Witam wszystkich,
Od wielu dni wracam do tematu nie działającego zastępowania tekstu, a dokładniej, działania tylko dla jednej frazy.
Zastępowanie tekstu - mam na myśli "skróty" wpisane w: Preferencje systemowe > Klawiatura > Tekst i wypełnione pola "Do zastąpienia" i "Po zmianie".
Gdzie sprawdzam zastępowanie tekstu? W każdej aplikacji, ale przyjmijmy, że jest to TextEdit. I tutaj mam niezły cyrk, a mianowicie:
- Zastępowanie tekstu działa tylko dla jednej frazy, pomimo wpisanych wielu (wyżej pisałem, gdzie to wprowadzam w preferencjach),
- Każda nowo dodana fraza nie chce działać podczas pisania tekstu, zawsze działa tylko jedna, zawsze ta sama,
- Po instalacji programu aText (podobna funkcjonalność co ta systemowa, czyli zastępowanie tekstu) zauważyłem pewną ciekawostkę - program aText importuje systemowe frazy ustawione do zastępowania i u mnie, pomimo wpisania wielu fraz, wczytał tylko tę jedną, która cały czas działa np w TextEdit,
- Ta jedna działająca fraza, pomimo że ją zmienię w preferencjach systemowych, podczas pisania tekstu jest zastępowana na to co było wcześniej - inaczej, moje zmiany wrażenie, nie są zapisywane.
- Frazy dopisane w programie aText działają bez zarzutu, czyli problem leży po stronie tych ustawień "skrótów" w preferencjach systemowych.
Mam nadzieję, że to co opisałem, jest jasne. Denerwuje mnie, że nie działa opcja zawarta w systemie - nie chcę korzystać z płatnego programu, skoro mam to "gratis" dołączone jako funkcjonalność OSX.
Szukałem po necie rozwiązania problemu, nic nie pomogło. Może ktoś z forumowiczów miał taki problem? Może da radę jakoś skasować te moje "skróty" i wpisać je od nowa? (na print screenach w sieci widzę, że wcześniej był tam klawisz powrotu do ustawień fabrycznych, teraz tego nie ma lub ja tego nie widzę!
Aktualna wersja systemu: 10.9.4. Wcześniej miałem inne wersje, może to przez aktualizacje?
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za poświęcony na odpowiedzi czas. Pozdrawiam

Zastępowanie tekstu - nie działa
Rozpoczęty przez
pibe
, 20 lip 2014 15:32
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 20 lipca 2014 - 15:32
Napisano 21 lipca 2014 - 01:11
Edycja -> Zastąpienia sprawdzałeś?
Coś takiego na googlach znalazłem. Próbowałeś?
defaults delete -g NSUserDictionaryReplacementItems
Restart maszyny.
Napisano 21 lipca 2014 - 10:10
Imrik, edycja zastąpienia jest poprawnie włączone.
Po wykonaniu podanej komendy otrzymuję:
2014-07-21 11:07:32.699 defaults[445:507]
Domain (kCFPreferencesAnyApplication) not found.
Defaults have not been changed.
I teraz już nie działa żadna fraza
A program aText nie importuje żadnej dodanej w systemie frazy do zastępowania, tak jakby tam nic nie było, a przecież są. Masakra.
Jakieś inne pomysły? Imrik? Może ktoś coś?

Napisano 21 lipca 2014 - 12:02
No to jestem trochę mądrzejszy. Oto moje kolejne doświadczenia w tym temacie:
1. Kasowanie wszystkich fraz odbywa się dzięki podanej przez Imrika komendzie:
defaults delete -g NSUserDictionaryReplacementItems
2. Przeczytać zawartość plików z frazami można dzięki komendzie:
defaults read -g NSUserDictionaryReplacementItems
3. Dodanie jednego skrótu to komenda (w tym przypadku zamieniamy "pozdrawiam" na "pozdrawiam":
defaults write -g NSUserDictionaryReplacementItems -array-add '{on=1;replace=poz;with="pozdrawiam";}’
4. Jeżeli od razu nie widać zmian podczas pisania tekstu, to komenda:
defaults read -g
lub wylogowanie i ponowne zalogowanie się są konieczne.
I TERAZ NAJCIEKAWSZE - pomimo, że to co wyżej opisałem działa (dodałem poprzez terminal wiele skrótów), nie widać tych skrótów w Preferencje systemowe > Klawiatura > Tekst... Tam mam cały czas pusto!
I jeszcze jedno - program aText importuje bez problemu dodane poprzez terminal skróty - więc to siedzi w systemie, tylko Preferencje tego nie pokazują.
Może teraz ktoś pomoże?
Napisano 21 lipca 2014 - 12:10
Może usuń cache com.apple.systempreferences z katalogu /Users/użytkownik/Library/Cache
Dodatkowo możesz spróbować usunąć com.apple.systempreferences.plist z katalogu /Users/użytkownik/Library/Preferences
Restart maszyny i zobaczyć co się stanie.
Usunięcie tych plików spowoduje usunięcie wszystkich ustawień i pamięci podręcznych programu Preferencje systemowe.
Znasz takie narzędzie jak Onyx? Proponowałbym pobrać wersję dla Mavericks i skorzystać z zakładki automation.
Napisano 22 lipca 2014 - 10:46
Imrik, usunąłem ręcznie wskazane przez Ciebie pliki, ale nadal frazy nie wróciły do widoku w Preferencjach Systemowych. Ale też mam wrażenie, że żadne ustawienia nie zostały zmienione - po ponownym włączeniu komputera, wszystko było jak poprzednio. Jakie dokładnie ustawienia miały być zmienione? Może jednak "w jakiś magiczny sposób" nie skasowałem jednak tego co trzeba?
Zainstalowałem Onyx, korzystając z Automatora, mam wyczyścić System cache i User cache?
Czy dobrze rozumiem, że czyszcząc cache przez Onyx usuwam te same pliki, co ręcznie miały być usunięte wg Twojej odp?
Irmik dzięki za poświęcony mi już czas

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych