Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jakie routery do domu (kilka pięter i roaming)

• Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 gerberd

gerberd
  • 169 posts

Posted 01 July 2014 - 17:10

Mieszkam w 3-kondygnacyjnym domu z dość mocnym zbrojeniem co powoduje, że sygnał Wi-Fi pomiędzy piętrami przechodzi ledwo ledwo. W tej chwili mam 3 routery, 3 różne sieci (różne SSID). Niestety komputery i telefony czasami próbują się łączyć do sieci o słabszym zasięgu. Czy jest jakieś rozwiązanie (sprzęt/konfiguracja), które pozwoliłoby zrobić coś jak roaming w komórkach? Czyli dla urządzeń byłaby widoczna jedna sieć i jeden SSID a obsługiwane by to było przez 3 osobne routery. Chciałbym aby urządzenia przełączały się pomiędzy sieciami w sposób transparentny i jak najmniej problematyczny. Da się? :-)

#2 angelares

angelares
  • 912 posts
  • Skądona taka blada?

Posted 02 July 2014 - 08:21

Zastanów się czy musisz mieć jakąś super prędkość na piętrach. Jeżeli musisz, bo masz kompa i grasz np. na 1szym piętrze to transmiter sieciowy, ale jeśli tylko do "zwykłej" pracy może zostać router. Robiłem w ten sposób kilka instalacji i uważam, że jeśli nie da się ciągnąć kabli to tak jest wygodnie. Oczywiście, że się da. Wyślij mi na priv schemat odręczny domu. Jeżeli routery mogą działać jako AP reapeter (wznacniacz sygnału) to nie ma problemu spiąć wszystko w jedną sieć. Po prostu nadajesz wszystkim jedno SSID. Urządzenie samo powinno się przełączyć na najlepszy sygnał. Jednakże coś za coś. Musisz pamiętać, że realna prędkość transferu spadnie. Może nieznacznie może znacznie trudno teraz wyrokować bo z twego opisu nawet fusy nie dają rady. pozzdro, aa

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users