Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

bootcamp czy parallels ALE specyficzne wymagania, proszę o pomoc

• This topic is locked This topic is locked
9 replies to this topic

#1 Derdth

Derdth
  • 6 posts

Posted 23 June 2014 - 00:37

Witam, jestem świerzym posiadaczem macbooka. Jako, iż potrzebuję kilku programów na windowsie stąd chciałbym ten system na moim macu mieć. Nie wiem jednak któregoż sposobu użyć - TAK, wiem jest milion tematów na ten sam temat, acz potrzebuję tegoż na szybko, a naprawdę nie mam czasu brnąć przez miliard stron, stąd nowy temat - przepraszam i proszę o pomoc. jeszcze co chyba ważne czego jestem posiadaczem i czego chcę: r macbook pro late 2013 15" i7 2,0 , 16gb ram, gf gt750, 512gb, a chcę zainstalować windowsa 8.1 Co do "specyficznych wymagań" to chcę używać na windowsie programów typu corel draw, 3d max, możliwe że archicad, gdyż nadal nie mogę się przyzwyczaić do wersji macowej, ale może uda mi się, może czasem autocad choć on jest cudowny na macu. Czasem chciałbym też pograć. Stąd moje pytanie parallels desktop 9 czy bootcamp ? Jeszcze raz przepraszam, z góry dziękuję i pozdrawiam.

#2 mikoko

mikoko
  • 496 posts

Posted 23 June 2014 - 00:57

uważam, że do poważnych rzeczy i gier to raczej bootcamp

#3 kompernik

kompernik
  • 264 posts

Posted 23 June 2014 - 07:50

Co to za pomysł z grafiką 3D na wirtualce? Oczywiście, że instalacja systemu tradycyjnie.

#4 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 23 June 2014 - 10:13

Po co kupowałes maca skoro pracujesz na windowsie i chcesz grać ? Głupota i strata pieniędzy.

#5 kompernik

kompernik
  • 264 posts

Posted 23 June 2014 - 10:29

@Paf, nie oceniaj... To już jego sprawa czy potrzebuje Mac'a... Sam mam Windows'a na drugim dysku. Ogólnie Parallels średnio sobie wg. mnie radzi z 2D (np. kultowe Age of Empires czy Heroes 3), a co dopiero akceleracja 3D. :)

#6 Derdth

Derdth
  • 6 posts

Posted 23 June 2014 - 13:43

Dziękuję za odpowiedzi,

1)

Co to za pomysł z grafiką 3D na wirtualce?

jak wspomniałem jestem świerzym użytkownikiem maca, nie znam się na tym, a znajomy robi projekty przy pomocy parallelsa i zachwala, acz nie byłem tego tak pewny stąd wolałem tutaj zapytać + nie używa wszystkich programów które ja potrzebuję.

2)

Po co kupowałes maca skoro pracujesz na windowsie i chcesz grać ? Głupota i strata pieniędzy.

wiem w jakim celu kupowałem maca, stąd nie uważam by była to głupota i strata pieniędzy. Zdecydowanie częściej używam i będę os x i programów na nim, tylko wiem że czasem będę potrzebował na windowsowskiej wersji -> coś pokazać, ew. zrobić -> np. tłumaczenie komuś jak zrobić daną rzecz, tj. osobie która ma komputer z windą -> interfejsy programów znacznie się różnią.
co do gier to rzadkość, stąd nie jest to priorytet. Ale jak wspomniałem na początku -> wiem po co kupowałem macbooka, więc proszę o nie komentowanie bez sensu.

Podsumowując -> bootcamp, tak ?

#7 ajed76

ajed76
  • 249 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 June 2014 - 14:42

A może oba? Paralers jest wygodniejszy choc wolniejszy. Mozesz zrobic instalacje windy na bootcampie, a potem zamontowac ja w parallers. Wtedy mniejsze projekty nie wymagajace akceleracji 3d odpalasz na wirtualce.

#8 Derdth

Derdth
  • 6 posts

Posted 23 June 2014 - 14:51

Hmmm, słyszałem o takich rozwiązaniach, ale szczerze powiedziawszy nie jestem przekonany. W sumie nie zależy mi na tym bajerze że działają razem. Przenoszenie to na zewnętrznym dysku i tak będę robił, gdyż tam najczęściej wszystkie projekty trzymam. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

#9 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 posts

Posted 23 June 2014 - 15:28

Nie bardzo rozumiem stwierdzenia, że nie jesteś przekonany. Sugeruje ono, że jednak wiesz z czym masz do czynienia. Skąd w takim razie potrzeba opinii innych? Uważam dokładnie tak jak ajed76. Sam korzystam z takiej konfiguracji od długiego czasu (i na podobnym sprzęcie). Jedynym minusem jest koszt Parallels. Na co dzień odpalam maszynę wirtualną instalacji Boot Camp, co od zimnego startu nie zabiera więcej niż kilka sekund. Przy standardowych operacjach trudno się nawet zorientować, że to wirtualizacja a nie natywny Windows. Kiedy potrzebuję wyciskać ostatnie soki z grafiki, wtedy odpalam na czysto z Boot Camp. Pełna elastyczność.

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 24 June 2014 - 12:59

TAK, wiem jest milion tematów na ten sam temat, acz potrzebuję tegoż na szybko, a naprawdę nie mam czasu brnąć przez miliard stron

Bezczelne.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users