Witam użytkuje MacBook' a od niespełna miesiąca, dopiero się go uczę, dla większości pytanie będzie błache ale nie mogę na nie znaleźć odpowiedzi, może tak musi być, a może coś robie ja źle, mianowicie…
Jak na razie wystarczały mi programy zawarte w systemie ale od niedawna zabrakło mi jednego - Skype' a. Wyguglowałem, pobrałem i zainstalowałem. Po pobraniu i kliknięciu otworzyło mi się okno - finder z ikonką Skypa, kliknąłem zainstalowałem normalnie działało. Potem zauważyłem że na biurku jest plik skype ale wyglądajacy nieco inaczej niż ikonka programu, po co ona jest na pulpicie? jak ją likwiduje znika mi cały program…nie chce aby ona była na biurku, można ją jakoś ukryć?
Dziękuję i proszę o wyrozumiałość...

Instalacja programu z internetu, a widoczność na biurku.
Rozpoczęty przez
kamil.szymczak
, 19 lip 2014 01:14
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 lipca 2014 - 01:14
Napisano 19 lipca 2014 - 02:40
To jest "obraz dysku" tak jakby plik "udający" pendrive - musisz z niego przekopiować aplikację do folderu Aplikacje i stamtąd już się nie usunie, gdy odmontujesz plik pierwotny.
Napisano 27 września 2014 - 16:13
Prościej: prawym przyciskiem myszy (trol) lub alt/option z lewym przyciskiem na ikonie i odmontuj/wysun. No ale trzeba to przeciągnąć do aplikacji tak jak wyżej, żeby zainstalować.
Napisano 27 września 2014 - 16:50
Najpierw musisz wywalić tego skype z obrazu dmg z autostartu. Potem skopiować do programów i odpalić.
Napisano 27 września 2014 - 16:56
DMG = obraz dysku. Program można uruchomić bezpośrednio z niego bez konieczności jego instalacji (przeciagania pliku .app). Po skończonej pracy zamykamy program i wysuwamy jego obraz DMG. Uruchamianie z obrazu DMG - w odwrotnej kolejności.
1. Instalacja programu(ów)/gier na Mac OS X w zależności od jego postaci po otwarciu DMG polega na:
a. przeciagnięciu na dysk pliku z rozszerzeniem .app
b. dwukliku na plik z rozszerzeniem .pkg
2. Deinstalacja programu(ów)/ gier na mac OS X polega na:
c. przeciągnięciu do kosza (oraz jego opróżnieniu) pliku z rozszerzeniem .app
d. dwukliku na deinstalator programu - z reguły jest to plik o nazwie "Uninstall nazwaprogramu".app.
Występowanie deinstalatora nie jest regułą.
- - - Połączono posty - - -
P.S. Deinstalator miewa także postać: "nazwaprogramu Uninstaller".
1. Instalacja programu(ów)/gier na Mac OS X w zależności od jego postaci po otwarciu DMG polega na:
a. przeciagnięciu na dysk pliku z rozszerzeniem .app
b. dwukliku na plik z rozszerzeniem .pkg
2. Deinstalacja programu(ów)/ gier na mac OS X polega na:
c. przeciągnięciu do kosza (oraz jego opróżnieniu) pliku z rozszerzeniem .app
d. dwukliku na deinstalator programu - z reguły jest to plik o nazwie "Uninstall nazwaprogramu".app.
Występowanie deinstalatora nie jest regułą.
- - - Połączono posty - - -
P.S. Deinstalator miewa także postać: "nazwaprogramu Uninstaller".
Napisano 27 września 2014 - 22:34
Wstyd. To są absolutne podstawy, idź obejrzyj Mac-Szkołę albo coś takiego.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych