Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Czy jest mo偶liwy downgrade Ipod touch 4G ios 6.1.6 do 6.1.3 nie posiadaj膮c SHSH ?

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Martin1984r

Martin1984r
  • 6 post贸w

Napisano 24 czerwca 2014 - 10:12

Witam, Czy jest mo偶liwy downgrade Ipod touch 4G ios 6.1.6 do 6.1.3 nie posiadaj膮c SHSH ? Czy jest mo偶liwo艣膰 jako艣膰 wyci膮gn膮膰 z SHSH z mojego urz膮dzenia do wersji 6.1.3, bo chcia艂em wgra膰 Bl4ck0ut 7 (on jest wersji 6.1.2 lub 6.1.3), ale wywala b艂膮d 3194. Pr贸bowa艂em tinyumbrella ale si臋 nie uruchamia bo musi by膰 pod wersj臋 ios 6.1.6, tak mi si臋 przynajmniej wydaje. Te偶 pr贸bowa艂em iFaith-v1.5.9 ale nie uda艂o mi b膮d藕 藕le robi艂em. Je艣li m贸g艂bym poprosi膰 o jak膮艣 rad臋 czy mo偶na co艣 z tym zrobi膰 ? Nie jestem jakim艣 laikiem je艣li chodzi o informatyk臋, ale przyznam ze z apple nie mia艂em do czynienia i jest to dla mnie nowo艣膰 i ci臋偶ki orzech do zgryzienia. Czy jest jaka艣 mo偶liwo艣膰 wgrania Bl4ck0ut 7 wersji 6.1.3 ? Przepraszam z g贸ry za moje pytanie, je艣li komu艣 si臋 wydaje to laikowate.

#2 OleYek

OleYek

• 17聽478 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 24 czerwca 2014 - 11:14

Nie ma takiej mo偶liwo艣ci...

#3 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 24 czerwca 2014 - 11:17

Bez plik贸w SHSH nie da si臋 zrobi膰 dzia艂aj膮cego downgrade. A nie wiem jak Ty chcesz wyci膮gn膮膰 te pliki. Pliki SHSH trzeba sobie zachowa膰 w momencie kiedy dany soft jest wspierany. W Tej chwili mo偶esz zachowa膰 SHSH do oprogramowania 6.1.6, bo takie Apple podpisuje i pozwala wgra膰. Je艣li wcze艣niej nie zachowa艂e艣 starszych SHSH to teraz ju偶 ich nie zdob臋dziesz.

#4 Martin1984r

Martin1984r
  • 6 post贸w

Napisano 24 czerwca 2014 - 11:44

Dzi臋kuje za odpowied藕. Troch臋 Panowie mnie za艂amali, jako艣 nigdy nie my艣la艂em ze b臋d臋 co艣 kombinowa艂 z ipodem, ale zacz膮艂 przymula膰 strasznie. Na youtube jest filmik gdzie go艣ciu bez shsh robi downgrade z 6.1.3 do 4.3.3 i komentarzach nie kt贸rzy potwierdzaj膮 ze zrobili to z wersji 6.1.5 Tylko ze u mnie si臋 nie uruchamia wcale tinyumbrella. To jest takie ustrojstwo ze teraz nic mog臋 zrobi膰. Za艂amka.

#5 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 24 czerwca 2014 - 12:24

Po co Ci TinyUmbrella? Wiesz w og贸le do czego s艂u偶y ten program? To co艣 z YouTube nie b臋dzie Ci dzia艂a膰. Nawet jak uda Ci si臋 zrobi膰 to b臋dziesz w艂膮cza艂 iPoda z komputera, odpu艣膰 sobie. Je艣li "przymula" to normalnie odtw贸rz oprogramowanie, bo obni偶enie oprogramowania z 6.1.6 do 6.1.3 nie przyspieszy urz膮dzenia, przecie偶 to praktycznie takie same softy.

#6 Martin1984r

Martin1984r
  • 6 post贸w

Napisano 24 czerwca 2014 - 13:11

@up TinyUmbrella wyci膮gali poprzednie shsh z urz膮dzenia. Pewnie masz racje abym sobie odpu艣ci艂, ale chcia艂em do wersji 6.1.3 wtedy bym mia艂 shsh i m贸g艂 wgra膰 Bl4ck0ut 7. Jako艣 dziwi mnie ze niemo偶na tego jako艣 odzyska膰 cho膰by z serwer贸w apple ? Przepraszam ale nie jestem specem ios i to dla mnie nowo艣膰. Na r贸藕n臋 urz膮dzenia wgrywa艂em firmware i jako艣 dawa艂em sobie rad臋 i jako艣 udawa艂o mi si臋 rozwi膮za膰 problemy powsta艂e trakcie. Takie pytanie jak si臋 wprowadzi np. ipoda w try DFU, to jak mo偶na zrobi膰 a wy艂膮czy膰 ten tryb aby normalnie ios wystartowa艂, czy trzeba od razu robi膰 przywracanie?

#7 OleYek

OleYek

• 17聽478 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 24 czerwca 2014 - 13:27

@up
Jako艣 dziwi mnie ze niemo偶na tego jako艣 odzyska膰 cho膰by z serwer贸w apple ?

Ale je偶eli serwery Apple tego nie podaj膮 to jak niby chcesz odzyska膰 co艣, czego fizycznie nie ma ju偶 na serwerach Apple?

Na r贸藕n臋 urz膮dzenia wgrywa艂em firmware i jako艣 dawa艂em sobie rad臋 i jako艣 udawa艂o mi si臋 rozwi膮za膰 problemy powsta艂e trakcie.

Bo inni w przeciwie艅stwie do Apple nie u偶ywaj膮 kluczy szyfruj膮cych i nie szyfruj膮 niczego.

#8 Martin1984r

Martin1984r
  • 6 post贸w

Napisano 24 czerwca 2014 - 13:40

Dzi臋kuje za wiedz臋. Zabawka za grube pieni膮dze a nic mo偶na zrobi膰. Okey, nie podaje ale jako艣 odzyskuj膮 poprzednie shsh, albo na nie kt贸rych tutorialach robi膮 bez shsh... Na innych urz膮dzeniach nie ma jako艣 problemu z downgradem. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Pytanie z innej beczki, bo mam na drugim kompie iTunes library.itl jaki艣 folder gdzie jest plik z dat膮 data 2013-10... Czy gdzie艣 tam mo偶e by膰 kopia zapasowa ? albo zaszyty shsh ?

#9 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 24 czerwca 2014 - 14:09

SHSH mo偶na zapisa膰 tylko w momencie kiedy dany soft jest najnowszym, czyli teraz mozesz sobie zapisac do najnowszego 6.1.6. To, 偶e ludzie odzyskuj膮 shsh przy pomocy TinyUmbrella wynika tylko i wy艂膮cznie z tego, ze kiedy艣 wcze艣niej kto艣 mia艂 jailbreak na tym urz膮dzeniu i kiedy wszed艂 w Cydi臋 to na serwerze Saurika zosta艂y automatycznie zapisany jego aktualny plik shsh. TinyUmbrella pozwala pobra膰 ten plik z tego serwera. Je艣li urz膮dzenie nie by艂o nigdy jaibreakowane, je艣li nikt nie zapisa艂 sobie wcze艣niej aktualnych plik贸w to ich nie ma, bo one ju偶 nawet w Apple nie istniej膮. Nie ma szans niczym ich odzyska膰. Tak samo to, ze kto艣 robi downgrade bez shsh o niczym nie 艣wiadczy. Dzia艂a to tak, ze jak tylko wy艂膮czysz lub roz艂adujesz iPoda to ju偶 go nie uruchomisz, bo w艂膮czy si臋 w trybie DFU i musisz go ponownie uruchamia膰 komputerem. My艣l臋, ze taki downgrade jest bez sensu. Poczytaj sobie komentarze pod filmem na YouTube na kt贸ry si臋 ci膮gle powo艂ujesz. Robi艂em taki downgrade z ciekawo艣ci w iPhone 4 i dlatego wiem co m贸wie. Odtw贸rz oprogramowanie w iTunes i dzi臋ki temu iPod b臋dzie chodzi艂 najszybciej jak to mo偶liwe. Jailbreak na pewno go nie przyspieszy.

#10 Martin1984r

Martin1984r
  • 6 post贸w

Napisano 24 czerwca 2014 - 14:16

Dzi臋kuje za tak dok艂adny opis, troch臋 mi to rozja艣ni艂o w g艂贸wce ;) Rozumiem ze mam otworzy膰 itunes na ipodzie dzi臋ki temu przy艣pieszy to dzia艂anie. Je艣li mog臋 jeszcze si臋 zapyta膰, jak naj艂atwiej zapisa膰 ten obecny shsh? Zrobi艂em to ju偶 ale dziwna sprawa bo na ko艅cu nazwy tego pliku jest napis cydia, nie wiem czy to dobrze?

#11 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 24 czerwca 2014 - 14:19

Dobrze, mo偶e by膰 i tak. Plik SHSH zachowasz np. programem redsn0w. A odtworzy膰 mo偶esz oprogramowanie iPoda w iTunes na komputerze.

#12 Martin1984r

Martin1984r
  • 6 post贸w

Napisano 24 czerwca 2014 - 14:57

Dzi臋kuje za fachowe odpowiedzi. Za bardzo nie rozumiem jak w艂膮czy膰 oprogramowanie itunes na programie? Jeszcze jedno pytanko (postaram si臋 ju偶 nie tru膰), jest sens robi膰 Jailbreak na ipodzie ios 6.1.6? Wiadomo uwalnia softa, al czy jako艣 to co艣 zmienia opr贸cz wi臋kszych uprawnie艅?

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych