Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak uporządkować zdjęcia z zewnętrznego dysku?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 agunya

agunya
  • 9 postów

Napisano 21 czerwca 2014 - 22:46

To link do mojego posta, który zamieściłam w złym dziale. Instalowałam tego Lyna, ale niestety jakoś u mnie nie działa w ogole… Oto treść mojego posta: Witajcie :) Mam zgrane wszystkie zdjęcia na dysku zewnętrznym. Jest ich ponad 43000 (z 7 lat). Wreszcie chcę się za nie zabrać i uporządkować je (wykasować te, które są zbędne, niewyraźne, powtarzające się, itd.) Mój dysk na Macu jest malutki, 128GB, więc po to mam zdjęcia na dysku zewnętrznym, żeby ich nie zapisywać na komputerze. Jednak zastanawiam się jak mam je uporządkować z pozycji dysku zewnętrznego? Chciałabym użyć Picasy, wydaje mi się najsensowaniejszym programem do układania zdjęć… Pomóżcie… i wybaczcie, jestem laikiem komputerowym. Dziękuję i życzę słonecznego weekendu :)

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 21 czerwca 2014 - 23:15

Jak nie systemoweiPhoto - polecałem jeszcze: Try Photo Mechanic for Free | Camera Bits, Inc. lub ACDSee Mac Pro 3 - ACD Systems

#3 agunya

agunya
  • 9 postów

Napisano 21 czerwca 2014 - 23:41

Sprawdzę pozostałe dwa i dam znać.

Jasne, iPhoto byłby idealny, niestety mam z nim problem. Ile razy podpinam dysk, pojawia się komunikat "naprawianie biblioteki" (czy coś w tym stylu) i mieli przez długi czas te 40 tyś. zdjęć :/ Nie mam pojęcia czym to może być spowodowane.

Jak nie systemoweiPhoto - polecałem jeszcze: [url=http://www.camerabits.com/try-photo-mechanic-for-free/]Try Photo Mechanic for Free | Camera Bits, Inc.[/url] lub [url=http://www.acdsee.com/en/products/acdsee-pro-3-mac]ACDSee Mac Pro 3 - ACD Systems[/url]

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 22 czerwca 2014 - 00:07

Jeszcze zapomniałem o Fat Cat Software – iPhoto Library Manager

#5 agunya

agunya
  • 9 postów

Napisano 22 czerwca 2014 - 11:20

Jeszcze zapomniałem o [url=http://www.fatcatsoftware.com/iplm/]Fat Cat Software – iPhoto Library Manager[/url]

Dzięki!!!! Ten ostatni jest świetny, łatwy w obsłudze i działa!! Właśnie tego potrzebowałam! Mam nadzieję, że sprawnie mi to pójdzie. Wielkie dziękuję :)

Dobrej niedzieli!

#6 Studentkanabank

Studentkanabank
  • 2 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 czerwca 2014 - 11:32

Może to podejście średniowieczne i co prawda nie mam aż tylu zdjęć, ale u mnie sprawdza się stara, dobra metoda w folderach. Zwyczajnie mam katalogi z różnych wydarzeń, to podzielone na lata i jak chcę komuś nagrać na płytę np. zdjęcia z sylwestra, to znajduję i nagrywam. Tym bardziej możesz to łatwo uporządkować na dysku zewnętrznym.

#7 kompernik

kompernik
  • 264 postów

Napisano 25 czerwca 2014 - 12:18

Co do iPhoto... Wywal plik biblioteki... Utwórz nową bibliotekę w lokalizacji na dysku zewnętrznym... Przeciągnij folder ze wszystkimi zdjęciami na iPhoto... Profit?! Aczkolwiek zacząłbym od uporządkowania samych folderów jak pisze koleżanka, a dopiero potem robił import do programu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych