MacBook Pro Retina dla fotografa
Started by
asurpanipal2
, 08 Jun 2014 14:23
36 replies to this topic
Posted 11 June 2014 - 11:33
czacha: no dokładnie miesiąc temu siedziałem na cd2 i to ulv bo air z 2GB i LR pracował praktycznie tak samo jak teraz na i5/8GB - tzn mówię o edycji, suwaczkach, kadrowaniu itd. Fakt wywołanie teraz to moment, a na c2d trwało zauważalny czas, ale w tym czasie nadal mogłem interaktywnie pracować bo LR sobie kolejkuje zlecenia. Więc w sumie czas pracy mi się nie wydłużył, bo i tak jego większość spędzam na tworzeniu w suwaczkach niż tego co się w tle wywołuje.
Posted 11 June 2014 - 13:22
Macie racje, pracujcie na tylu GB na ilu chcecie .. tylko nie mówcie o komfortowej pracy w profesjonalnych narzędziach na 4GB bo potem ludzie to przeczytają i będą mieli pretensje że ich na forum ktoś w błąd wprowadził

Posted 11 June 2014 - 15:44
czacha: a o jakich narzędziach wspominasz do obróbki zdjęć? tzn tych "profesjonalnych" jakieś nazwy. Bo trochę w tym siedzę, wybacz amatorsko, ale i rawy i skany 6x6, formaty typu 100x100cm mi nie obce. Możesz też przytoczyć jakieś może dane ilościowe ile tego obrabiasz np dziennie?
Zawsze sądziłem że fotografia to jest sztuka, a tu widzę normalnie przemysł, skoro tyle tego trzeba.
Posted 11 June 2014 - 17:19
PS CC, LR 5, C1 .. tygodniowo produkuję po kilka tysięcy zdjęć i to musi przejść przez kompa. 4G RAM .. dobre sobie
PS. Sztuka.. tia ..

Posted 11 June 2014 - 17:34
Przetwarzasz klika tysięcy zdjęć na raz? Przecież te programy tego nie potrafią. Kolejkują robotę wsadową pojedynczo - no ale wtedy nie trzeba ich pilnować, albo robią to szybciej niż Ty ustawiasz suwaczki czy kadrujesz - więc komfort nie ucierpi przy pracy interaktywnej.
Sprzęt foto masz podobny do mojego, więc wiem dokładnie jakie mają wymagania np cr2 z eosów.
Posted 11 June 2014 - 17:54
Chyba nie mam ochoty na dalszą rozmowę. U mnie pamięć jest zapchana po kilku godzinach pracy w LR i PS. Skoro u Ciebie nie jest - super
Niech żyje 4GB RAMU!

Posted 11 June 2014 - 18:01
Aha, to teraz ilość pamięci maleje w ramach godzin pracy - szok, dobrze że moje serwery z rocznymi uptimami o tym nie wiedzą
Mój laptop też:
MacBook-Air-Sergiusz-3:~ sergiusz$ uptime
19:00 up 24 days, 9:41, 2 users, load averages: 1,42 1,40 1,30
MacBook-Air-Sergiusz-3:~ sergiusz$

Posted 11 June 2014 - 18:24
To chyba logiczne ze im wiecej czasu uplywa, tym wiecej pracy wykonujesz i tym wiecej program zajmuje pamieci - tak sie dzieje z LR i PS. Najwidoczniej bycie amatorem ma swoje plusy ..

Posted 11 June 2014 - 18:29
@elita, sorry, ale chyba nie wiesz o czym mówisz. PS CC jest pamięciożerny, ja nie jestem ani fotografem, ani nawet grafikiem. Używam go tylko jako narzędzia do tworzenia interface do moich aplikacji.
Niestety wielowarstwowe pliki szablonów, które używam, są tak pamięciożerne, że praca na 8GB RAM w moim iMaku (wyposażonym w SSD, żeby nie było wątpliwości) była delikatnie mówiąc upierdliwa. Wiecznie pojawiające się zacięcia i kręcące się kółeczko, przeszkadzają w pracy i powodują dyskomfort i zniechęcenie, nie mówiąc o stracie czasu.
To wszystko zginęło po rozszerzeniu pamięci to 20GB, te same szablony, które wcześniej mieliły teraz chodzą płynnie, a ja mogę się skupić na pracy a nie na wpatrywaniu w cholerne kółeczko.
Posted 11 June 2014 - 18:37
Ram jest potrzebny ale nie przesadzajmy. Sądzę że 8 Gb mi starczy. Sam używam teraz Mac'a Mini z 8GB RAM i SSD i przy moich projektach (głównie jedno zdjęcie i zabawa z efektami,pędzlami itp ) nie odczuwam dyskomfortu.
Posted 11 June 2014 - 18:49
8GB RAM przy niezbyt skomplikowanych projektach spokojnie da radę - ale nie 4GB o których mowa.. no litości

Posted 11 June 2014 - 19:45
Mam pliki z aparatu niezłej wielkości bo ponad 100m i bez 16 G ramu to słabo to widzę
I jak pisze poprzednik ten ram jest POTRZEBNY !!!
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users