iMac do fotografii
Posted 12 June 2014 - 10:49

Posted 12 June 2014 - 11:16
Posted 12 June 2014 - 11:33
Imac nadaje się jedynie do astrofotografii - zwłaszcza do plam na księżycu, w późniejszym okresie odkryjesz nowe plamy na matrycy.
Oprócz Applecare załatw sobie zniżkę w aptece na środki uspokajające - na pewno również przejdziesz z serwisantami na Ty po licznych wizytach i wymianie matryc na nowe.
Podobno na nowych będzie naklejka: Minister zdrowia ostrzega...
Kup sobie lepiej MacBooka albo czekaj na nowe mini.
Co do przybliżenia tematu to tyle już o tym napisano, że bez trudu znajdziesz...
A kiedy można się spodziewać nowego Mini?
Posted 12 June 2014 - 11:37
Posted 12 June 2014 - 11:58

Posted 12 June 2014 - 12:02
Pracuję na iMac'u od 3 lat - wczoraj dolozylem do niego SSD 512GB oraz 24GB RAM .. zdecydowanie polecam
Chociaz jesli zalezy Ci na wiernym oddaniu kolorow wskazany jest monitor przeznaczony do fotografii.
A nie ma problemów z plamami i kurzem? Taki monitor do moich zastosowań jest mi zbędny ...
Posted 12 June 2014 - 12:18
Posted 12 June 2014 - 13:04
Posted 12 June 2014 - 13:27

Posted 12 June 2014 - 14:14
Witajcie!
Zastanawiam się nad wymianą komputera. Nowego będę używał do obróbki zdjęć (amatorsko) w Photoshopie i przeglądania internetu, słuchania muzyki itp. Jak się do tego sprawdza iMac 21.5 z konfiguracją 2.7GHz 8GB RAM 1TB. Słyszałem o problemach z matrycą ,może ktoś przybliżyć temat? Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Najpierw przeczytaj sobie całość, a jeśli uważasz że masz za mało czasu to chociaż śródtytuł zatytułowany "Jaki model Maca wybrać do obróbki zdjęć?":
Mac czy PC? O Macach dla fotografów i retuszerów
Model iMac w konfiguracji jaką podałeś (21,5-calowy: 2,7 GHz, 8 GB pamięci RAM, Dysk twardy 1 TB) Konfigurowanie - Apple Store (Polska)
= 5999 zł
Podstawowy model Mac mini (dwurdzeniowy Intel Core i5 2,5 GHz, dysk twardy 500 GB) Konfigurowanie - Apple Store (Polska)
= 2699 zł
Po dodaniu/zmianie na:
+16GB RAM
+Mysz Apple Magic Mouse
+Klawiatura bezprzewodowa Apple - polski
= 4677,00 zł
Kupując 16GB RAM nie od Apple a od innego producenta (np. w oficjalnym sklepie internetowym marki Kingston) można zaoszczędzić sporo pieniędzy.
Po dodaniu/zmianie na:
+ dysk Samsung 840 EVO SSD 500 GB (około 950 zł)
+ zewnętrzna porządna obudowa na USB 3.0 (około 200 zł, oczywiście można znaleźć znacznie tańszą) w którą włożysz oryginalny dysk dostarczony z Mac mini (dysk będzie pracował sobie jako tzw. Time Machine na której będą tworzone kopie zapasowe)
= 5827 zł
Jak się człowiek boi samodzielnie grzebać w komputerze celem zamontowania dysku SSD (tutaj masz pokazane jak to się robi), to trzeba komuś zlecić robotę. Nie mam pojęcia ile to kosztuje.
Do tego jakiś niedrogi (w porównaniu do tych ze średniej i górnej półki) monitor który powinien posiadać zdefiniowaną fabrycznie przestrzeń barwną co najmniej sRGB:
23" 1920x1080 (16:9) EIZO Foris FS2333 w cenie około 1300 zł
lub
27" 2560 x 1440 (16:9) IIYAMA ProLite XB2779QS-S1 w cenie około 2500 zł
Posted 12 June 2014 - 14:38
Najpierw przeczytaj sobie całość, a jeśli uważasz że masz za mało czasu to chociaż śródtytuł zatytułowany "Jaki model Maca wybrać do obróbki zdjęć?":
[url=http://tomaszpluszczyk.pl/mac-vs-pc-w-fotografii-i-retuszu/]Mac czy PC? O Macach dla fotografów i retuszerów[/url]
Model iMac w konfiguracji jaką podałeś (21,5-calowy: 2,7 GHz, 8 GB pamięci RAM, Dysk twardy 1 TB) [url=http://store.apple.com/pl/buy-mac/imac?product=ME086PL/A&step=config]Konfigurowanie - Apple Store (Polska)[/url]
= 5999 zł
Podstawowy model Mac mini (dwurdzeniowy Intel Core i5 2,5 GHz, dysk twardy 500 GB) [url=http://store.apple.com/pl/buy-mac/mac-mini?product=MD387PL/A&step=config]Konfigurowanie - Apple Store (Polska)[/url]
= 2699 zł
Po dodaniu/zmianie na:
+16GB RAM
+Mysz Apple Magic Mouse
+Klawiatura bezprzewodowa Apple - polski
= 4677,00 zł
Po dodaniu/zmianie na:
+ dysk [URL="http://www.ceneo.pl/25221872"]Samsung 840 EVO SSD 500 GB[/URL] (około 950 zł)
+ zewnętrzna porządna obudowa na USB 3.0 (około 200 zł, oczywiście można znaleźć znacznie tańszą) w którą włożysz oryginalny dysk dostarczony z Mac mini (dysk będzie pracował sobie jako tzw. Time Machine na której będą tworzone kopie zapasowe)
= 5827 zł
Jak się człowiek boi samodzielnie grzebać w komputerze celem zamontowania dysku SSD ([URL="http://www.fabryka-pikseli.com/2012/05/16/mac-mini-wymiana-dysku-i-pamieci-i-jej-wplyw-na-dzialanie-komputera/"]tutaj[/URL] masz pokazane jak to się robi), to trzeba komuś zlecić robotę. Nie mam pojęcia ile to kosztuje.
Do tego jakiś niedrogi (w porównaniu do tych ze średniej i górnej półki) monitor który powinien posiadać zdefiniowaną fabrycznie przestrzeń barwną co najmniej sRGB:
23" 1920x1080 (16:9) [URL="http://www.eizo.pl/monitor/foris-fs2333/#specyfikacja"]EIZO Foris FS2333[/URL] w cenie około 1300 zł
lub
27" 2560 x 1440 (16:9) [URL="http://www.iiyama.com/pl_pl/produkty/prolite-xb2779qs-s1/"]IIYAMA ProLite XB2779QS-S1[/URL] w cenie około 2500 zł
Dzięki wielkie! Zdecydowałem że poczekam do końca roku. Zobaczę nowe Mini. Po przeczytaniu artykułu zastanawiam się nad MacBook'iem Pro

Posted 12 June 2014 - 14:43
Posted 12 June 2014 - 14:49
Mobilne procesory nie maja takiej wydajnosci co stacjonarne wersje, wiec MacMini oraz MBP sa wolniejsz od iMaca.
Jednak sądzę że do moich zastosować nie będzie to odczuwalne. A MBP jest fajny bo mogę go zawsze zabrać ze sobą.
Posted 12 June 2014 - 14:59
Mobilne procesory nie maja takiej wydajnosci co stacjonarne wersje, wiec MacMini oraz MBP sa wolniejsz od iMaca.
W kwestii wydajności mobilnych CPU wiele się zmieniło, te z iMac'a i rMBP są praktycznie tak samo wydajne.
Posted 12 June 2014 - 17:26
W kwestii wydajności mobilnych CPU wiele się zmieniło, te z iMac'a i rMBP są praktycznie tak samo wydajne.
Aby rMBP był równie wydajny co topowy iMac różnica w cenie wyniesie grubo ponad 3tys zl. .. a nawet nie zblizylismy sie do dokupienia karty graficznej na TB

Ale ogólnie rzecz ujmując masz rację, niektore mobilne CPU mają zbliżoną wydajność .. tyle że kosztują znacznie więcej.
- - - Połączono posty - - -
Jednak sądzę że do moich zastosować nie będzie to odczuwalne. A MBP jest fajny bo mogę go zawsze zabrać ze sobą.
Zapewne Miniak wystarczy - pozostaje kwestia dobrego ekranu.
Posted 13 June 2014 - 16:29
Posted 15 June 2014 - 11:17
Posted 16 June 2014 - 05:58
Ktoś tu widze nieźle popłynął sądząc (mylnie!) że w iMac są podzespoły tzw desktop.
Otóż JEDYNĄ platformą u Apple w której wykorzystwane są porządne elementy desktop to komputery MAC PRO - i nic poza tym
Cała reszta jedzie na rozwiązaniach mobilnych
Dowód ? Proszę bardzo - nawet na stronach Apple mamy informacje zaszytą w kodzie modelu karty graficznej (w zakładce dane techniczne dla komputerów typu iMac) z czarodziejską literką "M" na końcu (od mobile)
cytat "NVIDIA GeForce GTX 7xxM"
http://store.apple.com/pl/buy-mac/imac
Resztę na temat przeznaczenia układu Nvidia GTX7xxM można poczytać na strnach nvidii
Miłej lektury http://www.nvidia.pl...s-cards-pl.html
A co za tym idzie - mobile układy graficzne współpracują TYLKO z mobilnymi układami CPU
[mod]proszę o nie używanie koloru czerwonego - jest on zarezerwowany dla moderatorów. Kolor czerwony w poście skasowałem[/mod]
Posted 16 June 2014 - 06:46
Posted 16 June 2014 - 07:24
Posted 16 June 2014 - 07:39
A czy ja pisze o modelach sprzed lat ? Czytaj ze zrozumieniem
Nie wiem jak było kiedyś, pisze jak jest dziś. Ten watek nie jest o modelach historycznych tylko biezacych
To lepiej sprawdź swoje dane bo nie masz racji. iMac 2013 CPU i7-4770 Intel Core i7 4700 Desktop Processor Series. Poza tym karty mobilne mogą bez żadnych problemów pracować z desktopowymi CPU - najlepszy przykład to ... (abyś mi nie zarzucił, że daje tylko przykłady z Apple) ASUS C90 - laptop z desktopowym CPU i mobilną grafiką - Da się? Da się!
Koniec OT - Wracamy do tematu.
Posted 16 June 2014 - 08:12

Posted 17 June 2014 - 07:28
Ktoś tu widze nieźle popłynął czytając bez zrozumienia … więc polecam wrócić do postu do którego się odnosisz i czytać go tak długo aż zauważysz słowo procesory.Ktoś tu widze nieźle popłynął sądząc (mylnie!) że w iMac są podzespoły tzw desktop.
Czacha sam dokładałeś SSD do swojego iMac'a ? Bo również przymierzam się do wymiany dysku jednak w iMac'u jest trochę więcej z tym zabawy niż w sprzętach w których dotychczas grzebałem i chyba po prostu podrzucę maca do Cortlandu.
Słaby ze mnie majsterkowicz i mam dwie lewe ręce, a i tak dałem radę i niczego nie popsułem

Ja najwięcej problemów miałem z podłączeniem wkurzającej wtyczki od panelu LCD która wymaga zerowej siły przy zapinaniu/rozpinaniu i to jest właśnie najgorsze .. zawsze robisz to za mocno

Polecam zrobić to samodzielnie, bo to na prawdę nic trudnego.. za to jaka satysfakcja

PS. Tak na prawdę to liczyłem że coś popsuję i będę miał pretekst do kupienia nowego iMac'a .. ale nie wyszło

Posted 18 June 2014 - 08:23
Ktoś tu widze nieźle popłynął czytając bez zrozumienia … więc polecam wrócić do postu do którego się odnosisz i czytać go tak długo aż zauważysz słowo procesory.
Słaby ze mnie majsterkowicz i mam dwie lewe ręce, a i tak dałem radę i niczego nie popsułemiFixit ma świetny tutorial jak rozebrać iMac'a, które śrubki odkręcać i w jakiej kolejności odpinać kabelki. Jeśli wszystko robisz zgodnie z ich instrukcjami nic złego stać sie nie powinno.
Ja najwięcej problemów miałem z podłączeniem wkurzającej wtyczki od panelu LCD która wymaga zerowej siły przy zapinaniu/rozpinaniu i to jest właśnie najgorsze .. zawsze robisz to za mocnoTak więc na 1.5-godzinną (da się wszystko zrobić w pół godziny albo i szybciej) akcję dokładania dysku walka z wtyczką zajęła mi połowę tego czasu
Drugą skomplikowaną rzeczą jest .. usunięcie kurzu z szyby .. o czym zapomniałem i musiałem ją zdejmować raz jeszcze, ale to chwila moment
Trzecią trudnością było włożenie płyty głównej na swoje miejsce - zajęło mi to 5 minut ruszania na boki aż zaskoczyła tam gdzie trzeba, ale nie chciałem używać zbyt dużo siły. W poradnikach pokazują że płytę główną trzeba wyjąć, ale prawda jest taka że wystarczy ją tylko odchylić .. co nie zmienia faktu że i tak trzeba ją odkręcić i odłączyć wszystkie kabelki.
Polecam zrobić to samodzielnie, bo to na prawdę nic trudnego.. za to jaka satysfakcja
PS. Tak na prawdę to liczyłem że coś popsuję i będę miał pretekst do kupienia nowego iMac'a .. ale nie wyszło
No to spoko mam nadzieję że sobie też poradzę. Zawsze sprzęt w którym grzebałem był już zepsuty (w tym zalany macbook siostry w którym topcase z klawiaturą wymieniałem) wiec do rozbiórki działającego iMac'a podchodziłem z dystansem przez co to jedyny sprzęt jaki mi został bez SSD. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź dam znać jak mi poszło

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users