iOS5 zaczyna graniczyć z cudem. Wiem co mówię, bo iPad1 robi u mnie za zegarek na ścianie...

#4 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 lipca 2014 - 13:49

Ostatnio nie próbowałem ;) Zapomniałem również wspomnieć o tym, że nie tylko Apple, ale i devy nie supportują iPada jedynki.

#5 iSzymon

iSzymon
  • 64 postów

Napisano 24 lipca 2014 - 14:36

To może 2? Chyba nie będzie wiele droższy od 1, a dużo tańszy od mini

#6 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 lipca 2014 - 15:15

Posiadam osobiście 2 od dnia premiery. Do dzisiaj sprawuje mi się idealnie. Jeśli miałbyś ofertę kupna takiego modelu za rozsądną cenę zdecydowanie polecam.

#7 geresz

geresz
  • 120 postów

Napisano 24 lipca 2014 - 15:19

zdecydowanie ipad 2 .. przeszedłem właśnie z 2 na ipada air i jakiegoś total-hiper przeskoku nie było .. dla Twoich potrzeb będzie OK.

#8 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 24 lipca 2014 - 15:28

Żartujesz prawda? Próbowałeś przeglądać strony na iPadzie1 ostatnio? Bardzo traumatyczne przeżycie, nie wspominając już o tym, że znaleźć aplikację sensowną na iOS5 zaczyna graniczyć z cudem. Wiem co mówię, bo iPad1 robi u mnie za zegarek na ścianie...

Miałem ten zegarek w wersji 64GB+3G...tragedia, nigdy nie powinien powstać, apple mogło "zacząć" od 2, pamiętam jak skakałem z radości jak to sprzedałem...aż potem, źle się przez to czułem, bo to zwykłe sprzedawanie bubla było...był w 100% sprawny, w świetnym stanie...i działał tak jak powinien...czyli w ogóle nie działał tak naprawdę, myślę że te 256 RAM'u go totalnie zabiło...a to już się działo zaraz po premierze iPada 3, więc teraz może być tylko gorzej...nikt niech tego pod żadnym pozorem nigdy nie kupuje...i gratuluje za postawę, bo to po prostu trzeba krótko i jednoznacznie powiedzieć.

iPad 2 będzie naprawdę ok, dostanie iOS 8 i Apple pewnie będzie chciało jeszcze dać rok suppu dla Mini 1(który ma też A5) więc może Apple ustanowi rekord i da mu nawet iOS 9(wątpię w to) ale nawet jak nie dostanie to jeden iOS z tyłu, nie jest jeszcze tragedią i apki będą chodziły dobrze, szczerze to przyznam, że nawet lepiej jest kupić iPada 2 niż iPada 3(nie mylić z 4) ponieważ iPad 3...to też nie do końca udany produkt, bo 2048x1536 pikseli do obrobienia to nie zadanie dla procesora A5X(tylko, że te X to sama grafika, a proc ten sam) Oczywiście nie będzie tu żadnej masakry w stylu iPada 1, ale mogą pojawić się zgrzyty i ogólnie to...iPad 2 jest po prostu szybszy...

#9 iSzymon

iSzymon
  • 64 postów

Napisano 24 lipca 2014 - 16:12

Posiadam osobiście 2 od dnia premiery. Do dzisiaj sprawuje mi się idealnie. Jeśli miałbyś ofertę kupna takiego modelu za rozsądną cenę zdecydowanie polecam.

a ile może wynosić rozsądna cena za 2-kę z 3g i 16gb?

#10 eviltomek

eviltomek
  • 780 postów
  • SkądDębica

Napisano 24 lipca 2014 - 21:50

700zl

#11 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 lipca 2014 - 22:05

Około 700 złotych. Może być 100 mniej może być 200 więcej. Ceny są różne ;)

#12 iPrime

iPrime
  • 3 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 lipca 2014 - 23:04

Tak jak koledzy wyżej mówią. iPad 2 w 100% spełni Twoje oczekiwania. Jest wspierany przez Apple oraz dostanie iOS 8 ( co go przymuli, ale nie każdy musi aktualizować..) Jeżeli chcesz mieć tablet na dłużej niż rok,dwa i myśleć przyszłościowo to radziłbym się zastanowić nad iPad'em 4, za 1100 zł +- (200 zł) można kupić używanego w dobrym/bardzo dobrym stanie :)

#13 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 25 lipca 2014 - 08:19

Rownież polecam "dwójkę". Do takich rzeczy jak piszesz bez problemu - a nawet wiecej, jak by Ci sie nudziło to i pograć można. Np. Gta San andreas śmiga bez zająknięcia aż miło. No i jeszcze ma support.

#14 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lipca 2014 - 10:54

Dodam że czytanie na ekranie bez retiny to też ciężki kawałek chleba. Najtańsze mini retina na allegro są w okolicach 1000-1100.

#15 Burczyk

Burczyk
  • 662 postów

Napisano 25 lipca 2014 - 11:47

[QUOTE=aerO^;

iPad 2 będzie naprawdę ok, dostanie iOS 8 i Apple pewnie będzie chciało jeszcze dać rok suppu dla Mini 1(który ma też A5) więc może Apple ustanowi rekord i da mu nawet iOS 9(wątpię w to) ale nawet jak nie dostanie to jeden iOS z tyłu, nie jest jeszcze tragedią i apki będą chodziły dobrze, szczerze to przyznam, że nawet lepiej jest kupić iPada 2 niż iPada 3(nie mylić z 4) ponieważ iPad 3...to też nie do końca udany produkt, bo 2048x1536 pikseli do obrobienia to nie zadanie dla procesora A5X(tylko, że te X to sama grafika, a proc ten sam) Oczywiście nie będzie tu żadnej masakry w stylu iPada 1, ale mogą pojawić się zgrzyty i ogólnie to...iPad 2 jest po prostu szybszy...[/QUOTE]

Bzdury piszesz na iPad 3 nic się nie tnie. Mam go ponad dwa lata i chodzi jak burza, gry również. Chyba nie miałeś go długo w swoich rękach.

#16 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 25 lipca 2014 - 12:01

Na mbazaar mają w fajnych pieniądzach.

Żartujesz czy na serio tak uważasz?

#17 iSzymon

iSzymon
  • 64 postów

Napisano 25 lipca 2014 - 13:13

wydawało mi się, że w dobrym stanie, po przeglądzie i z gwarancją to nie tak dużo

#18 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 25 lipca 2014 - 21:29

Ok pomijając ten sklep - tak jak poprzednicy - bierz minimum wersję 2 jedynki już się nie opłaca.

#19 iSzymon

iSzymon
  • 64 postów

Napisano 26 lipca 2014 - 22:53

ok, dzięki wszystkim

#20 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lipca 2014 - 05:36

Bzdury piszesz na iPad 3 nic się nie tnie. Mam go ponad dwa lata i chodzi jak burza, gry również. Chyba nie miałeś go długo w swoich rękach.

No to chyba słabo go używasz bo ipad 3 tnie, wiem bo sam go mam od długiego czasu.

#21 iSzymon

iSzymon
  • 64 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 13:38

A napisze ktoś w jakiej kolejności się pojawiały ipady? na wikipedii tego nie ma, na stronie appla tylko modele dostępne do kupna, a zakładam, że były inne.

#22 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 15:29

A napisze ktoś w jakiej kolejności się pojawiały ipady? na wikipedii tego nie ma, na stronie appla tylko modele dostępne do kupna, a zakładam, że były inne.

Evolution of iPad: Specs over history | iMore
2 sekundy w google...

#23 adi_23

adi_23
  • 70 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 17:20

Jeśli mógłbym coś doradzić to bierz z 3G. Sam ma iPada tylko z wi-fi i niestety musiałem sobie dokupić dodatkowy mobilny modem. Zwłaszcza jak chcesz go używać poza domem. :D

#24 Pluto27887

Pluto27887
  • 263 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 21:04

IPad 3 chodzi identycznie jak 2 a ma retinę. Wiem bo zmienilem 2 na 3. Niema co porównywac, czytanie czy przeglądanie stron internetowch jest o niebo lepsza na iPad 3

#25 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 sierpnia 2014 - 17:28

Skoro według Ciebie identycznie chodzi to odpal np galaxyonfire hd na w pełnej rozdzielczości na ipad 2 i ipad3. Na trójce będzie cieło i to widać gołym okiem, bo 2x szybsze gpu nie jest w stanie bez spadku wydajności obsłużyć 4x większej ilościu punktów. Właśnie dlatego autorzy dodali specjalnie dla trójki opcję zmniejszenia rozdzielczości do 1536x1024, aby działało to tak samo jak na dwójce.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych