GPS w trybie samolotowym - czy iPhone w ogóle ma GPSa ?!
Napisano 23 czerwca 2014 - 11:00
Napisano 23 czerwca 2014 - 11:20
Napisano 23 czerwca 2014 - 11:25
Napisano 23 czerwca 2014 - 11:31
Napisano 23 czerwca 2014 - 12:16
Napisano 23 czerwca 2014 - 12:38
Napisano 23 czerwca 2014 - 12:52
W samolocie (w powietrzu) nie da się określić położenia przy pomocy GPS ... :-)
Bo...?
Dziwne jest to co piszesz. Bo mi się nieraz udawało (nie iPhone-em)....
Napisano 23 czerwca 2014 - 13:56
W samolocie (w powietrzu) nie da się określić położenia przy pomocy GPS ... :-)
Oczywiście, że się da. Proszę bardzo, sam nagrywałem, iPhone 4. Trasa Marakesz-Berlin:
Sports Tracker
Na wysokości Cordoby znudziło mi się trzymanie telefonu przy oknie i przerwałem zapis
A tak precyzyjniej, GPS komercyjny działa do wysokości ok. 18.000 m
Napisano 23 czerwca 2014 - 15:22
Napisano 23 czerwca 2014 - 17:14
Napisano 23 czerwca 2014 - 19:38
Dokładnie o to chodzi ;-)GPS działa w samolocie, ale nie w trybie samolotowym...
Napisano 23 czerwca 2014 - 21:37
I położenie będzie określone szybciej nawet jeżeli tylko włączymy moduł wifi (niekoniecznie musi się połączyć z jakąś siecią). Bez sieci komórkowej i wifi telefon może natomiast dość długo określać położenie.
Kolega który założył ten temat jedzie w góry do Albanii. Tam nic nie da włączenie WiFi, bo w górach raczej nie ma co kawałek routera i różnych sieci WiFi. WiFi pomaga w ustaleniu położenia telefonu np. w mieście, gdzie są setki sieci WiFi i przynajmniej część z nich ma opisaną lokalizację.
Napisano 09 lipca 2014 - 10:31
Napisano 09 maja 2016 - 13:55
A możecie pomóc krok po kroku? Przesiadam się właśnie z "innego" systemu na iPhone'a niejako z musu.
W samolocie bardzo często używam GPS (czasem nagrywam ślad, ale głównie chodzi o to, żeby z mapy offline'owej odczytać info jak daleko mam albo jakie miasto widzę za oknem i czy ciągle lecę we właściwym kierunku).
Oczywiście zawsze grzecznie w trybie samolotowym. Ten tryb w moim telefonie pozwala na włączenie WiFi i zupełnie nie przeszkadza GPSowi (który w niektórych airbusach łapie nawet na środkowych fotelach - nie przez okno).
I teraz pytanie - jak można używać iPhona do śledzenia pozycji w samolocie nie łamiąc przy tym przepisów bezpieczeństwa (czyli jednak tryb samolotowy - więc na pewno bez gsm, bez bt, nie wiem co tam jeszcze).
Za chwilę w innym wątku zadam pytanie o aplikację
Napisano 09 maja 2016 - 15:53
Tryb samolotowy, pomijając jego sens, ma działac w ten sposób, że w urządzeniu wyłączone zostają wszystkie nadajniki radiowe. GPS wprawdzie jest odbiornikiem a nie nadajnikiem ALE... każdy odbiornik radiowy jest też nadajnikiem. Bardzo małej mocy ale jest. Wynika to z tego, że odbiornik musi mieć rezonator pracujący z określoną częstotliwością, a to zawsze generuje jakieś szczątkowe fale.
Zatem poprawnie działający tryb samolotowy wyłącza też GPS. Powtarzam, to nie dyskusja na temat sensu tego rozwiązania
Napisano 09 maja 2016 - 20:56
Jeśli chcesz być "poprawny politycznie" wyłącz ręcznie GSM, Wi-Fi i wszystko co tylko można a pozostaw włączony GPS. Włączasz dowolny program rejestrujący track i zapisujesz ślad. Rejestrowałem tak lot z Marakeszu do Berlina i świetna zabawa podczas późniejszej analizy ścieżki (przyspieszenie, różnica przewyższeń, prędkość, itp.). Niestety, ślad zapisałem jeszcze na Sports-Trackerze, a że od kilku lat nie używałem tego konta to buraki skasowali.
to nie dyskusja na temat sensu tego rozwiązania
Tak, wiem wiem, ale muszę to napisać: tryb samolotowy nie ma żadnego sensu, każdy pilot ci to powie Ot, taka dygresja mająca na celu uspokojenie co bardziej wrażliwych pasażerów...
Napisano 03 czerwca 2016 - 21:17
Oczywiście, że nie ma. W Norwegianie i Lufthansie normalnie masz internet WiFi na pokładzie...
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych