Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kontakty z Nokii 6021 na iPhona?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 rzeziol

rzeziol
  • 279 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 listopada 2007 - 21:20

Jak to zrobic szybko i bezbolesnie?

#2 Vizir

Vizir
  • 300 postów
  • SkądParyż

Napisano 15 listopada 2007 - 21:27

Nokie zsynchronizuj z Adress Bookiem, a nastepnie iPhone'a z iTunes, ktory pobiera kontakty z Adress Book'a

#3 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 21:31

Mialem identyczna przesiadke jakis czas temu ;)
PhoneDirector zalatwil sprawe w 5 minut :
http://www.macmedia.sk/download.htm

Mozna w nim zapisac kontakty i dodac je do address booka. Stamtac zwykla synchronizacja iphona. powodzenia

#4 tukan

tukan
  • 772 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 07:52

Mialem identyczna przesiadke jakis czas temu ;)
PhoneDirector zalatwil sprawe w 5 minut :
http://www.macmedia.sk/download.htm

Mozna w nim zapisac kontakty i dodac je do address booka. Stamtac zwykla synchronizacja iphona. powodzenia

niestety tylko dla MAC`a

ps. wiem ze kolega ma MAC`a, ale myslalem o sobie :)

#5 sonicgt

sonicgt
  • 1 321 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 08:00

Jest też coś takiego:
SIMport - aplikacja dla iPhone umożliwiająca skopiowanie kontaktów z karty SIM
http://rapidshare.co...import.rar.html
Rozpakowujemy i wżucamy katalog Simport.app do APLICATIONS no i oczywiście restartujemy iPhona.

---- Dodano 16-11-2007 o godzinie 10:01 ----
Zapomniałem dodać wżucamy poprzez np. WinSCP.

#6 tukan

tukan
  • 772 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 08:17

Jest też coś takiego:
SIMport - aplikacja dla iPhone umożliwiająca skopiowanie kontaktów z karty SIM
http://rapidshare.co...import.rar.html
Rozpakowujemy i wżucamy katalog Simport.app do APLICATIONS no i oczywiście restartujemy iPhona.

---- Dodano 16-11-2007 o godzinie 10:01 ----
Zapomniałem dodać wżucamy poprzez np. WinSCP.

ale simport to jest kopiowanie z karty sim. ja bym chcial cos takiego fajnego, ale zeby dzialalo: komorka - PC , PC - iphone

#7 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 11:04

Wydawalo mi sie, ze na PC to Nokia zapewnia darmowego PC Suite i nie potrzeba juz oprogramowania firm trzecich.

#8 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 11:24

A ja mam kwestię w odwrotną stronę, co zrobić (naprawdę szukałem sporo takiej opcji) jak np. zadzwoni ktoś i mamy nowy wpis w książce w iphonie, a nie mamy tego zapisu w Adress Book na kompie i podczas połączenia i nawet nieopatrznej synchronizacji tracimy te dane w telefonie? Prościej: jak przerzucić na kompa książkę adresową istniejącą w iphonie? w iTunes jest opcja synchronizacji książki oczywiście, ale jest napisane wyraźnie, że synchronizacja spowoduje zapisanie danych na iPhone, nie ma jakiejś kratki do zaznaczenia czy wyboru kierunku tego działania do lub z telefonu.

#9 tukan

tukan
  • 772 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 11:51

Wydawalo mi sie, ze na PC to Nokia zapewnia darmowego PC Suite i nie potrzeba juz oprogramowania firm trzecich.

zgadza sie, ale nie dziala to dokladnie tak jakbym chcial.

A ja mam kwestię w odwrotną stronę, co zrobić (naprawdę szukałem sporo takiej opcji) jak np. zadzwoni ktoś i mamy nowy wpis w książce w iphonie, a nie mamy tego zapisu w Adress Book na kompie i podczas połączenia i nawet nieopatrznej synchronizacji tracimy te dane w telefonie?

Prościej: jak przerzucić na kompa książkę adresową istniejącą w iphonie?

w iTunes jest opcja synchronizacji książki oczywiście, ale jest napisane wyraźnie, że synchronizacja spowoduje zapisanie danych na iPhone, nie ma jakiejś kratki do zaznaczenia czy wyboru kierunku tego działania do lub z telefonu.

jezeli dodasz nowy kontakt na iphonem, a nastepnie podlaczysz iphone do kompa to podczas synchronizacji kontakt ten bedzie dodany do ksiazki tel na kompie.

#10 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 15:08

No fakt, słąbo to przetestowałem i muszę sprostować :) Zmieniając cokolwiek w kontaktach w telefonie i w komputerze oddzielnie, synchronizuje się w obie strony, chcąc nadpisać dane pozmieniane tylko w komputerze nie zachowując obecnych danych w tel. trzeba zejść niżej i odhaczyć kratkę w zaawansowanych, o czym mówi informacja w nawiasie, że po zaznaczeniu tej opcji skasowaniu ulegną wszystkie dane w iphnie :) Jest super, sory za mój błąd.

#11 pelle_kb

pelle_kb
  • 10 postów

Napisano 13 września 2008 - 18:52

Polecacie też jakiś inny program do Nokii, do przeniesienia kontaktów do książki adresowej Windows? Pc Suite uparcie nie widzi mojej komórki, podczas, gdy BlueSoleil tak :(

#12 Boken

Boken
  • 138 postów
  • SkądŁowicz

Napisano 29 grudnia 2008 - 23:32

Witam
Wiem że to stary temat, ale przesiadam sie z Nokii N95 8GB na iPhona i chciałbym przenieść kontakty.

Wystarczy że ściągne XML Address Book z tej strony:
Freeware for Windows - Applications

I potem jakoś to do iPoda wgram?

#13 klosz007

klosz007
  • 29 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 grudnia 2008 - 12:06

Ja robiłem tak: Za pomocą PCSync'a z pakietu Nokia PC Suite zsynchronizuj kontakty z Outlookiem (można utworzyć pod to nowy czysty profil w Outlooku - ja tak zrobiłem). A następnie za pomocą iTunes zsynchronizuj profil Outlooka z iPhonem i już. Czyli taka przesiadka poprzez Kontakty w Outlooku. Co więcej Outlook jest teraz u mnie łącznikiem/uwspólniaczem kontaktów pomiędzy 4 telefonami - 2x Nokia (synchronizacja poprzez Nokia PCSync), 1x iPhone (poprzez iTunes) i 1x telefon Windows Mobile (poprzez ActiveSync). Uwagi: - iTunes nie ma możliwości wyboru profilu Outlooka (jeśli masz >1), ten który potrzebujesz należy ustawić w Panel Sterowania->Poczta jako domyślny (co za kicha) - inaczej iTunes weźmie pierwszy z listy (czyli niekoniecznie ten co trzeba). Aczkolwiek podobno (nie sprawdzałem) trzeba to ustawić tylko przed pierwszą synchronizacją w iTunes, później iTunes podobno pamięta który profil Outlooka ma używać do synchronizacji. - książka Outlooka i iPhone'a jest bardziej ograniczona niż ta w telefonach Nokii - np. można mieć tylko jeden telefon komórkowy w kontakcie Outlooka i dwa stacjonarne (do pracy i do domu) + faks. A w Nokii można mieć wiele telefonów danego typu przy jednym kontakcie (komórka ogólna, prywatna, służbowa, stacjonarny ogólny, prywatny, służbowy, faks ogólny, prywatny, służbowy itp. itd. a do tego każdego po kilka sztuk choć akurat czegoś takiego to nawet PC Suite nie do końca obsługuje). Aby wszystko się przeniosło musiałem niestety przeorganizować swoją książkę w Nokii (najwygodniej za pomocą edytora kontaktów z PC Suite'a). U mnie to się sprowadzało do powielenia kilku kontaktów tak aby pomieścić wszystkie numery z nimi związane. Kontakty mogą mieć powtarzające się nazwy - przyjmuje to zarówno Nokia, Outlook jak i iPhone.

#14 RumburMK

RumburMK
  • 613 postów

Napisano 31 grudnia 2008 - 15:06

ja po prostu skopiowalem sobie kontakty z telefonu na wlasiwa karte sim potem z sim na iphona ...troche poprawek ,dodałem wiecej info i gotowe :)

#15 EmotiCon

EmotiCon
  • 355 postów
  • Skądmam wziąć kasę na iPad'a?

Napisano 31 grudnia 2008 - 15:46

Jeśli masz kontakty na sim to ustawienia>poczta kontakty i inne> importuj kontakty z SIM

#16 klosz007

klosz007
  • 29 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 grudnia 2008 - 15:54

O ile wiem przeniesienie przez SIM jest możliwe tylko w b. prostych przypadkach (jeden kontakt=jeden telefon i nic więcej) i mocno zależy od możliwości SIM (np. ilości możliwych kontaktów do przechowania na SIM - nie wiem jak jest teraz ale kiedyś SIM nie przechowywał zwykle więcej niż 100 takich prostych wpisów). W przypadku takim jak mój (w książce Nokii miałem z jednym kontaktem skojarzonych wiele numerów telefonów, adresy, e-maile, notatki a nawet zdjęcia) migracja poprzez SIM oznaczałaby utratę znakomitej większości zgromadzonej informacji. Poprzez Outlooka można przenieść wszystko, łącznie ze zdjęciami skojarzonymi z osobami, tylko tak jak pisałem trzeba było trochę uporządkować książkę w Nokii tak aby Outlook był w stanie przyjąć wszystkie informacje z książki Nokii. Pozdr, Zbyszek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych