Witam,
Postanowiłem ponownie zakupić TC dla swoich danych. Mam ich trochę w ilości 770GB.
Dokonałem zakupu w sklepie Apple i po 3 dniach przyszła przesyłka.
Po skonfigurowaniu TC wraz z aktualizacją przeprowadziłem transfer danych po sieci wifi.
Mam do dyspozycji rMBP z końca 2013 więc po ac transfer danych powinien pójść szybko.
Spróbowałem z jednym katalogiem gdzie było 29GB danych w zdjęciach.
Stabilny transfer w wielkości 9-12mb/s wg. istat menu.
Ale mam katalog z filmami gdzie jest tych danych około 750GB.
Więc pomyślałem sobie że jak wyłączę wifi i podłącze (przez przejściówkę) TC kablem ethernet z moim rMBP to transfer będzie o wiele wiele szybszy.
Jak było moje zdziwienie kiedy próba przesyłu danych kończyła się z maksymalną transmisją danych na poziomie 3,2 mb/s, 2,0 mb/s lub 0,0 mb/s. Dlaczego piszę 0,0 mb/s gdyż było to zacięcia (czkawki) gdzie ten transfer przez istat menu pokazywał takie cuda.
Zgłosiłem ten fakt do sklepu Apple i tam najpierw mnie przepytano a później poćwiczono różne konfiguracje TC w tym zamiany przewodów, gniazd etc. Nie przyniosło to rezultatu.
Skierowano mnie do serwisu Cortland gdzie wykonano test transferu danych przez gniazdo Ethernet gdyz mój rMBP takowego nie posiada a posiłkowałem się przejściówką usb/ethernet zapożyczoną z mojego dawnego MBA.
Weryfikacja niestety nie przyniosła rezultatu. TC do zwrotu.
Sklep wymienił mi TC na nową TC która właśnie przyszła.
Ponownie ją skonfigurowałem, uaktualniłem i przystapiłem do transferu danych po kablu Ethernet.
I znów zonk. Sytuacja podobna?
Po wifi idzie super po kablu maksymalnie 5 mb/s z licznymi czkawkami do 0,0 mb/s.
Może ktoś mi poradzi co ja robię nie tak a sklep Apple nie umie z tego zidentyfikować. Przecież to powinno hulać ponad 20 mb/s a nie jak wyżej napisałem.
Faktycznie mogę znów wymienić TC na nowy ale przypuszczam że być może wina jest po mojej stronie lub trafiła mi się ponownie TC wadliwa.
Prosze o poradę jeżeli wytrzymaliście czytając moje wypociny.

Time Capsule - dziwny/niski transfer danych po kablu Ethernet
Started by
iAndrzej
, 08 Jul 2014 15:37
5 replies to this topic
Posted 08 July 2014 - 15:37
Posted 08 July 2014 - 15:40
Czy TC ma swój ruter? Bo z opisu mi wynika że masz sieć 10/100 Mbit. Ja miałem to samo u siebie, wymieniłem router i po wifi zapis mam koło 20 MB/s. Po kablu nie sprawdzałem bo nie mam karty sieciowej.
Posted 08 July 2014 - 15:50
Tak router TC jest podłączony do routera UPC.
Lecz ja podłączyłem kabel Ethernet bezpośrednio do jednego z wyjść TC i podłączyłem swojego rMBP.
Katalog 750GB pokazało mi że transfer danych skończy się za 4 dni.
Taka sama sytuację miałem z poprzednim TC którego odesłałem do sklepu.
Dane przez router UPC nie transferuje tylko bezpośrednio do TC.
Więc się dziwię o co tu chodzi.
- - - Połączono posty - - -
Zaraz zaraz, kolego Torik.
Nie miałeś w komplecie swojego MBA takiej przejściówki USB/Ethernet?
Już wiem, chyba o to chodzi że ja tez nie mam karty sieciowej
Lecz ja podłączyłem kabel Ethernet bezpośrednio do jednego z wyjść TC i podłączyłem swojego rMBP.
Katalog 750GB pokazało mi że transfer danych skończy się za 4 dni.
Taka sama sytuację miałem z poprzednim TC którego odesłałem do sklepu.
Dane przez router UPC nie transferuje tylko bezpośrednio do TC.
Więc się dziwię o co tu chodzi.
Zaraz zaraz, kolego Torik.
Nie miałeś w komplecie swojego MBA takiej przejściówki USB/Ethernet?
Już wiem, chyba o to chodzi że ja tez nie mam karty sieciowej
Posted 08 July 2014 - 16:20
Dorry pomylka nie ten post
Posted 08 July 2014 - 17:18
Juz sobie poradziłem.
Musiałem tylko kupic Apple adapter Thunderbolt do Gigabit Ethernet w Cortlandzie i teraz transfer danych do TC mam 45 mb/s.
Super.
Dziękuje kolego Torik gdyż Twój wywód o tym że nie masz karty sieciowej dał mi wiele do myślenia.
Posted 08 July 2014 - 17:46
No to kiepsko szczerze mówiąc, na szybko wykonany test i mam po lanie 90,3MB/s z tym że ja mam prawdziwe gigabit Ethernet a nie parodie znaną z domowych routerów - niestety

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users