Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Air Early 2014 rozładowany po dwóch dobach w uśpieniu - konfiguracja

• This topic is locked This topic is locked
6 replies to this topic

#1 dominzak

dominzak
  • 474 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 June 2014 - 17:21

Witam!
Mam bardzo poważny problem z moim nowiutkim MBA. Jako że OS X słynie z faktu, że nie trzeba go co chwila wyłączać jak to ma miejsce w Windowsie, zawsze go usypiałem. Jednak ostatnio był w uśpieniu (na baterii) przez 2 doby bez przerwy i ku mojemu zaskoczeniu, po jego ponownym otwarciu wczoraj wieczorem zastałem na nim tylko logo rozładowanego akumulatora. Zacząłem więc od razu szukać rozwiązania tego problemu i na forach Apple wyczytałem, że problem może być związany z Avastem. Dla pewności wywaliłem stary system i od nowa zainstalowałem najnowszą wersję Mavericksa (bez instalowania w/w antywirusa), a następnie zostawiłem MBA naładowanego w 100% na równo 10 godzin w uśpieniu (zakładam, że zamknięcie ekranu wprowadza komputer w stan uśpienia) i ku mojemu zdziwieniu zastałem dziś na nim 27% naładowania. Jest to lekka przesada i wygląda to tak, jakby nie był on w ogóle uśpiony, lecz tylko wyłączał ekran. Ostatnio wyszła także aktualizacja SMC, która miała coś wspólnego ze zużyciem akumulatora w uśpieniu, jednak z tego co widzę sprawa ma się jeszcze gorzej. Jedyne co ja zrobiłem w tej kwestii, to zmiana parametru pmset hibernatemode na "0" (domyślny to 3), aby zmniejszyć zużycie komórek dysku SSD, gdyż w kwestii zużycia prądu nie zmienia się nic bo w obydwu tych trybach RAM jest cały czas pod napięciem. Wrzucam więc obecną konfigurację pmset i prosiłbym o pomoc w tej kwestii, bo trzymanie Aira ciągle pod zasilaniem sieciowym kompletnie mija się z celem :-|
Nie jestem tylko pewien, czy wątek ten stworzyłem w dobrym dziale, gdyż nie jest to problem stricte software'owy (ale lepiej, żeby tak było).
air-dominik:~ DominZ$ pmset -g
Active Profiles:
Battery Power        -1
AC Power        -1*
Currently in use:
 standbydelay         10800
 standby              1
 womp                 1
 halfdim              1
 hibernatefile        /var/vm/sleepimage
 darkwakes            1
 networkoversleep     0
 disksleep            10
 sleep                0
 autopoweroffdelay    14400
 hibernatemode        0
 autopoweroff         1
 ttyskeepawake        1
 displaysleep         10
 acwake               0
 lidwake              1

#2 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 15 June 2014 - 17:46

Masz włączony / wyłączony PowerNap? Od niego dużo zależy, zwłaszcza jak masz dużo kont pocztowych i/lub otrzymujesz dużo maili.

#3 dominzak

dominzak
  • 474 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 June 2014 - 17:55

PowerNap jest włączony tylko przy zasilaniu sieciowym, a do tego mam podpięte tylko jedno konto Gmail z aktywnością poniżej 3 maili dziennie. Zapomniałem o tym wspomnieć w pierwszym poście. Nadal szperam po internecie w poszukiwaniu rozwiązania, jednak nic sensownego nie mogę znaleźć :sad:

#4 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 15 June 2014 - 17:57

Robiłeś reset SMC? Komputery Mac z procesorami firmy Intel: zerowanie kontrolera SMC

#5 dominzak

dominzak
  • 474 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 June 2014 - 18:43

Tak, SMC był resetowany wczoraj kilka minut przed tym, jak zostawiłem go uśpionego na te 10 godzin. Na wszelki wypadek (choć wiem, że jedno z drugim nie ma nic wspólnego) zrobiłem także reset NVRAM.

- - - Połączono posty - - -

Chyba już wiem co mi rujnuje baterię podczas uśpienia. Wrzucam screeny z logów systemowych kiedy Mac powinien być uśpiony i był odłączony od zasilania.
Czy ktoś bardziej znający się na rzeczy mógłby mi wyjaśnić w czym tkwi problem?
[ATTACH=CONFIG]21960[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]21961[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]21962[/ATTACH]

#6 dominzak

dominzak
  • 474 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 18 June 2014 - 07:48

Ok, sam rozwiązałem ten problem. Okazało się, że wszystko wynikało z mojego niedopatrzenia i braku wystarczających informacji (a także wiedzy). Mianowicie jak już wcześniej wspomniałem, zmieniłem parametr hibernatemode na 0 i przy okazji korzystając z poradnika znalezionego w internecie usunąłem plik sleepimage, utworzyłem go od nowa (o zerowym rozmiarze) i zablokowałem go przed modyfikacją komendą chflags. I okazało się, że po tych domyślnych (chyba) 3 godzinach w uśpieniu system chciał się zahibernować, jednak nie mogąc zapisać pliku hibernacji po prostu głupiał i cały czas pozostawał włączony. Moim celem było zmuszenie go do używania klasycznego uśpienia tak, aby nie zapisywał zawartości RAMu na SSD. Problem zniknął po wyłączeniu funkcji autopoweroff i standby. Tak dla informacji wrzucam obecną konfigurację pmset:
air-dominik:~ DominZ$ pmset -g custom
Battery Power:
 lidwake              1
 autopoweroff         0
 autopoweroffdelay    0
 standbydelay         0
 standby              0
 ttyskeepawake        1
 hibernatemode        0
 darkwakes            0
 displaysleep         5
 sleep                5
 acwake               0
 halfdim              1
 lessbright           1
 disksleep            10
AC Power:
 lidwake              1
 autopoweroff         0
 autopoweroffdelay    0
 standbydelay         0
 standby              0
 ttyskeepawake        1
 hibernatemode        0
 darkwakes            1
 womp                 1
 displaysleep         10
 networkoversleep     0
 sleep                30
 acwake               0
 halfdim              1
 disksleep            10

Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam!
Temat do zamknięcia.

#7 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 18 June 2014 - 16:16

Jak sobie autor życzy...

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

1 user(s) are reading this topic