Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Onyx

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 Azazel

Azazel
  • 28 posts

Posted 16 January 2006 - 17:22

Jak używać by nic nie zepsuć, czy programik warty jest uwagi. Serdecznie z góry dziękuje za pomoc.

#2 tskisiu

tskisiu
  • 1255 posts
  • SkądEnschede (NL)

Posted 16 January 2006 - 17:25

Moim zdaniem to jest najlepszy programik do zmiany wielu ustawień systemu. Zawiera chyba wszystko, co można sobie wyobrazić. Ma opcje powrotu do ustawień pocątkowych Mac OS X. Trudno też jest nim co zepsuć, za to sprawdza się świetnie jeżeli włączyć naraz Repair Permissions, wyczyścić logi sytemowe i odzyskać trochę dysku. Polecam!

#3 Azazel

Azazel
  • 28 posts

Posted 16 January 2006 - 17:48

Onyx Czy bez obaw kasować mogę kernel i system cache ? Co powoduje reset w Maintenance ? Czy różni się optimize - update a complete optimize ? Czy powtarzajace sie ustawienia w cleaning i automation są te same ?

#4 tskisiu

tskisiu
  • 1255 posts
  • SkądEnschede (NL)

Posted 16 January 2006 - 18:17

Możesz bez obaw kasować kernel i system cache. Byleby nie za często, bo długo się włącza komputer. Reset w Maintenance umożliwia powrót do domyślnych ustawień np. w wyświetlaniu katalogów (czyli siatka, ikony 32x32 bez rozszezreń itp.) w spotlighcie kasuje bazę danych plików i yruchamia ponowne indeksowanie. Mac OS X jak nie pracujesz w tle uruchamia optymalizację (miedzy innymi fragmentuje zdefregemtowane pliki, porządkuje pliki) możesz to włączyć opcją Optimize. Update Optimize sprawdza w logach co już zostało zrobione i optymalizuje różnice) Powtarzające się ustawieia to to samo. p.s. Onyx nie robi nic dziwnego. To samo można zrobić z Terminala odpowiednimi komendami

#5 Azazel

Azazel
  • 28 posts

Posted 16 January 2006 - 18:50

Onyx Dzięki serdeczne.

#6 jedsok

jedsok
  • 208 posts
  • SkądZoliborz

Posted 15 August 2006 - 18:09

Kazalem Onyksowi wyczyscic Browsers' history, cache itp. i po restarcie i odpaleniu Safari znalazlem cudza historie. Przegladarka (nie wiem skad) wyswietla adresy, ktorych nigdy nie odwiedzilem. Podejrzane to czyszczenie...

#7 jmk

jmk
  • 43 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 August 2006 - 21:32

Kazalem Onyksowi wyczyscic Browsers' history, cache itp. i po restarcie i odpaleniu Safari znalazlem cudza historie. Przegladarka (nie wiem skad) wyswietla adresy, ktorych nigdy nie odwiedzilem. Podejrzane to czyszczenie...

Niechybnie Time Machine nadchodzi... :)
BP,NMSP :)

#8 jedsok

jedsok
  • 208 posts
  • SkądZoliborz

Posted 27 October 2006 - 11:17

znow to samo. Bardzo mi sie to nie podoba...

#9 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 27 October 2006 - 11:42

aż z ciekawości sam spróbowałem i u mnie na Safari nic takiego nie zaobserwowałem... może masz jakąś lipną wersję i Ci uzupełnia cachew przeglądarki o przybytki programisty? ;) ściągnij na nowo i tyle. PS: Masz na kompie więcej niż jedno konto, które są używane

#10 Wookasch

Wookasch
  • 306 posts
  • SkądBerlin

Posted 27 October 2006 - 12:50

Moje zdanie o Onyxie - niewart uwagi. Niby duzo opcji, ale tak naprawde szkoda na to wszystko czasu ;)

#11 spoco

spoco
  • 1035 posts
  • SkądWawa

Posted 27 October 2006 - 13:04

a ja mam inne zdanie... bardzo fajny ale jednorazowka... odpalasz ustawiasz co i jak i zapominasz...

#12 jedsok

jedsok
  • 208 posts
  • SkądZoliborz

Posted 27 October 2006 - 14:50

dlaczego niewart uwagi? czy uzywasz czegos innego czy uwazasz, ze o system nie trzeba dbac bo dba o siebie sam? nie mam innych kont. chodzi mi dokladnie o autouzupelnianie adresu w safari. po taki czyszczeniu nie powinien nic uzupelniac. i rzeczywiscie nie pamieta stron ktore ogladalem, ale pamieta jakies inne ktorych w zyciu nie widzialem.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users