Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zastępowanie tekstu - nie działa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 pibe

pibe
  • 9 postów

Napisano 20 lipca 2014 - 15:32

Witam wszystkich,

Od wielu dni wracam do tematu nie działającego zastępowania tekstu, a dokładniej, działania tylko dla jednej frazy.

Zastępowanie tekstu - mam na myśli "skróty" wpisane w: Preferencje systemowe > Klawiatura > Tekst i wypełnione pola "Do zastąpienia" i "Po zmianie".

Gdzie sprawdzam zastępowanie tekstu? W każdej aplikacji, ale przyjmijmy, że jest to TextEdit. I tutaj mam niezły cyrk, a mianowicie:
- Zastępowanie tekstu działa tylko dla jednej frazy, pomimo wpisanych wielu (wyżej pisałem, gdzie to wprowadzam w preferencjach),
- Każda nowo dodana fraza nie chce działać podczas pisania tekstu, zawsze działa tylko jedna, zawsze ta sama,
- Po instalacji programu aText (podobna funkcjonalność co ta systemowa, czyli zastępowanie tekstu) zauważyłem pewną ciekawostkę - program aText importuje systemowe frazy ustawione do zastępowania i u mnie, pomimo wpisania wielu fraz, wczytał tylko tę jedną, która cały czas działa np w TextEdit,
- Ta jedna działająca fraza, pomimo że ją zmienię w preferencjach systemowych, podczas pisania tekstu jest zastępowana na to co było wcześniej - inaczej, moje zmiany wrażenie, nie są zapisywane.
- Frazy dopisane w programie aText działają bez zarzutu, czyli problem leży po stronie tych ustawień "skrótów" w preferencjach systemowych.

Mam nadzieję, że to co opisałem, jest jasne. Denerwuje mnie, że nie działa opcja zawarta w systemie - nie chcę korzystać z płatnego programu, skoro mam to "gratis" dołączone jako funkcjonalność OSX.

Szukałem po necie rozwiązania problemu, nic nie pomogło. Może ktoś z forumowiczów miał taki problem? Może da radę jakoś skasować te moje "skróty" i wpisać je od nowa? (na print screenach w sieci widzę, że wcześniej był tam klawisz powrotu do ustawień fabrycznych, teraz tego nie ma lub ja tego nie widzę!

Aktualna wersja systemu: 10.9.4. Wcześniej miałem inne wersje, może to przez aktualizacje?

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za poświęcony na odpowiedzi czas. Pozdrawiam

#2 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 21 lipca 2014 - 01:11

Edycja -> Zastąpienia sprawdzałeś? Coś takiego na googlach znalazłem. Próbowałeś? defaults delete -g NSUserDictionaryReplacementItems Restart maszyny.

#3 pibe

pibe
  • 9 postów

Napisano 21 lipca 2014 - 10:10

Imrik, edycja zastąpienia jest poprawnie włączone. Po wykonaniu podanej komendy otrzymuję: 2014-07-21 11:07:32.699 defaults[445:507] Domain (kCFPreferencesAnyApplication) not found. Defaults have not been changed. I teraz już nie działa żadna fraza :( A program aText nie importuje żadnej dodanej w systemie frazy do zastępowania, tak jakby tam nic nie było, a przecież są. Masakra. Jakieś inne pomysły? Imrik? Może ktoś coś?

#4 pibe

pibe
  • 9 postów

Napisano 21 lipca 2014 - 12:02

No to jestem trochę mądrzejszy. Oto moje kolejne doświadczenia w tym temacie: 1. Kasowanie wszystkich fraz odbywa się dzięki podanej przez Imrika komendzie: defaults delete -g NSUserDictionaryReplacementItems 2. Przeczytać zawartość plików z frazami można dzięki komendzie: defaults read -g NSUserDictionaryReplacementItems 3. Dodanie jednego skrótu to komenda (w tym przypadku zamieniamy "pozdrawiam" na "pozdrawiam": defaults write -g NSUserDictionaryReplacementItems -array-add '{on=1;replace=poz;with="pozdrawiam";}’ 4. Jeżeli od razu nie widać zmian podczas pisania tekstu, to komenda: defaults read -g lub wylogowanie i ponowne zalogowanie się są konieczne. I TERAZ NAJCIEKAWSZE - pomimo, że to co wyżej opisałem działa (dodałem poprzez terminal wiele skrótów), nie widać tych skrótów w Preferencje systemowe > Klawiatura > Tekst... Tam mam cały czas pusto! I jeszcze jedno - program aText importuje bez problemu dodane poprzez terminal skróty - więc to siedzi w systemie, tylko Preferencje tego nie pokazują. Może teraz ktoś pomoże?

#5 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 21 lipca 2014 - 12:10

Może usuń cache com.apple.systempreferences z katalogu /Users/użytkownik/Library/Cache Dodatkowo możesz spróbować usunąć com.apple.systempreferences.plist z katalogu /Users/użytkownik/Library/Preferences Restart maszyny i zobaczyć co się stanie. Usunięcie tych plików spowoduje usunięcie wszystkich ustawień i pamięci podręcznych programu Preferencje systemowe. Znasz takie narzędzie jak Onyx? Proponowałbym pobrać wersję dla Mavericks i skorzystać z zakładki automation.

#6 pibe

pibe
  • 9 postów

Napisano 22 lipca 2014 - 10:46

Imrik, usunąłem ręcznie wskazane przez Ciebie pliki, ale nadal frazy nie wróciły do widoku w Preferencjach Systemowych. Ale też mam wrażenie, że żadne ustawienia nie zostały zmienione - po ponownym włączeniu komputera, wszystko było jak poprzednio. Jakie dokładnie ustawienia miały być zmienione? Może jednak "w jakiś magiczny sposób" nie skasowałem jednak tego co trzeba? Zainstalowałem Onyx, korzystając z Automatora, mam wyczyścić System cache i User cache? Czy dobrze rozumiem, że czyszcząc cache przez Onyx usuwam te same pliki, co ręcznie miały być usunięte wg Twojej odp? Irmik dzięki za poświęcony mi już czas :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych