Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dyplom jak wydrukować

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 AR-DZEJ

AR-DZEJ
  • 65 posts

Posted 08 July 2014 - 20:31

Chcę wydrukować dyplom na A4, który ma zielone tło(cały obszar od krawędzi do krawędzi). Żeby mogli mi to wydrukować, muszę dodać po 3mm z każdej strony(spady), zrobićinie cięcia, wydrukować na większym formacie np. A2 i potem wyciąć do rozmiaru A4? Jeśli możecie to utwierdźcie mnie w moim przekonaniu. :P Pozdrawiam

#2 tommy73

tommy73
  • 443 posts
  • SkądChełm, PL

Posted 08 July 2014 - 21:10

Ja to bym kupił papier o większej gramaturze w kolorze zielonym i formacie A4.

#3 Loti

Loti
  • 801 posts
  • SkądWro

Posted 08 July 2014 - 21:47

Pomysł z papierem barwionym w masie jest OK o ile projekt dyplomu nie zawiera np. Bialych detali.;) Z drukowaniem bieli na domowych drukareczkach bywa różnie ;)

#4 AR-DZEJ

AR-DZEJ
  • 65 posts

Posted 09 July 2014 - 12:05

Papier barwiony odpada, na dyplomie jest ilustracja, i obawiam się, że to by kompletnie nie wyszło. Sytuacja wygląda następująco: -projekt dyplomu w illustratorze, format A4 -włączone spady 3mm z każdej strony więc format jest już większy niż 21 na 29,7. Na jakim formacie powinien być wydruk? PS. Druk może być cyfrowy, nie wymyślono jeszcze drukarki drukującej od krawędzi do krawędzi?

#5 Matesz

Matesz
  • 40 posts

Posted 09 July 2014 - 13:57

Wszystko jest ok. Najlepszym wyjściem jest pobranie szablonu ze strony drukarni. Jeżeli takiego nie ma to pytasz w drukarni o wymagania. Jeżeli chcesz mieć zielone tło to rozciągnij je aż do linii spadów. Treść (loga, teksty i inne informacje) umieść w obszarze właściwym (A4) w odległości minimum 2mm od każdej krawędzi. Tak przygotowany plik oddajesz do drukarni i dostajesz dyplom w żądanym formacie. A i ważne, tryb kolorów CMYK, tekst zamieniony na krzywe. To takie podstawowe informacje.

#6 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 13 July 2014 - 14:27

Papier barwiony odpada, na dyplomie jest ilustracja, i obawiam się, że to by kompletnie nie wyszło.

Sytuacja wygląda następująco:
-projekt dyplomu w illustratorze, format A4
-włączone spady 3mm z każdej strony
więc format jest już większy niż 21 na 29,7.
Na jakim formacie powinien być wydruk?

PS. Druk może być cyfrowy, nie wymyślono jeszcze drukarki drukującej od krawędzi do krawędzi?

Format ustawiony do druku to A4, osobno spady 3mm. Nic więcej Cię nie obchodzi, to ich interes na jakim formacie drukują, ważne że będą wycinać do A4 i dlatego potrzebny jest spad.

#7 AR-DZEJ

AR-DZEJ
  • 65 posts

Posted 13 July 2014 - 22:39

Dzięki już załatwione.

#8 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 14 July 2014 - 08:48

Opisz co i jak zrobiłeś, może komuś się przyda.

#9 AR-DZEJ

AR-DZEJ
  • 65 posts

Posted 19 July 2014 - 17:28

Format ustawiony do druku to A4, osobno spady 3mm. Nic więcej Cię nie obchodzi, to ich interes na jakim formacie drukują, ważne że będą wycinać do A4 i dlatego potrzebny jest spad.

Generalnie tu zawiera się wszystko. Ewentualnie, jeśli idziesz do przeciętnej drukarni, możliwe, że wydrukują to na A3, i wyciąć będzie trzeba samemu. Dlatego wokół linii spadu, można zrobić przerywaną linie, wyznaczającą gdzie ciąć nożykiem, gdybyśmy mieli to zrobić samemu.

#10 piernik33

piernik33
  • 1 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 August 2014 - 09:37

Dzięki wielkie, mi też się przydało :) Miałam podobny problem.

#11 fijko

fijko
  • 3 posts

Posted 07 September 2014 - 16:44

Ale wyznaczenie linii i wycięcie moze nie być równe jak w normalnej kartce tego rozmiaru.

#12 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 08 September 2014 - 00:27

Jak już odświeżamy wątek to dodam że nie daje się żadnych linii cięcia wzdłuż i poprzek całej strony, jak się wytnie trochę za mało to zostaną i będą szpecić. Linie mają być poza spadem tak ja na tym obrazku: [ATTACH=CONFIG]23027[/ATTACH] To te czarne w rogach, powinny być cztery komplety po dwie linie na każdym rogu strony. Tutaj dwóch brakuje. Czerwone to A4, niebieskie to zapas bo podczas cięcia mogą uciąć za dużo, więc nic istotnego tam nie dajemy. Dajmy na to 2mm. Szare to spad, czyli to co może zostać na stronie gdyby cię ucieło za mało. Więc tutaj muszą docierać wszelkie tła by nie wyszła biała kartka. Więc w podsumowaniu, format pracy A4, nic ważnego nie dajemy bliżej niż 2mm od formatu, więc format na dane to A4 minus po 2mm z każdej strony i rozciągamy tła 3mm ponad A4.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users