Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacMini -> słaba karta WiFi ?

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Mercury

Mercury
  • 27 posts
  • SkądLDZ

Posted 07 July 2014 - 19:19

Witam, Mam świeżego MacMini. Odziwo zaraz po pierwszym uruchomieniu Mac połączył się z moim Wifi (router livebox znajduje się na niższym pietrze) i przez dzień działał. Pobrały się aplikacje itp. Kolejnego dnia WiFi już przestało działać. Ledwo co się łączy, jak już się połączy to netu i tak nie ma. Ping pusty. Dodam, że próbowałem kłaść go w różnych miejscach na biurku i potrafiły być chwilowe poprawy. Może na kilka sekund. W tym samym pokoju z tym samym routerem bezproblemowo łączą się telefony, laptopy itp. Tylko MacMini nie jest w stanie złapać solidnie sygnału. Dla pewności podłączyłem go zaraz obok routera -> wifi działa jak trzeba. Wchodzę piętro wyżej - i [mod][CIACH][/mod]. I stąd pytanie, czy w tak drogich kompach naprawdę:( ładują badziewne karty WiFi? Czy z moja jest coś nie tak ? :/

#2 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 07 July 2014 - 19:20

Witam,
Mam świeżego MacMini. Odziwo zaraz po pierwszym uruchomieniu Mac połączył się z moim Wifi (router livebox znajduje się na niższym pietrze) i przez dzień działał. Pobrały się aplikacje itp.
Kolejnego dnia WiFi już przestało działać. Ledwo co się łączy, jak już się połączy to netu i tak nie ma.
Ping pusty.
Dodam, że próbowałem kłaść go w różnych miejscach na biurku i potrafiły być chwilowe poprawy. Może na kilka sekund.
W tym samym pokoju z tym samym routerem bezproblemowo łączą się telefony, laptopy itp.
Tylko MacMini nie jest w stanie złapać solidnie sygnału.

Dla pewności podłączyłem go zaraz obok routera -> wifi działa jak trzeba. Wchodzę piętro wyżej - i dupa.

I stąd pytanie, czy w tak drogich kompach naprawdę:( ładują badziewne karty WiFi? Czy z moja jest coś nie tak ? :/

Mój Mac Mini łapał wifi w miejscu w którym iPhone i iPad już na sieci 3G były.

#3 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 07 July 2014 - 19:27

I stąd pytanie, czy w tak drogich kompach naprawdę:( ładują badziewne karty WiFi? Czy z moja jest coś nie tak ? :/

Taki badziew ładują ,u mnie iMac postawiony obok mini ta sama odleglosc od rutera wifi na iMacu 65Mb/s na mini tylko 50Mb/s ,po kablu juz na tescie jest identycznie:confused:

#4 Mercury

Mercury
  • 27 posts
  • SkądLDZ

Posted 08 July 2014 - 09:25

No to kiepsko :( Naprawdę nie spodziewałbym się, że w kompie za 3,4k Pln będzie gorsza karta WIfi jak w byle jakim telefonie. Prześledzę tą sprawę jeszcze, napiszę do supportu apple - zobaczymy co powiedzą. Widziałem też w necie wątki, że ktoś miał antenę od 2,4 odłączoną. Szedł do serwisu, tam łączyli się przez WiFi pasmo 5Mhz - wszystko działało. W domu natomiast 2,4 i nie działało (jak się okazało są dwie anteny i ta od 2,4 nie była podłączona). Mam też zewnętrzną kartę Wifi USB - ta niestety nie działa z Mac'ami :/ Załamka. Kiepski mam starty z tą firmą.

#5 jacek00

jacek00
  • 368 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 July 2014 - 13:17

Taki badziew ładują ,u mnie iMac postawiony obok mini ta sama odleglosc od rutera wifi na iMacu 65Mb/s na mini tylko 50Mb/s ,po kablu juz na tescie jest identycznie:confused:

To sprawdź w jakich standardach działają obie karty

- - - Połączono posty - - -

Witam,

Jeśli na piętrze bez problemu łączysz się z WIFI smartphonem, to raczej coś nie tak masz z kartą WIFI w kompie. WIFI w kompie działają na większe odległości bez problemu, i raczej powinno być na odwrót.

#6 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 11 July 2014 - 08:47

iMac Wi-Fi (en1)-ethernet 130Mbps mini Wi-Fi (en1) -ethernet 144Mbps ...dlatego mowie ze w mini jest dziadowskie wifi w praktyce:mad:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users