Mam dysk sieciowy udostępniany przez Sambę z ukrytym udziałem(nazwa$). Po podłączeniu do dysku z sidebara nie wyświetla się nazwa $. Dopiero po cmd + k -> smb://192.168.x.x/nazwa$ komputer pozwala przejrzeć jego zawartość. Wszystko działa w porządku.
Chciałbym jednak zautomatyzować połączenie tak, żeby za kazdym razem nie przechodzić tego mozolnego procesu. Chodzi mi o cos w rodzaju mapowania dysku w Windowsie.
Najprostszym sposobem jest dodać podłączenie do autostartu. Działa, wszystko jest Okej. Problem pojawia sie jednak wtedy, gdy komputer nie jest podłączony do tej sieci albo był uśpiony. Wtedy pojawia sie błąd i nie próbuje nawiązać połączenia spowrotem, gdy dysk sieciowy bedzie dostępny. Mac jest przenoszony miedzy dwiema sieciami(dom, praca), wiec nie mogę tego zignorować.
Rozwiązaniem może byc skrypt, programik do menubara, ikona na biurku, cokolwiek co ułatwi ten proces. Nie koniecznie musi być to pełen automat. Nie pogardzę możliwością podłączania sie rocznie kliknięciem gdzieśtam.

Automatyczne montowanie dysku sieciowego
Rozpoczęty przez
EmotiCon02
, 08 cze 2014 19:51
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 08 czerwca 2014 - 19:51
Napisano 08 czerwca 2014 - 19:57
Preferencje systemowe, Użytkownicy i grupy, zakładka Logowanie, plusik na dole, wybierz zamontowany udział samby i kliknij Dodaj.
Napisano 08 czerwca 2014 - 23:18
Jak juz wspomniałem w powyższym poście ta opcja nie staje na wysokości zadania. Za kazdym razem musiałbym restartowac komputer przed podłączeniem do sieci. Taki automat

Napisano 09 czerwca 2014 - 09:16
Tak to jest jak się czyta bez zrozumienia
No to albo użyj automatora albo skryptu z zawartością:
#!/bin/bash
mount_smbfs //user@servername/share /Volumes/share
umieść go na pulpicie, zrób chmod +x ~/Desktop/nazwa_skryptu
i powinno działać.

Napisano 09 czerwca 2014 - 11:10
Gdzie mam wkleić ten skrypt? Edytor skryptów wyrzuca błąd przy uruchamianiu. (Czepia sie '/' po mount_smbfs
Napisano 09 czerwca 2014 - 11:34
Nigdzie masz go nie "wkleić", masz go stworzyć. W pliku. Tekstowym.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych