Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przeniesienie systemu na SSD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 trzczy

trzczy
  • 25 postów

Napisano 17 czerwca 2014 - 14:49

Przeglądając internet natrafiłem na wypowiedzi, że na macu są problemy z zabootowaniem do clonezilli live, umieszczonej na płycie bądź na penie. Stąd taki pomysł, żeby przenieść system z miniakowego hdd na ssd za pomocą peceta. Czyli dysk z miniaka podłączyłoby się do peceta i tak samo - docelowy dysk ssd. Potem za pomocą clonezilli przeniosłoby się system komendą 'disk to disk', z włączoną opcją clonezilli 'nie sprawdzaj ilości miejsca na dysku docelowym'. Proszę o opinię na temat takiego pomysłu. Z góry dziękuję

#2 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 17 czerwca 2014 - 14:58

A to jakiś brak narzędzi na maca? Redukujesz systemową partycję na HDD do rozmiaru SSD i kopiujesz w narzędziach dyskowych. Albo przez backup TM - ale i tak musisz zajętość kontrolować bo dysk nie z gumy :)

#3 Tony_Halik

Tony_Halik
  • 44 postów
  • SkądChrzanów, Poland

Napisano 19 czerwca 2014 - 20:29

W obwodzie jest również Asystent migracji. Stawiasz nowy system na SSD a za pomocą Asystenta migracji przenosisz to co potrzebujesz.

#4 tzk

tzk
  • 172 postów

Napisano 21 czerwca 2014 - 12:55

Dziś robiłem przeniesienie danych z HDD na SSD. Najszybciej to zrobić kopią TimeMachine. Robisz backup, wymieniasz dysk i stawiasz system z backupu TM.

#5 trzczy

trzczy
  • 25 postów

Napisano 15 września 2014 - 20:01

Spróbowałem przenieść system przez Disk Utility, ale pojawił się błąd :(

Oto moje działania:

Zmniejszyłem partycję dysku "Macintosh HD" do 128.04 GB.

Docelowy dysk SSD ma właśnie 128.04 GB, wg tego co pokazuje Disk Utility.

Wszedłem do Disk Utility przez klawisz Option, czyli w czasie rozruchu, i w zakładce Restore ustawiłem dysk źródłowy i docelowy. Przy próbie rozpoczęcia klonowania pojawił się błąd:

Disk Utility Restore error: "Recovery partition restores can only be done on GPT partitions"

#6 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 15 września 2014 - 20:31

Wygląda, że partycje na SSD są utworzone z tablicą partycji typu MBR a nie GPT. Utwórz od nowa system z jedną partycją na SSD i sprawdź czy na pewno w opcjach jest wybrane "Tablica partycji GUID" a nie "Główny rekord rozruchowy".

#7 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 15 września 2014 - 21:00

Ja również zawsze używam Migration Assistanta. Czysta instalacja, potem migracja wszystkiego co potrzebne ze starego dysku. Robię tak czyste instalacje klientom od lat. Cały soft, z Adobe włącznie, przenosi się w ten sposób bezproblemowo.

#8 trzczy

trzczy
  • 25 postów

Napisano 15 września 2014 - 21:12

Ostatecznie ogarnąłem temat :). Rzeczywiście, jak radził kolega Sim1, sformatowałem na GUID. Konkretnie, wykonałem czyszczenie dysku z opcją formatowania Extended Journaled Mac. Potem pokazywał się jeszcze jakiś błąd, ale kiedy zmniejszyłem partycję starego dysku do 127 GB, wszystko poszło ok. Gdyby ktoś próbował tej metody, to jeszcze taka moja rada, żeby zarówno jako source jak i target podawać partycje, a nie dyski, bo przez to też miałem błędy.

#9 pingwin71

pingwin71
  • 291 postów

Napisano 16 września 2014 - 12:32

Napisz jeszcze raz, po polsku. / ftpd

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych