Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Time Capsule - udostępnienie plików w samrt TV Samsung i zdalny dostęp do TC

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 diablo-82

diablo-82
  • 19 posts

Posted 30 June 2014 - 08:42

Witam, posiadam TC model A1355. Posiadam dwa laptopy z windowsem i udało mi się dostać dostęp do dysku w TC z obu laptopów, jest on widoczny w Mój Komputer jako dysk sieciowy. Mogę w pełni korzystać z tego dysko tak jak na dysku w kompie. Mam pytanko, posiadam TV samsung ze smart tv i poprzez wifi mam już połączenie z TC. Jak teraz udostępnić ten dysk z TC aby był widoczny w TV i mógł oglądać filmy, fotki, itp. (chodzi o allshare). Obecnie takie rzeczy mogę robić jak mam podłączony laptop ale wtedy korzysta z dysku w laptopie, a mnie zależy aby korzystać z dysku w TC, bo on z reguły jest włączony non stop. Czy jest w ogóle taka opcja dostępna? P.S czy jest możliwość na dostęp do dysku i plików w TC z innego miejsca jak tylko dom (nie będąc podłączonym do tej sieci).

#2 Maxavelli

Maxavelli
  • 1040 posts

Posted 30 June 2014 - 21:20

A w tym TV nie potrzeba protokolu DLNA?

#3 diablo-82

diablo-82
  • 19 posts

Posted 30 June 2014 - 21:46

Nie wiem, ale raczej tak. TV to Samsung UE40F6400.

#4 diablo-82

diablo-82
  • 19 posts

Posted 09 July 2014 - 08:51

I nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na wyżej wymienione pytania? A czy można wykorzystać TC do prywatnego iCloud? Chodzi o to aby po zrobieniu fotki iphonem automatycznie przesyłało do TC bez względu gdzie będziemy.

#5 Novy_it

Novy_it
  • 53 posts

Posted 09 July 2014 - 10:44

Nie da się jeżeli TC nie ma usługi DLNA server a z tego co wiem to nie ma takiej możliwości.
https://discussions....essage/23996964

Zwykły WD myCloud (2TB) za 460 zł posiada funkcję DLNA i dodatkowo Time Machine Backup.
http://www.wdc.com/p...ts.aspx?id=1140

#6 diablo-82

diablo-82
  • 19 posts

Posted 10 July 2014 - 10:22

No to lipa. Taka marka, tyle kasy kosztuje a nie nadaję się do niczego poza kopią bezpieczeństwa. Jedyny plus to wygląd. No nic, jak to się mówi "do żyda z tym".

#7 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 10 July 2014 - 13:12

No to lipa. Taka marka, tyle kasy kosztuje a nie nadaję się do niczego poza kopią bezpieczeństwa. Jedyny plus to wygląd. No nic, jak to się mówi "do żyda z tym".

Ale, ale... To nie jest tak, jak piszesz, Szanowny Kolego!
Będę bronił Apple mówiąc, że taka marka, tyle kasy kosztuje i stworzyła urządzenie nadające się idealnie do kopii bezpieczeństwa. A na dodatek, ma ładny wygląd.
Co do backupu fotografii polecam 5GB iCloud, potem sobie kopiujesz na bieżąco z "chmury" do innego katalogu. Pamięta ostatnie 1000 zdjęć bodajże lub zrobionych w ostatnim czasie, ale do maksymalnie 5GB (czego nie uważam za słaby wynik).
W każdej chwili podłączone do internetu iUrządzenie (iPhone, iPad, iPod Touch, Apple TV) odpalasz i oglądasz fotki...
Najdziwniejsze jest to, że (z tego co widzę i co piszesz - mogę się oczywiście mylić lub być niedoinformowany) zastanawiam się, po co TC skoro masz laptopy z windosami a nie macbooki/imaki/ maki mini...

Do opisanych przez Ciebie czynności moim zdaniem (bo mam, używam i sobie chwalę) wystarczy dowolny (nawet najtańszy) model Synology ewentualnie (ze względu na wygląd, ale już nie cenę) LaCie... np ten: https://www.lacie.co...st.htm?id=10324

Jak zakupisz jakiegoś maka i będziesz potrzebował funkcji TimeMachine to poszukaj albo zwróć się do mnie po instrukcję, jak skonfigurować dowolny Synology, żeby mieć na nim funkcję Time Machine lub odweidź stronę www.pronas.pl

#8 diablo-82

diablo-82
  • 19 posts

Posted 11 July 2014 - 09:59

Ogólnie to nie mam nic do marki apple. Posiadam dwa iphony i ipada i jestem z nich zadowolony ale z TC już mniej. Co do iCloud to używam i jestem zadowolony, ale nie mowa tu o icloud a o TC. Piszesz, że po co mi TC skoro nie mam komputerów apple tylko windows, odpowiem ci tak: po co ci prawo jazdy skoro nie masz auta i nie jeździsz? Apple udostępniło TC również dla windowsa i prawdę mówiąc skoro jest kompatybilne z windowsem to i mogło by działać jak z komputerami apple, ale to tak na marginesie i po za tematem. Kupiłem TC z drugiej ręki i prawdę mówiąc nie wiele wiedziałem o tym urządzeniu, no ale skoro mogłem je mieć za pół darmo to brałem. Jestem tylko zaskoczony, że takie urządzenie nie jest w pełni funkcjonalne, a konkretnie chodzi mi o kompatybilność ze smart tv (samsung). Nie wiem, a kombinuję już kilka dni, jak uzyskać dostęp do dysku TC z innej lokalizacji niż domowa. Będąc w domu na obu laptopach mam dostęp do dysku i mogę go normalnie używać jak zwykłego dysku. Tak na marginesie to gdyby laptopy apple były by tańsze to na pewno bym kupił. Wydając kilka tysiaków a nawet i więcej za laptopa apple w średniej konfiguracji, miałbym jeden lub dwa laptopy dobrej albo b.dobrej konfiguracji windowsa, ale to też tak na marginesie.

#9 tommy45

tommy45
  • 110 posts

Posted 11 July 2014 - 12:48

Ja oglądam filmy z TC używając WD TV. Normalnie mam dostęp do dysku przez sieć. Dostęp do TC z innej sieci niż lokalna też u mnie nie działa ale to raczej sprawa łącza które ma maks 1 Mbit uploadu.

#10 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 11 July 2014 - 14:28

Tak na marginesie to gdyby laptopy apple były by tańsze to na pewno bym kupił. Wydając kilka tysiaków a nawet i więcej za laptopa apple w średniej konfiguracji, miałbym jeden lub dwa laptopy dobrej albo b.dobrej konfiguracji windowsa, ale to też tak na marginesie.

Mam w domu 4 laptopy "z windowsem". Od czasu zakupu pierwszego urządzenia Apple (Apple TV1) powoli przekonuję się do marki. Zrobiłem kiedyś eksperyment i - na wyraźne życzenie Małżonki - poszukałem laptopa "z windowsem" z konfiguracją podobną do mojego Macbooka Pro lub Macbooka Air, jaki Jej proponowałem. Znalazłem sprzętowo podobne Sony Vaio w podobnej cenie a Samsunga chyba nawet droższego. W przypadku laptopów Apple kupuje się nie tylko sprzęt, ale i całą "otoczkę", której elementem jest Time Capsule.
Problem leży w tym, że tutaj trzeba odwrócić sposób myślenia/kombinowania: sprzedaj (tym bardziej, że kupiłeś za pół ceny) Time Capsule i kup Synology (lub coś podobnego np Qnap, WD ) i będziesz miał wszystko w jednym...
Nawiązując do "pozakomputerowych" porównań: Kupiłeś instalację na gaz do samochodu benzynowego a przecież Twój samochód to diesel...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users