Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook A1181 zamula po wymianie pasty-termoprzewodzacej i nie laduje bateri

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 DefterBark

DefterBark
  • 193 postów

Napisano 23 czerwca 2014 - 08:13

Witam wszystkich uzytkownikow forum, mam problem z moim dziadkiem czyt Macbookiem A1181, laptop jak na swoj wiek smiga/ał super, dziwilem sie ze laptop z takimi parametrami tak chodzi, do momentu kiedy zachcialo mi sie wymienic paste na procesorze, Laptop zacząl zamulac, strasznie.Wyczytalem gdzies ze cos stalo sie z Safarii i pobiera za duzo pamieci RAM.i tak bylo, pobieralo 900MB.Zainstalowalem Mozille Firefox i jest nadal to samo.Nie wiem dlaczego nie ładuje baterii.Nawet jej nie wyszukuje w systemie.A bateria jest sprawna(2 miesieczna).Ma problem tez z przejsciem w stan uspienia po zamknieciu klapy.Trzeba go ''puknac'' albo przydusic prawy róg klapy wtedy przejdzie w stan uspienia.Moze ktos mi podpowie co schrzanilem tym ze chcialem poprawic chlodzenie? Pozdrawiam.:???:

#2 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 czerwca 2014 - 08:25

Jeśli nie usypia się i nie widzi baterii to znaczy, że uszkodzone lub nie podpięte do płyty głównej jest złącze baterii. To sprawdź na początek.

#3 DefterBark

DefterBark
  • 193 postów

Napisano 23 czerwca 2014 - 08:35

[ATTACH=CONFIG]22054[/ATTACH] Jak rozumiem to jest to cale zlacze?

#4 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 czerwca 2014 - 08:44

Tak.

#5 DefterBark

DefterBark
  • 193 postów

Napisano 23 czerwca 2014 - 09:27

Zrobilem tak jak mowiles, wlaczylem Mac'a i pojawilo sie w baterii ''obliczam'' i teraz jest ''Brak baterii''.Zostaje tez problem zamulania.Problem z usypianiem rozwiazany.Teraz normalnie sie usypia.Za kazdym razem jak wloze baterie jest ''obliczam''.Przycisk na baterii pokazuje ze jest rozladowana.

#6 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 23 czerwca 2014 - 09:34

W tych modelach bardzo często winowajcą jest sama bateria. Zanim jednak kupisz inną warto sprawdzić komunikację baterii z SMC. (nie, w warunkach domowych, bez oscyloskopu tego nie sprawdzisz - za to w jakimkolwiek serwisie sprawdzą Ci to w minutę)

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#7 DefterBark

DefterBark
  • 193 postów

Napisano 23 czerwca 2014 - 09:39

W Sumie bateria jest na gwarancji, przed tymi akcjami wyswietlal sie komunikat '' wymaga naprawy ''.Dzwonilem do sprzedawcy powiedzial ze to normalny blad systemu.

#8 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 czerwca 2014 - 09:52

To nie jest błąd systemu tylko sprzedawca sprzedał Ci kiepską baterię. Jeśli już przed Twoim rozkręcaniem komputera pojawiał się komunikat, ze wymaga ona naprawy to reklamuj i nie słuchaj bajek o błędach systemu. Nowa sprawna bateria ma działać normalnie, a nie po dwóch miesiącach zgłaszać takie komunikaty. Jak Ty czyściłeś ten komputer? Wyciągałeś całą płytę czy tylko odkręciłeś radiator i wentylator?

#9 DefterBark

DefterBark
  • 193 postów

Napisano 23 czerwca 2014 - 10:04

Odkrecalem radiator i wentylator.Musze przedzwonic do sprzedawcy. Gwarancja do baterii jest juz nie wazna.Laptopa kupilem 2 miesiace temu razem z nowa bateria.Dostalem gwarancje wszystko.Dzwonilem, zostalem poinformowany ze bateria po roku moze robic takie psikusy, i ze na gwarancje oddac ja moze tylko ta osoba ktora kupila ja na all*gro.

#10 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 czerwca 2014 - 10:18

No to bateria ma rok czy dwa miesiące, bo raz piszesz tak, a raz tak. Bateria może mieć wpływ na wolne działanie komputera, ale skoro zwolnił po Twoich zabiegach w środku to baterii bym za to nie winił. Mogłeś coś uszkodzić na płycie.

#11 DefterBark

DefterBark
  • 193 postów

Napisano 23 czerwca 2014 - 10:20

Bateria ma 2 msc.Mam jeszcze dodatkowe baterie, wlozylem stara i normalnie sie laduje.Po prostu im chodzilo o to ze bateria po roku moze robic take cos.Ale bez przesady, nie po to dawalem wiecej kasy za laptopa z ''NOWA'' bateria.

#12 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 czerwca 2014 - 10:35

No to odeślij im tę baterię, jeśli masz rachunek itd. to co to za różnica, kto kupił na allegro. Tyle, ze bateria raczej nie rozwiąże problemu wolnej pracy. Jeśli masz możliwość to sprawdź komputer na innym dysku/systemie, bo to moze być wina systemu.

#13 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 23 czerwca 2014 - 10:45

A1181 na uszkodzonej baterii będzie mulił. Dopiero 2009 rocznik z nowym SMC nie ma tej przypadłości.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#14 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 czerwca 2014 - 10:50

Tak, tylko Kolega tutaj pisze, że wcześniej działał dobrze, a po jego rozkręcaniu zaczęły się problemy. Najlepiej sprawdzić na innej baterii i na innym systemie.

#15 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 23 czerwca 2014 - 11:06

A1181 na uszkodzonej baterii będzie mulił. Dopiero 2009 rocznik z nowym SMC nie ma tej przypadłości.

Z tego co wiem wszystkie macbooki bez baterii lub z uszkodzoną baterią działają wolniej.

#16 macandroll

macandroll
  • 252 postów

Napisano 23 czerwca 2014 - 15:00

Tak, stare macbooki po wyciągnięciu baterii zwalniały ponad dwukrotnie. Mój stary mbp 2.16 bez baterii działał na 1ghz. Sprawdzone programem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych