Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Air dla fotografa??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 borowik23

borowik23
  • 136 postów
  • SkądPiastów/Pruszków

Napisano 04 czerwca 2014 - 10:30

Witam, bardzo niedługo (miesiąc) stanę przed koniecznością zakupu notebooka. Będzie on służył do obróbki zdjęć (RAWy etc) z Canon 5D Mark III - toteż pliczki do najmniejszych nie należące. Obróbka zawsze z podłączonym Eizo CX271 (po display port, 2560 x 1440). Praca głównie Photoshop, również projekty w Indesign. Zastanawiam się, z racji moich możliwości finansowych, nad Macbookiem Air w najnowszej wersji, z i7 i 8GB RAM - czy praca na nim, po podpięciu pod taki monitor będzie należała do wygodnych? Czy być może lepiej poszukać używanego Macbooka Pro 15/17 na i7 i z dołożonym dyskiem SSD? Budżet jaki mam, to około 5,5 tys w wypadku faktury, 4300 bez niej. Z góry dzięki za pomoc :)

#2 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 04 czerwca 2014 - 11:07

Każdy z nich da radę. Mam 5dmk2 i obrabiałem rawy na air c2d z 2GB ram. Obróbka w LR na zasadzie 1 plik - wołanie, plik, wołanie itd bez większych problemów. Gorzej jak ustawiłem mu cały folder na 1 profil i wrzuciłem wsadowo np 100 plików - wtedy trochę to trwało. Na RAW z mojej wiedzy to potrzeba ram, a nie flopsów - tych starczy każdemu póki reszta nadąży z wrzucaniem danych do procka ;)

#3 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 04 czerwca 2014 - 11:31

Moja rada, bierz 13 nie retinę i dorzuć 16GB ramui dysk SSD, akurat w MBP 13 rozdzielczość i jakość czy nie będzie przeszkadzało, gdyż masz CX271. Owszem MBA kusi bardzo swoją wagą i rozmiarami, sam mam podobny dylemat, lecz używam monitora PA272 i się zastanawiam czy maksymalny Air 11 czy MBP nie retina i wsadzić 16GB ramu i dysk.

#4 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 04 czerwca 2014 - 11:39

Hola hola, praca z podpiętym monitorem nie oznacza że drugi monitor gasimy. Ja to rozumiem jako pracę 2 biurkową. A tam retiny używa się stale. Choćby przechowywanie na niej narzędziówki to spora ilośc miejsca się przydaje. Po za tym nadchodzi moment pracy w terenie czy studio i tam monitora nie ma. Wiem jak jest w pracy foto - robię trochę zdjęć amatorsko. Budżet 5.5 na siłę zrobi mbpr 8/256/iris lub 16/128/iris - w 2 przypadku trzeba bardzie dbać o SSD i szybciej i częściej robić archiwum sesji, ale spoko dawałem radę.

#5 borowik23

borowik23
  • 136 postów
  • SkądPiastów/Pruszków

Napisano 04 czerwca 2014 - 12:03

Hola hola, praca z podpiętym monitorem nie oznacza że drugi monitor gasimy. Ja to rozumiem jako pracę 2 biurkową. A tam retiny używa się stale. Choćby przechowywanie na niej narzędziówki to spora ilośc miejsca się przydaje. Po za tym nadchodzi moment pracy w terenie czy studio i tam monitora nie ma. Wiem jak jest w pracy foto - robię trochę zdjęć amatorsko.
Budżet 5.5 na siłę zrobi mbpr 8/256/iris lub 16/128/iris - w 2 przypadku trzeba bardzie dbać o SSD i szybciej i częściej robić archiwum sesji, ale spoko dawałem radę.

WIesz, jakbym za 5,5 brutto znalazł retinę na Iris, to spoko luz ;) ale z racji finansowych, dość ciężkie to raczej będzie.
Prac w terenie nie przewiduje - jeśli już, to tylko segregacje fotek, obróbka zawsze na CX - jeśli jakiś wyjazd, pakuje ekran do bagażnika, kalibrator, hotel i praca na miejscu na kompletnym sprzęcie.

Co do robienia archiwum sesji - nie ma problemu. Tylko niestety, tak czy tak, nie widzę fizycznych możliwości zakupu retinki za takie pieniądze :/

#6 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 04 czerwca 2014 - 12:30

Elita owszem można pracować dwu-monitorowo, ale w tym przypadku jest to męczarnia dla oczu to tak jak byś co minutę oglądał noc i dzień. Z jednej strony mamy monitor z dobrym OFC ustawionym na 60-80 nitów, a z drugiej strony mamy coś jak świecąca supernowa z jaśnością powyżej 120 nitów. Nie da się tak pracować, zobaczysz że po godzinie pracy oczy Cię będą bolały, co innego dwa takie same monitory albo coś z jakością obrazu do matrycy lapka, czyli marketowe monitory a do retiny jakieś eizo czy neci biurowe i tyle.

- - - Połączono posty - - -

I tak jak borowik pisze w terenie jest naogół wstępna selekcja, zwłaszcza jeśli to jest foto pro, a nie amtorskie. Wiem że do amatorskiego retina jest doskonała, a także dla DTP, którzy dużo pracują mobilnie, np muszą na szybko coś poprawić jakiś folder w drukarni, wtedy retina jest wyśmienitym narzędziem. Ale nie w foto pro czy DTP, gdzie kolory są najważniejsze, a retina to jakość biurowych monitorów, a nie graficznych.

#7 borowik23

borowik23
  • 136 postów
  • SkądPiastów/Pruszków

Napisano 04 czerwca 2014 - 12:30

Elita owszem można pracować dwu-monitorowo, ale w tym przypadku jest to męczarnia dla oczu to tak jak byś co minutę oglądał noc i dzień. Z jednej strony mamy monitor z dobrym OFC ustawionym na 60-80 nitów, a z drugiej strony mamy coś jak świecąca supernowa z jaśnością powyżej 120 nitów. Nie da się tak pracować, zobaczysz że po godzinie pracy oczy Cię będą bolały, co innego dwa takie same monitory albo coś z jakością obrazu do matrycy lapka, czyli marketowe monitory a do retiny jakieś eizo czy neci biurowe i tyle.

A tutaj coś rozjaśnię :) Nie zamierzam pracować dwumonitorowo - wlaśnie z podanych powodów. Dlatego zdecydowałem się na CX271, z racji na m.in. rozdzielczość, która w moich zastosowaniach w pełni mi wystarcza do mojej pracy :)

#8 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 04 czerwca 2014 - 12:32

Apple MacBook Pro 13 ME865 Retina - i5 2.4GHz / 8GB RAM / 256GB SSD - Komputery \ Laptopy - i-sklep.com.pl

Model co prawda LZ/A - więc nie wiem co to za klawiatura.

W oficjalnych poproś o rabacik, ja przy 2 sztukach za gotówkę dostałem po 5100 netto za model PL/A 8/256/iris. Ale zależało mi na oficjalnym dystrybutorze.
Możliwe że uda Ci się wytargować 8/128 w tych pieniążkach.

#9 dexter77

dexter77
  • 120 postów

Napisano 04 czerwca 2014 - 13:26

Witam, mam poniekąd ten sam dylemat co autor, budżet podobny. Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem niż minimalny zestaw 13 rMBP jest po prostu MBP i dołożenie 16GB ramu, ale chętnie poczytam opinii bardziej doświadczonych :)

#10 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 04 czerwca 2014 - 13:35

Mnie od rezygnacji z retiny nic już nie przekona. Jak patrzę na te matryce rodem laptopów z tesco za 1200 w laptopie za kilka kawałków to bym żałował każdej złotówki wydanej na ten komputer :)

#11 dexter77

dexter77
  • 120 postów

Napisano 04 czerwca 2014 - 13:48

Niby tak, ale chyba ergonomia pracy jest lepsza w PS na mniejszej rozdzielczości niż retina? Temat otwarty :) a jak z wersją rMBP 4gb? Ps i Lr dają radę?

#12 wiktor888

wiktor888
  • 14 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 czerwca 2014 - 19:00

Mam podobny problem. Otóż muszę bardzo dużo podróżować i moja praca będzie głownie na tym laptopie. Potrzebuje go do Ps i Lr. Myślałem nad: MacBook Air 13 i7 8GB RAM 128 SSD albo MacBook Pro 13 i5 8GB RAM 128 SSD Sporą różnicą jest cena. Opłaca się w moim przypadku dopłacić?

#13 borowik23

borowik23
  • 136 postów
  • SkądPiastów/Pruszków

Napisano 04 czerwca 2014 - 20:04

No w moim wypadku chyba ostatecznie padnie na Macbooka Pro 13 z 250 SSD i 16 GB Ram ;) poczytałem, popatrzyłem, i do moich zastosowań spisze się super ;) chodzi mi o ostatnią generację, na HD4000 (no chyba że w miedzyczasie jeszcze jakaś ciekawa 15-tka wpadnie :):) No i finansowo nie będzie ruiny, jeszcze deczko zostanie z budżetu ;)

#14 wiktor888

wiktor888
  • 14 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 czerwca 2014 - 21:14

Ja cały czas myślę. W Air problemem jest ekran. Czy na nim wychodnie będzie się pracowało w podróży?

#15 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 04 czerwca 2014 - 21:59

Dokładnie Borowik sam myślę nad taką konfiguracją, gdyż tak jak pisałem samemu można rozbudować, a tak strasznie drogi nie jest, nawet tutaj nowy jest za 3500zł, fakt że na i5, a dwa potrzebuje złącza, zwłaszcza fw, gdyż czasami podpinam kamery czy aparaty właśnie przez fw. Owszem by było fajnie jakby do Air dawali 16GB ramu, wtedy taka 11 z i7 i 16GB ramu to by było dla mnie coś najwspanialszego. Owszew retina jest dobra, ale dla ludzi, którzy nie pracują na monitorach graficznych. A wszyscy którzy nie widzieli takich monitorów, będą pisać tak jak było wcześniej, u części to jest poprostu nie wiedza, a u części zwykle fanbojstwo, tak jak uważanie monitora ACD za rewelacyjny monitor. Air ma kiepskie odzwierciedlenie kolorów, owszem można poprawić kalibracją ale cudów nie należy się spodziewać niż MBP non-retina, ale za to większą rozdzielczość i brak szyby. Więć tutaj jeśli nie potrzebujemy dużo ramu to czy Air czy MBP to zależy czego oczekujemy od ekranu, ja bym nie mógł pracować na MBP 13 non-retina bez zewnętrznego monitora, gdyż na tym się nie da pracować.

#16 borowik23

borowik23
  • 136 postów
  • SkądPiastów/Pruszków

Napisano 04 czerwca 2014 - 22:35

Dokładnie Borowik sam myślę nad taką konfiguracją, gdyż tak jak pisałem samemu można rozbudować, a tak strasznie drogi nie jest, nawet tutaj nowy jest za 3500zł, fakt że na i5, a dwa potrzebuje złącza, zwłaszcza fw, gdyż czasami podpinam kamery czy aparaty właśnie przez fw.
Owszem by było fajnie jakby do Air dawali 16GB ramu, wtedy taka 11 z i7 i 16GB ramu to by było dla mnie coś najwspanialszego.

Owszew retina jest dobra, ale dla ludzi, którzy nie pracują na monitorach graficznych. A wszyscy którzy nie widzieli takich monitorów, będą pisać tak jak było wcześniej, u części to jest poprostu nie wiedza, a u części zwykle fanbojstwo, tak jak uważanie monitora ACD za rewelacyjny monitor.

Air ma kiepskie odzwierciedlenie kolorów, owszem można poprawić kalibracją ale cudów nie należy się spodziewać niż MBP non-retina, ale za to większą rozdzielczość i brak szyby. Więć tutaj jeśli nie potrzebujemy dużo ramu to czy Air czy MBP to zależy czego oczekujemy od ekranu, ja bym nie mógł pracować na MBP 13 non-retina bez zewnętrznego monitora, gdyż na tym się nie da pracować.

Dokładnie, jeśli efekty mają byc dokładnie takie jak chcemy, zewnętrzny SKALIBROWANY monitor to podstawa ;) ja aktualnie zmagam się ze zmianą mojego starego Della - prawdopodobnie padnie na CX271, ewentualnie na Neca SV 272 (na wersje reference brak kasy :/) - porównywałem monitory 24 cale FullHD (czy tam zbliżona xD) do 27-ek 2560x1440 i o ile róznica wielkosci ekranu - jest ale nie jest kosmiczna, to róznica w wielkości biurka to kosmos xD
mieści się spooooro więcej

A co do tematu - zobaczę, jeszcze mam te 3 tygodnie na poszukiwania - jeśli uda sie znaleźc fajnego MBP 15"-17" na i7, z F-VAT za normalne pieniądze - to wiadomo ze wybór padnie na takowy - a jak nie, to MBP 13 - a za jakiś czas, mam nadzieję, nowy Mac Mini (niech go wreszcie wypuszczą!!! xD) do pracy w mieszkaniu, i MBP tylko w teren ;)

#17 dexter77

dexter77
  • 120 postów

Napisano 05 czerwca 2014 - 08:27

No w moim wypadku chyba ostatecznie padnie na Macbooka Pro 13 z 250 SSD i 16 GB Ram ;) poczytałem, popatrzyłem, i do moich zastosowań spisze się super ;) chodzi mi o ostatnią generację, na HD4000 (no chyba że w miedzyczasie jeszcze jakaś ciekawa 15-tka wpadnie :):)
No i finansowo nie będzie ruiny, jeszcze deczko zostanie z budżetu ;)

czyli bez retiny? a dysk ssd jakiś możesz polecić? bo rozumiem, że zewnętrzny?

#18 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 05 czerwca 2014 - 09:01

wewnętrzny, zamiast HDD. Są dwa tematy o dyskach SSD, ale tak na szybkos Samsung 840 Pro albo Plextor 128GB io95 albo Plextor 256GB i wzwyż.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych