Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mini Mac a TV LCD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 skil

skil
  • 2 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 14:01

Chce kupic Mini Mac i podlaczyc go do tv lcd Sony Bravia. Chce go uzywac tylko do przegladania stron internetowych jak i do ogladania filmow divix. W tv mam gniazdo PC input (15 pin D socket) , prosze mi powiedziec czy to da rade razem wspolpracowac. Pozdrawiam.

#2 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 14:36

Nie wiem jak Sony, ale u mnie z LCD Samsunga, po VGA (PC Input) mini nie działa. Ale jak podpinam kablem DVI-HDMI, to chodzi jak złoto. Układ graficzny miniaka rozpoznaje i sam ustawia rozdzielczość. Łącząc mini po DVI, albo HDMI na pewno nie będziesz miał problemu.

#3 skil

skil
  • 2 postów

Napisano 17 listopada 2007 - 00:56

Dzieki za odpowiedz, MacGyver. Czy jeszcze ktos ma jakies doswiadczenia w tym temacie? Niechce wywalic tyle kasy, aby sie rozczarowac.

#4 lapizapi

lapizapi
  • 36 postów

Napisano 19 listopada 2007 - 14:17

Na telewizorze kiepsko sie przeglada strony internetowe

#5 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 19 listopada 2007 - 15:07

Jakoś nie zauważyłem, a robię to często;)

#6 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 19 listopada 2007 - 16:42

Ja mojego Mini podłączyłem pod TV Loewe poprzez złącze VGA i działał bez problemu.

#7 skil73

skil73
  • 231 postów
  • SkądAntrim(Irlandia Polnocna)

Napisano 22 listopada 2007 - 00:28

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam

#8 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 24 listopada 2007 - 00:58

Zależy od wielkości plamki.
Każdy subiektywnie musi ocenić, czy pasuje mu1366x768 na 40" z dwóch metrów..

#9 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 24 listopada 2007 - 03:09

Podłączałem kilka miesięcy temu mojego Mini do TV LCD. Nie pamiętam już marki, ponieważ byłem na "gościnnych występach" ale miał bodaj 42 cale. Mogę zapytać, jak by co. Wbrew powyższym opiniom Mac OSX - wtedy 10.4.9. Od razu wykrył TV i dopasował automatycznie rozdzielczość. Wtedy ja używałem monitora Samsung 19'', w formacie 4:3 a telewizor był panoramiczny, więc zmianę ustawień zauważyłem natychmiast. Gdy przenosiłem Maca system nie był zamknięty a jedynie zahibernowany (zamiast Sleep, jak się nosi ze sobą kompa, żeby nie popsuć systemu i nie utracić danych) Nie zauważyłem jakiegokolwiek pogorszenia w jakości, czy czytelności obrazu. Przeciwnie. Byłem zachwycony jego czystością i wyrazistością, o której mogłem jedynie pomarzyć na Samsungu (obecnie mam monitor 19'' Panorama LG Flatron). Podłączony był przez to samo złącze DVI >>> VGA do gniazda VGA w telewizorze poprzez zapożyczony od mojego monitora kabel. Praca na nim w ogóle się nie różniła od pracy na zwykłym monitorze. Aż sobie zamarzyłem o tym, aby TV mieć podłączone do Mini, klawiatura i mysz na Bluetooth schowana pod ławą a ja sobie siedzę w fotelu i mam normalny zestaw kina domowego a Miglia Micro TV zapewnia mi funkcję magnetowidu z timerem. Gdy potrzeba użyć Mini jako komputera wyciągam klawiaturę spod ławy i pracuję, jak na każdym innym komputerze, tyle że siedząc w wygodnym fotelu i w pewnej odległości od TV+Mini... Niestety musiałem zejść na ziemię. Moje mieszkanie jest na to za małe i takie rozwiązanie u mnie mija się z celem :lol: Może kiedyś... Przy okazji, gdy na tym samym telewizorze i Mini przełączyłem się na Windows to dla odmiany jakość obrazu była t r a g i c z n a ! Rozjechała się rozdzielczość, zrobił się bajzel na pulpicie a tekst był nieczytelny. To się oczywiście wszystko da ustawić. Jak tekst jest niewyraźny to się dobiera rozdzielczość, wygładzanie czcionek etc. Gdy Mac OSX przełączę w 1024x768 też mam nie zbyt czytelny obraz i muszę korygować fazę i zegar w ustawieniach mojego monitora. Tylko w 1440x900x75Hz obraz mam na prawdę czysty i wyraźny bez dodatkowych zabiegów. Tak, więc nie ma co się sugerować, ze na jednym monitorze/TV czcionki są bardziej lub mniej czytelne. Dużo zależy od ustawień ekranu i kalibracji. I tak uważam, że najlepszy nawet LCD do pięt nie dorasta przeciętnemu monitorowi/TV CRT i długo jeszcze tak będzie. Sam mam LCD ale wyłącznie ze względu na ilość miejsca na ciasnym i małym biurku. LCD jest po prostu wygodniejszy ale już do wielu monitorów go podpinałem i jednak kineskop, to kineskop.

#10 skil73

skil73
  • 231 postów

Napisano 25 listopada 2007 - 14:42

Witam ponownie. Zakuplem na e bay mini z zegarem 1.42 GHz i 512Mb Ram. Jak sadzicie czy to mi wystarczy do stworzenia centrum multi medialnego? Mam na mysli ogladanie filmow(DVD, Divix),internet, poczta, muzyka,zdjecia. Sporadycznie jakas gierka. Pozdrawiam

#11 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 25 listopada 2007 - 15:58

Na pewno będzie to lepsze od AppleTV.

#12 Fast128

Fast128
  • 387 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Napisano 25 listopada 2007 - 16:39

Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na to jaki sygnał przyjmuje TV, np w instrukcji od mojego panasonica (lcd 37'' full hd 50/60/24p) jest lista rozdzielczości i wg niej najwięcej co tv łyknie po vga to 1366x768, jak będe miał czas żeby pomęczyć laptopa to sprawdzę.

#13 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 26 listopada 2007 - 11:03

Witam ponownie.
Zakuplem na e bay mini z zegarem 1.42 GHz i 512Mb Ram.
Jak sadzicie czy to mi wystarczy do stworzenia centrum multi medialnego?
Mam na mysli ogladanie filmow(DVD, Divix),internet, poczta, muzyka,zdjecia.
Sporadycznie jakas gierka.
Pozdrawiam

Przydałoby się rozbudować pamięć do 1GB. Sam mam właśnie takiego Mini i do rzeczy które wypisałeś nadaje się idealnie, o ile nie zachce Ci się nagle oglądać filmów w formacie HD, potrafi się zaciąć.

#14 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 26 listopada 2007 - 11:14

Skoro na iMacu G3/350GHz/192MBRAM/6GB HDD działa Tiger i to działa zupełnie nieźle, współpracuje z internetem Orange Free i Nokią 5200, działa na nim kilka gier a filmy odpalane poprzez Mplayer da się oglądać na pełnym ekranie w dowolnym formacie (byle nie HD) to pomyśl co możesz zrobić z Makiem Mini G4/1.42 ! Z tym modelem działa także np. Elgato EyeTV i tuner Miglia MicroTV ! Normalny, całkiem wygodny komputerek do domu ale RAMu to bym faktycznie dołożył.

#15 skil73

skil73
  • 231 postów

Napisano 29 listopada 2007 - 09:41

No to swietnie. Wlasnie o takie cos mi chodzilo. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.

#16 skil73

skil73
  • 231 postów

Napisano 23 grudnia 2007 - 18:25

Witam po przerwie. Od kilku dni cieszę sie z posiadanego mini. Proces podłączenia do TV LCD Sony Bravia przeszedł bez najmniejszego problemu. Oba urządzenia wykryły się prawidłowo, rozdzielczość automatycznie została ustawiona na 1360x760/60Hz. Jest to dla mnie pierwszy przygoda z systemem Mac os X. Ja jako stary użytkownik Windows, mam oczywiście problemy z przesiadka, Ale myślę ze jakoś sobie poradzę, przy pomocy waszego forum. Mam mały problem tylko z tym ze kupiłem komputer za oceanu a on był ”refurbished” i jak się okazało po otwarciu pudelka nie posiada on żadnej płyty systemowej. Czy w takiej sytuacji mogę samodzielnie ściągnąć sobie tygryska i czy to będzie legalne? Bo przecież komputer nabyłem legalnie (nawet zapłaciłem cło). Pozdrawiam

#17 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 23 grudnia 2007 - 19:38

Temat pobierania MacOS X był już poruszany na forum wielokrotnie. Generalnie jest tak, że masz prawo do Mac OS X w takiej wersji jaka była dostępna w momencie wyprodukowania Twego Mini. Jeśli masz Mini z czasów kiedy był już Tiger to możesz bez obaw taki system zainstalować.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych