Macbook Air dla fotografa??
Napisano 04 czerwca 2014 - 10:30

Napisano 04 czerwca 2014 - 11:07

Napisano 04 czerwca 2014 - 11:31
Napisano 04 czerwca 2014 - 11:39
Napisano 04 czerwca 2014 - 12:03
Hola hola, praca z podpiętym monitorem nie oznacza że drugi monitor gasimy. Ja to rozumiem jako pracę 2 biurkową. A tam retiny używa się stale. Choćby przechowywanie na niej narzędziówki to spora ilośc miejsca się przydaje. Po za tym nadchodzi moment pracy w terenie czy studio i tam monitora nie ma. Wiem jak jest w pracy foto - robię trochę zdjęć amatorsko.
Budżet 5.5 na siłę zrobi mbpr 8/256/iris lub 16/128/iris - w 2 przypadku trzeba bardzie dbać o SSD i szybciej i częściej robić archiwum sesji, ale spoko dawałem radę.
WIesz, jakbym za 5,5 brutto znalazł retinę na Iris, to spoko luz

Prac w terenie nie przewiduje - jeśli już, to tylko segregacje fotek, obróbka zawsze na CX - jeśli jakiś wyjazd, pakuje ekran do bagażnika, kalibrator, hotel i praca na miejscu na kompletnym sprzęcie.
Co do robienia archiwum sesji - nie ma problemu. Tylko niestety, tak czy tak, nie widzę fizycznych możliwości zakupu retinki za takie pieniądze :/
Napisano 04 czerwca 2014 - 12:30
- - - Połączono posty - - -
I tak jak borowik pisze w terenie jest naogół wstępna selekcja, zwłaszcza jeśli to jest foto pro, a nie amtorskie. Wiem że do amatorskiego retina jest doskonała, a także dla DTP, którzy dużo pracują mobilnie, np muszą na szybko coś poprawić jakiś folder w drukarni, wtedy retina jest wyśmienitym narzędziem. Ale nie w foto pro czy DTP, gdzie kolory są najważniejsze, a retina to jakość biurowych monitorów, a nie graficznych.
Napisano 04 czerwca 2014 - 12:30
Elita owszem można pracować dwu-monitorowo, ale w tym przypadku jest to męczarnia dla oczu to tak jak byś co minutę oglądał noc i dzień. Z jednej strony mamy monitor z dobrym OFC ustawionym na 60-80 nitów, a z drugiej strony mamy coś jak świecąca supernowa z jaśnością powyżej 120 nitów. Nie da się tak pracować, zobaczysz że po godzinie pracy oczy Cię będą bolały, co innego dwa takie same monitory albo coś z jakością obrazu do matrycy lapka, czyli marketowe monitory a do retiny jakieś eizo czy neci biurowe i tyle.
A tutaj coś rozjaśnię

Napisano 04 czerwca 2014 - 12:32
Model co prawda LZ/A - więc nie wiem co to za klawiatura.
W oficjalnych poproś o rabacik, ja przy 2 sztukach za gotówkę dostałem po 5100 netto za model PL/A 8/256/iris. Ale zależało mi na oficjalnym dystrybutorze.
Możliwe że uda Ci się wytargować 8/128 w tych pieniążkach.
Napisano 04 czerwca 2014 - 13:26

Napisano 04 czerwca 2014 - 13:35

Napisano 04 czerwca 2014 - 13:48

Napisano 04 czerwca 2014 - 19:00
Napisano 04 czerwca 2014 - 20:04

Napisano 04 czerwca 2014 - 21:14
Napisano 04 czerwca 2014 - 21:59
Napisano 04 czerwca 2014 - 22:35
Dokładnie Borowik sam myślę nad taką konfiguracją, gdyż tak jak pisałem samemu można rozbudować, a tak strasznie drogi nie jest, nawet tutaj nowy jest za 3500zł, fakt że na i5, a dwa potrzebuje złącza, zwłaszcza fw, gdyż czasami podpinam kamery czy aparaty właśnie przez fw.
Owszem by było fajnie jakby do Air dawali 16GB ramu, wtedy taka 11 z i7 i 16GB ramu to by było dla mnie coś najwspanialszego.
Owszew retina jest dobra, ale dla ludzi, którzy nie pracują na monitorach graficznych. A wszyscy którzy nie widzieli takich monitorów, będą pisać tak jak było wcześniej, u części to jest poprostu nie wiedza, a u części zwykle fanbojstwo, tak jak uważanie monitora ACD za rewelacyjny monitor.
Air ma kiepskie odzwierciedlenie kolorów, owszem można poprawić kalibracją ale cudów nie należy się spodziewać niż MBP non-retina, ale za to większą rozdzielczość i brak szyby. Więć tutaj jeśli nie potrzebujemy dużo ramu to czy Air czy MBP to zależy czego oczekujemy od ekranu, ja bym nie mógł pracować na MBP 13 non-retina bez zewnętrznego monitora, gdyż na tym się nie da pracować.
Dokładnie, jeśli efekty mają byc dokładnie takie jak chcemy, zewnętrzny SKALIBROWANY monitor to podstawa

mieści się spooooro więcej
A co do tematu - zobaczę, jeszcze mam te 3 tygodnie na poszukiwania - jeśli uda sie znaleźc fajnego MBP 15"-17" na i7, z F-VAT za normalne pieniądze - to wiadomo ze wybór padnie na takowy - a jak nie, to MBP 13 - a za jakiś czas, mam nadzieję, nowy Mac Mini (niech go wreszcie wypuszczą!!! xD) do pracy w mieszkaniu, i MBP tylko w teren

Napisano 05 czerwca 2014 - 08:27
No w moim wypadku chyba ostatecznie padnie na Macbooka Pro 13 z 250 SSD i 16 GB Ram
poczytałem, popatrzyłem, i do moich zastosowań spisze się super
chodzi mi o ostatnią generację, na HD4000 (no chyba że w miedzyczasie jeszcze jakaś ciekawa 15-tka wpadnie
:)
No i finansowo nie będzie ruiny, jeszcze deczko zostanie z budżetu
czyli bez retiny? a dysk ssd jakiś możesz polecić? bo rozumiem, że zewnętrzny?
Napisano 05 czerwca 2014 - 09:01
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych