Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Fotografia] [poszukuje]Test na martwe piksele w aparatach cyfrowych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 17 stycznia 2006 - 10:40

Poszukuje programu który wykona test martwych pikseli na matrycy aparatu. Na ogół działają one tak że wykonujemy zdjęcie w określonych warunkach z dekielkiem lub w kolano i potem takie dwie testowe klatki poddawane są badaniom. O ile na Winzgroze jest tego multum to na maca nic nie znalazłem. Miał ktoś do czynienia z takim testem. Wyszukiwanie w goglach nie przynosi rezultatu bo dominuja testy dla matryc LCD a ja potrzebuje dla matrycy cmos :?

#2 Rex_XIII

Rex_XIII
  • 114 postów

Napisano 17 stycznia 2006 - 18:47

O programie który by porównywał nie słyszałem, ale zawsze możesz zrobić tak: Pstryknąć jedną fotke na jak najkrótszej migawce i największej przysłonie z zasłoniętym obiektywem, i drugą na jak najdłuższej migawce i najmiejszej przysłonie żarówce z bliska.. Obie oczywiście na najwyższej rozdzielczości, no a potem obserwować dokładnie obie fotki czy nie mają jakichkolwiek pukcików. Wiem, że to może być uciążliwe przy większych matrycach, ale czasu dużo nie zajmie, a martwe, lub gorące piksele będą się rzucały w oczy.

#3 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 18 stycznia 2006 - 17:55

Tak. jest to jakiś sposób skądinąd znany mi. Jednak wolał bym by oceny dokonał za mnie jakiś pogram. Przyczyn jest kilka od najprostszej: nie lubię być dyskryminowany- na Winde niema problemu z dostępnością takich aplikacji. Bo to że miał bym do przejrzenia ponad *milionów punkcików :)

#4 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 19 stycznia 2006 - 11:30

Pstryknąć jedną fotke na jak najkrótszej migawce i największej przysłonie z zasłoniętym obiektywem

A jaki wplyw bedzie miala przyslona na zdjeciu zrobionym z zalozonym dekielkiem? :mrgreen:
Takie programy oraz testy imo sa do kitu. Skoro nie widac zadnych dead/hot pikseli na zdjeciach to po co robic testy i sie niepotrzebnie stresowac? :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych