Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Prowadzenie kalendarza przez sekretariat w oparciu o subskrypcje iCal i Windows

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Link

Link
  • 102 postów

Napisano 08 lipca 2014 - 10:43

Witam, Chciałbym dowiedzieć się o najlepszym sposobie subskrypcji kalendarza prowadzonego przez sekretarkę, która pracuje na Windowsie. Trochę szczegółów - pracuję na Macu i korzystam z iCala. Chciałbym, żeby osoba, która nie ma dostępu do systemu Mac OS, mogła prowadzić mój kalendarz spotkań, w którym zarówno ja jak i ona będziemy mogli dodawać terminy. Domyślam się, że rozwiązanie ze strony sekretarki będzie oparte na aplikacji webowej - jeśli to możliwe, chciałbym uniknąć aplikacji od Google. Chciałbym również mieć możliwość, żeby ukrywać szczegóły spotkania, które sam wprowadzam, tak żeby sekretarka widziała tylko wpis "spotkanie od.. do... w miejscowości..." i dzieki temu wiedziała, że w tych godzinach jestem zajęty np. w Warszawie, przez co nie umówi spotkania np. w Gdańsku dwie godziny później (intuicja podpowiada mi, że ma to coś wspólnego z funkcją iCala przy dodawaniu zdarzenia dostępności na "zajęty"). Z drugiej strony koniecznością z jej strony będzie posiadanie w danym rozwiązaniu pola "opis", tak żebym po spojrzeniu w iCal i wyświetleniu szczegółów spotkania poznał najważniejsze informacje o kliencie (jakiego produktu będzie dotyczyła rozmowa, inne ustalenia z sekretariatem, miejsce spotkania). Jeśli oczywiście Google posiada najsprawniejszy sposób na dostarczenie takiego rozwiązania, będę się musiał z tym pogodzić. Jeśli jednak istnieją inne, w miarę proste metody, chętnie się dowiem.

#2 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 08 lipca 2014 - 11:05

Da się to zrobić bez problemu. Kiedyś używałem tego : Panel sterowania iCloud 3.1 dla systemu Windows i swój kalendarz z iCloud synchronizowałem z Outlookiem na komputerze bez i problemu w nim pracowałem. Nie wiem czy od tej pory (dwa lata temu) nic się nie zmieniło.

#3 Link

Link
  • 102 postów

Napisano 08 lipca 2014 - 13:30

Tylko czy to w pełni bezpieczne? Sekretarka będzie obcą osobą, a rozumiem, że muszę się na jej komputerze zalogować do swojego iCloud?

#4 Ania.S

Ania.S
  • 219 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 lipca 2014 - 13:40

Możesz założyć osobne konto iCloud, które subskrybujesz.

#5 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 08 lipca 2014 - 13:45

A więc tak. Aby podpiąć kalendarz z icloud są dwie wersje.

1.) Logujemy się do panelu iCloud przez stronę www.icloud.com wpisujemy appleID i hasło. Potem wchodzimy w kalendarz.
Po lewej stronie jest opis kalendarza, ja mam iCloud. Obok tego kalendarza widać nieco po prawej taką ikonkę a'la sygnał wifi. Po kliknięciu na nią mamy dodatkowe opcje:

- kalendarz prywatny (pełen dostęp do niego czyli odczyt i edycja), zaproszenie idzie na adres email ale chyba chce dostępu przez www (to muszę sprawdzić czy da się obejść).

- kalendarz publiczny - dostęp tylko do odczytu, po wybraniu tej opcji jest po niżej link ale też można go wysłać pocztą email. Podpina się pod Outlloka i można mieć kalendarz na windows ale nie ma żadnej możliwości edycji.

#6 Link

Link
  • 102 postów

Napisano 10 lipca 2014 - 04:04

Ani i Tobie jestem bardzo wdzieczny - stworzylem nowe konto iCloud, skonfigurowalem tylko tak, zeby snchronizowal sie kalendarz, a potem zalogowalem sie przez icloud.com i udostepnilem kalendarz prywatnie - wyslalem zaproszenie do kalendarza z nowego konta i mam ten kalendarz podpiety na moim prywatnym koncie iCloud, wiec w aplikacji iCal normalnie widze wszystkie wydarzenia, ktore dodaje przez icloud.com logujac sie na nowym koncie. Genialne :)! Teraz mam juz tylko jeden problem... Jak zrobic, zeby sekretarka, ktora bedzie miala wlaczony iCal przez www na nowym koncie i za posrednictwem strony bedzie dodawala umawiane przez nia spotkania, widziala spotkania dodane przeze mnie w formie boxa pokazujacego graficznie, w ktorych godzinach jestem zajety.. moze jest jakas opcja, zeby iCal przy dodawaniu zdarzenia duplikowal je na dwa kalendarze, jeden moj prywatny (tylko ja widze wszystkie szczegoly wydarzenia) i drugi, ktory wykorzysta tylko wprowadzony przeze mnie termin zdarzenia bez dodatkowych szczegolow. Wtedy moglbym udostepnic ten drugi kalendarz sekretarce i na swoim iCalu przez www widzialaby czyste boxy, w ktorych jestem zajety..

#7 szabelak

szabelak
  • 9 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 26 lipca 2014 - 20:47

A czy mieliście kiedykolwiek problem krzaczenia się godzin ? W kalendarzu z poziomu maca jest wszystko ok a gdy już zaloguje sie do iCloud to godziny są zupełnie inne niż w kalendarzu. Ktoś może coś wie na temat synchronizacji kalendarza z iCloud ?

#8 Hubert Lary

Hubert Lary
  • 118 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 lipca 2014 - 23:21

A kalendarz Google synchronizowany z iCal ?

#9 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 27 lipca 2014 - 08:29

A problem krzeczenia się godzin to czasem nie dotyczy stref czasowych komputera lokalnego?

#10 Ania.S

Ania.S
  • 219 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 27 lipca 2014 - 08:31

@Link cmd + D i duplikujesz wydarzenie. Tam możesz zrobić notatki, które widzisz tylko Ty.

#11 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 27 lipca 2014 - 08:56

Tylko że klon będzie żył własnym życiem, więc jeśli spotkanie zostanie przesunięte przez sekretarkę np o godzinę później, to klon się nie zmieni. Co niestety generuje większe problemy niż brak ukrytych notatek. Lepszym rozwiązaniem jest chyba robienie notatek osobno poza kalendarzem, bo nie przypominam sobie aby w protokole ical było miejsce na ukrytą treść. Albo ją masz readonly albo readwrite albo wcale ;) bez rozróżnienia pól. Chyba że jakaś impelentacja kalendarza nadużywa jakiegoś pola i je np szyfruje.

#12 szabelak

szabelak
  • 9 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 27 lipca 2014 - 09:00

Elita !!! :) Faktycznie problemem byla strefa czasowa:) Dziekuje Ci bardzo mocno :)

#13 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 27 lipca 2014 - 09:12

Nie ma za co :) Co ukrywania pola opis, to można postawić gdzieś swój serwer icald na jakiejś opensourcowej implementacji i zlecić komuś mały patch który ukrywałby to pole i nie pozwalał na modyfikację dla wybranego usera - nie powinno to być skomplikowane ani kosztowne.

#14 Link

Link
  • 102 postów

Napisano 28 lipca 2014 - 10:19

Rozwiązanie z wykorzystaniem własnego serwera, a przede wszystkim - zlecanie stworzenia patcha, który będzie ukrywał treść, wydaje się trochę bardziej skomplikowane, więc chyba najłatwiej będzie mi duplikować wydarzenia.. Nie jest to rozwiązanie doskonałe, ale na ten moment chyba najprostsze do wdrożenia. Inna sprawa, że jeśli sekretarka umówi mi spotkanie i przy potwierdzaniu godziny zostanie ono przesunięte, dla mnie nie ma to znaczenia - po prostu w moim kalendarzu będę widział spotkanie o godzinę później. Chodzi mi o to, że jeśli na spotkaniu z klientem, które umówiła sekretarka, ustalę razem z nim nowy termin spotkania, na którym będziemy omawiać sprawy, które wyniknęły na pierwszym spotkaniu, to dodając sobie to spotkanie w prywatnym kalendarzu, w miejscu OPIS chcę dodać notatki - o czym rozmawialiśmy poprzednio, co przygotować na następne spotkanie, itp. Nie chcę jednak, żeby sekretarka miała do tego wgląd. Dlatego więc myślę, że najlepszym sposobem będzie, jeśli na swoim iCloud stworzę kalendarz np. "SEKRETARIAT" i tylko do odczytu udostępnię go dla konta, które obsługuje sekretarka. Następnie, dodając samodzielnie spotkania do prywatnego kalendarza, zduplikuję wydarzenie do kalendarza "SEKRETARIAT", zanim dodam notatki.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych