Witajcie!
Od lat korzystam z mac mini. Miałem już kilka modeli ale zawsze wersję server. Dawało to prawo do instalacji systemu OS X w wersji Server. Od (chyba nie pamiętam dokładnie) wersji Lion, system operacyjny jest na obu komputerach taki sam i aby dodać opcję server, instaluje się dodatkową aplikację za 19,99$.
W tej chwili mam wersję mini server mid 2011 z procesorem i7 2GHz i chciałbym kupić nowszy.
Wątpliwość polega na tym, że nie wiem na czym polega różnica między dostępnym w tej chwili z sklepie apple:
- mac mini Core i7 2,6 GHz;
- mac mini server Core i7 2,6 GHz;
Zakładając, że wybiorę w obu przypadkach dysk SSD 256 GB, to różnica w cenie wynosi 5 179,00 - 4 699,00 = 480 PLN a sprzęt wydaje się być identyczny. Jeżeli założę, że kupując wersję server otrzymuję aplikację OS X Server (19,99$ - 60PLN) za darmo to i tak różnica ceny wydaje się nie uzasadniona.
Czy wiecie czym różnią się te komputery?
(M.)

Jaka jest różnica między dzisiejszym mac mini a mini server
Rozpoczęty przez
wisiena
, 20 cze 2014 22:18
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 20 czerwca 2014 - 22:18
Napisano 20 czerwca 2014 - 22:32
Wersja serwer ma w standardzie dwa dyski twarde o pojemności 1TB każdy, a zwykły Mac Mini ma tylko jeden dysk. Wybierając rozbudowę o SSD, w zwykłym dostaniesz tylko SSD 256GB, a w wersji serwer SSD256GB + 1TB. Podejrzewam, że z tego wynika różnica w cenie.
Napisano 20 czerwca 2014 - 22:43
No właśnie nie, bo porównywarka wyraźnie wskazuje, że wybierając opcję SSD z mac server, mamy tylko jeden dysk, czyli tracimy 1 TB. Potwierdził to człowiek z iSpot (choć tutaj spotkałem się już z błędnymi odpowiedziami), oraz opisy na iFixit.
(M.)
Napisano 20 czerwca 2014 - 22:49
Wydawało mi się to logiczne co napisałem, ale jeśli jest tak jak Ty piszesz to ja również jestem ciekaw z czego wynika ta różnica w cenie obu komputerów.
Napisano 26 czerwca 2014 - 15:16
Odwiedziłem dzisiaj salon Cortland.
Uznałem, że tam są największe szanse na uzyskanie wiarygodnej odpowiedzi.
Okazuje się, że sprzętowo komputery się nie różnią. Jedynym elementem dodatkowym jest prawo do aplikacji Server w przypadku droższego komputera, natomiast różnica w cenie nie ma logicznego uzasadnienia.
(M.)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych