Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy warto dokładać dwa dyski SSD? [MacBook Pro; 15-inch, Mid 2010]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 zelenowski

zelenowski
  • 6 postów

Napisano 07 lipca 2014 - 11:42

Krótkie pytanie: czy warto mieć dwa dyski SSD (jeden na system, drugi jako magazyn danych)? Obecny sprzęt to MacBook Pro 15, i5 z 8GB RAM + SSD (128 GB Samsung SSD 830 Series) i HDD (Samsung HM640 JJ 7200rpm 16MB SATA2). Ostatnio reklamowałem (OCZ Vector) dysk SSD z drugiego Macbooka. Wyrok: uszkodzony. Pozwolili mi dopłacić i wziąć coś nowszego. Zdecydowalem się na SSD Samsunga 840 EVO (500 GB). W stary sprzęt nie chce już nic dokładać, stwierdziłem, że być może warto zrobić podmiankę HDD na to SSD (inna opcja to podmianka SSD). Pytanie, czy warto? A może nie warto i lepiej puścić sprzęt na Allegro póki pachnie świeżością i nowością? Co myślicie? I pytanie drugie: czy wierzyć Mactrackerowi z ilością RAMu? (max. 8GB). Może ktoś próbował dokładać więcej?

#2 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 07 lipca 2014 - 13:34

Podaj więcej szczegółów komputera (indeks, nr seryjny) to wtedy można będzie podać więcej informacji co do max RAMu. Gdzie bez problemu pozwolili Ci na oddanie dysku SSD i wymianę na inną firmę za dopłatą?

#3 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 07 lipca 2014 - 13:37

Ja bym na magazyn danych nie dawała SSD tylko jakiś szybki talerzyk o pojemności min. 512 - 1 000 GB, na system SSD jak najbardziej. Co do ilości rammu, to czy potrzeba Ci więcej niż 8 GB? Ja mam 4 GB wlutowane bez możliwości rozszerzenia i nie narzekam ale nie mam wysokich wymagań i zapotrzebowania na ramm.

#4 zelenowski

zelenowski
  • 6 postów

Napisano 07 lipca 2014 - 14:04

@KrisP: Komputronik - (OCZ Vector padł po 4? 5? miesiącach?). Przysłali nowy. Zapytałem czy jest opcja wymiany na coś innego (nie chciałem się narażać na ponowne ryzyko utraty danych). Kierownik musiał wyrazić zgodę, ale nie było problemu. @torik: zdarza mi się montować cos w FC i działać ze zdjęciami / multimediami, więc RAM się zawsze przyda, jak sądzę.

#5 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 07 lipca 2014 - 19:41

Do FC to rammu dobrze mieć dużo. Jednak wydaje mi się że jak lapka to 8 GB to ilość wystarczająca. Co do dysku ssd to ten model kupiłem do ultrabooka z win8.1 i jestem z niego bardzo zadowolony. Co prawda ma tylko 128GB ale nie mam za dużo programów i danych.

#6 kormo

kormo
  • 219 postów
  • SkądWawa

Napisano 07 lipca 2014 - 19:48

Z którego roku ten Macbook? Jak młodszy niż połowa 2011 to łyknie 16 MB jak koń dropsy. Jak Ci zależy na komforcie pracy to ładuj drugi SSD, tylko backupy rób regularnie, bo z SSDkami jak sam wiesz różnie bywa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych