Witam. Chce wymienić baterię, jak odkleić baterię od taśmy?
Mam podważyć czy pociągnąć za tą wystającą tasiemkę z wykrzyknikiem?
Dużo osób piszę, że przy podważaniu uszkodzili sobie telefon, a ponoć bateria jest mocno sklejona.
Proszę o rady.

Jak odkleić baterię- Iphone 5?
Rozpoczęty przez
rafal886
, 04 cze 2014 12:35
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 czerwca 2014 - 12:35
Napisano 04 czerwca 2014 - 12:56
przy ciągnięciu za taśmę na 99% ją urwiesz. Ja zwykle podważam delikatnie plastikowym, szerokim narzędziem, od strony płyty głównej
Napisano 04 czerwca 2014 - 13:52
Bardzo dużo jest roboty przy odklejaniu, jeśli nigdy wcześniej nie był Iphone rozbierany?
Jak odkleić baterię, żeby czegoś nie uszkodzić?
Ludzie pod filmikiem iFixit piszą, że tym sposobem uszkodzili sobie telefon.
Napisano 04 czerwca 2014 - 15:47
Taśma z wykrzyknikiem bardzo łatwo się urywa. Domowym sposobem to najlepiej rozgrzać od zewnątrz tylną obudowę suszarką. Oczywiście nie przesadzić: kilka sekund równomiernego dmuchania i delikatnie podważać baterię, kolejne kilka sekund, wsunąć spunger nieco głębiej i podważać dalej.
Napisano 04 czerwca 2014 - 16:29
Nic się nie stanie z podzespołami?
Dowiedziałem się, że najlepiej podważać od strony klawiszy głośności, bo nic się wtedy nie uszkodzi.
Będę podważał pomału, może uda mi się jakoś to zrobić.
Boję się trochę podgrzewać iphone'a

Napisano 04 czerwca 2014 - 16:55
Normalnie serwisy podgrzewają lekko hot air gun'em. Nie chodzi o to, żeby rozpuścić klej, tylko, żeby go lekko nagrzać i rozmiękczyć. Wtedy łatwiej podważać. Poza tym w codziennej eksploatacji, podzespoły są narażone na wyższe temperatury niż kilka sekund dmuchania w aluminium, chociażby jak leży na słońcu.

Napisano 04 czerwca 2014 - 16:59
W sumie racja. Ile sekund dmuchać suszarką?
Jeszcze jedno pytanie. Widziałem tutoriale, że wymieniają baterię bez odpięcia wyświetlacza.
Polecacie taki sposób? Ułatwiłoby mi to zadanie zdecydowanie.
Napisano 05 czerwca 2014 - 13:09
Bateria wymieniona. Wszystko działa, obyło się bez suszarki. Dziwi mnie tylko, dlaczego bateria była wyładowana do zera.
Niezłego strachu się najadłem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych