Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

WiFi ... problem?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 ARS

ARS
  • 57 postów
  • SkądGlobetrotter

Napisano 16 listopada 2007 - 01:37

Wyskoczył mi taki komunikat...

Prawdopodobnie ktoś niepowołany przyłączył
się do sieci bezprzewodowej i będzie odłączony w ciągu minuty.

WiFi rozłączyło się z siecią i nie dało się ponownie podłączyć. Dopiero po około 1 minucie samo podłączyło się ponownie.
Nie robiłbym z tego problemu gdyby nie fakt, że ten komunikat zaczął mi dzisiaj wyskakiwać nawet do 3-5 razy na godzinę :shock: :x

Myślicie, że mam w sieci hakiera, który nieustannie stara się infiltrować mój system? :roll:
Czy może raczej to problem z softem/hardwarem? :confused:

Acha... jak coś to system 10.4.11

#2 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 09:55

Przydalaby sie informacja jak jestes podlaczony do internetu, jaki router, czy masz dostep do logow, czy to jakis program podaje komunikat czy system Cie o tym informuje itd. itp. Wrozka nikt nie jest i ciezko bedzie pomoc bez niektorych informacji :) Nie mowie, ze pomoge w 100% ale jak podasz wiecej info to sie postaram.

#3 ARS

ARS
  • 57 postów
  • SkądGlobetrotter

Napisano 16 listopada 2007 - 13:02

Spoko spoko :) potrzeba info to podaję :)

Komunikat jest systemowy (tak mi się przynajmniej wydaje), chyba że to komunikat aplikacji AirPort (o ile taka jest - sorry ale mac'a mam dopiero 1 miesiąc :P).

Jestem podłączony do sieci uczelnianej eduroam przez 802.1X protokołem PEAP.
A do internetu przez proxy.

Co do logów... admina sieci nie mam :P więc do tych logów raczej bedzie ciężko się dostać (moge w razie potrzeby pogadać z informatykami w dziale sieci na uniwersytecie, ale nie wiem czy coś wskóram)... inna sprawa jeśli mówisz o logach na kompie... jeżeli wiesz gdzie takich logów szukać to z chęcią pogrzebię, poanalizuję i w razie totalnej klęski ;) wrzucę tutaj :P

---- Dodano 16-11-2007 o godzinie 12:16 ----
Tak mi jeszcze teraz przyszło do głowy, że może to przez przeciążenie access point'a... :roll:
Wczoraj siedziałem w bibliotece, a tam zawsze jest koło 50 osób korzystających z sieci na swoich komopach.
Jak mam włączonego kompa w akademiku (a jest włączony nonstop) to zdarza się to dość rzadko (raz na 1-5 dni; sieć ta sama - uczelniany eduroam).

#4 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 16 listopada 2007 - 13:56

Gdy komputer jest podłączone do prądu to ten komunikat też występuje?

#5 ARS

ARS
  • 57 postów
  • SkądGlobetrotter

Napisano 16 listopada 2007 - 16:06

tak... w bibiotece też są gniazdka :)

poza tym dzisiaj znowu jestem w tym magicznym miejscu i po niespełna 30 min ponownie pojawił się komunikat :mad: ...
zaraz się przejdę do tych informatyków :mrgreen:

---- Dodano 16-11-2007 o godzinie 16:53 ----
dla ciekawskch...i taki komunikat mi wyskakuje:

Dołączona grafika

#6 ARS

ARS
  • 57 postów
  • SkądGlobetrotter

Napisano 26 listopada 2007 - 01:42

Wczoraj przeinstalowałem system bo zaczął mi rozłączać się z siecią średnio co 10 min :-(
Niestety nic to nie dało... nadal mam te same problemy. Tylko tym razem nie instalowałem polskiej lokalizacji więc komunikat wyskoczył nieco inny

Dołączona grafika

Prawdę mówiąc to trochę nijak ma się polskie tłumaczenie do tego :shock:

No ale poszukiwanie w google nowego stringa wyrzuciło masę postów ludzi z podobnym problemem.... teraz wystarczy przekopać się przez to wszystko i może gdzieś tam znajdzie się jakieś rozwiązanie 8)

Pozdrawiam

PS. Helpdesk okazał się bezradny :-P
PS2. Co do tego rozłączania z siecią to może sytuacja się poprawi. W Helpdesku powiedzieli, że sieć ma ograniczenie do 500 zalogowanych użytkowników i że w poniedziałek zwiększą je do 1000. Bo podobno sieć się nasyca :-P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych