Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Używany/nowy Iphone od osoby prywatnej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 undecided

undecided
  • 242 postów

Napisano 02 czerwca 2014 - 22:45

Witam, czytałem już nie jeden artykuł dotyczący podstawowych informacji kiedy decydujemy się na zakup iphona od osoby prywatnej. Mnie interesuje zakup nowego jeszcze nie aktywowanego Iphona, do którego właściciel dołącza wszystkie akcesoria i dowód zakupu. Czy należałoby spisać jakąś umowę sprzedaży( jeżeli tak mógłbym prosić o link lub wzór). Pytam ponieważ słyszałem o takich akcjach, że osoba sprzedaje Iphona wraz z dowodem zakupu, następnie zgłasza kradzież i są kłopoty. Co wy wiecie na ten temat, podzielcie się swoimi doświadczeniami i doradźcie świeżemu koledze na forum. Z góry dziękuje' Pozdrawiam.

#2 undecided

undecided
  • 242 postów

Napisano 03 czerwca 2014 - 14:51

Załóżmy kupuje Iphona od osoby prywatnej, która dołącza fakturę z salonu np.Play. Czy jak sprzęt się popsuje mogę zareklamować sprzęt bez żadnych przeszkód ?

#3 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 03 czerwca 2014 - 14:54

Reklamować raczej nie - chyba że u osoby co ci go sprzedała, skorzystać z gwarancji - jak najbardziej - masz na to rok od pierwszej aktywacji telefonu.

#4 Kuba-12

Kuba-12
  • 29 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 03 czerwca 2014 - 15:11

Ja kupiłem nowego od osoby prywatne ( iPhone 4) - nie miałem żadnych problemów. 2-3 miesiące temu kupiłem 5S nowego też od osoby prywatnej i również nie miałem problemów. Do ip4 jak i do 5s dostałem kopie faktury, podczas zakupu miałem wgląd do oryginału. Po zakupie ip4 dzwoniłem do regenersis i dowiedziałem się, że do przyjęcia na gwarancję wystarczy mi kopia faktury także nie powinno być problemu. Parę dni temu znajomy chciał kupić ip4s bez pudełka (sam telefon + ładowarka) - ogłoszenie o sprzedaży było na portalu internetowym. Znajomy poprosił mnie, żebym pojechał z nim obejrzeć telefon itd., powiedziałem mu, że pojadę ale nie najpierw niech zadzwoni i powie że będziemy spisywać umowę, w razie gdyby telefon był kradziony. Podczas rozmowy sprzedający został poinformowany o tym że chcemy spisać umowę, odpowiedź była: "nara" i się rozłączył. Także radzę uważać :)

#5 undecided

undecided
  • 242 postów

Napisano 03 czerwca 2014 - 15:12

Reklamować raczej nie - chyba że u osoby co ci go sprzedała, skorzystać z gwarancji - jak najbardziej - masz na to rok od pierwszej aktywacji telefonu.

Telefon zakupiony u operatora jest objęty gwarancja 24 miesiące co sprzedający ma do gwarancji.

- - - Połączono posty - - -

Ja kupiłem nowego od osoby prywatne ( iPhone 4) - nie miałem żadnych problemów.
2-3 miesiące temu kupiłem 5S nowego też od osoby prywatnej i również nie miałem problemów.

Do ip4 jak i do 5s dostałem kopie faktury, podczas zakupu miałem wgląd do oryginału.

Po zakupie ip4 dzwoniłem do regenersis i dowiedziałem się, że do przyjęcia na gwarancję wystarczy mi kopia faktury także nie powinno być problemu.

Parę dni temu znajomy chciał kupić ip4s bez pudełka (sam telefon + ładowarka) - ogłoszenie o sprzedaży było na portalu internetowym. Znajomy poprosił mnie, żebym pojechał z nim obejrzeć telefon itd., powiedziałem mu, że pojadę ale nie najpierw niech zadzwoni i powie że będziemy spisywać umowę, w razie gdyby telefon był kradziony. Podczas rozmowy sprzedający został poinformowany o tym że chcemy spisać umowę, odpowiedź była: "nara" i się rozłączył. Także radzę uważać :)

Czyli kopia faktury zakupu telefonu przez osobę prywatną u operatora sieci mi wystarczy do reklamacji produktu u operatora tej sieci przez okres 24 miesięcy od daty zakupu .

#6 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 03 czerwca 2014 - 18:08

Telefon zakupiony u operatora jest objęty gwarancja 24 miesiące co sprzedający ma do gwarancji.

.

1. A od kiedy operator jest gwarantem? Nie wiem kto ci takiego kitu nawciskał. Niezależnie czy telefon kupisz od operatora, marketu z elektroniką, apple store czy golasa z UK z wyłudzenia abonamentu czy nawet kradzionego masz rok gwarancji bo tyle udziela apple, które jest gwarantem.
2. Reklamacja a gwarancja to inne pojęcia więc jeśli chcesz się czegoś domagać od operatora (ale tylko pod postacią sprzedawcy) to ty musisz coś u niego kupić, więc jeśli coś się w telefonie zepsuje to kupujący(bezpośredni) może się domagać od sprzedawcy z tytułu ustawy. Tak więc w twoim wypadku jedyne co możesz reklamować w tmobile to źle działające usługi telekomunikacyjne czy źle naliczony rachunek o ile jesteś ich klientem.

#7 undecided

undecided
  • 242 postów

Napisano 03 czerwca 2014 - 18:18

1. A od kiedy operator jest gwarantem? Nie wiem kto ci takiego kitu nawciskał. Niezależnie czy telefon kupisz od operatora, marketu z elektroniką, apple store czy golasa z UK z wyłudzenia abonamentu czy nawet kradzionego masz rok gwarancji bo tyle udziela apple, które jest gwarantem.
2. Reklamacja a gwarancja to inne pojęcia więc jeśli chcesz się czegoś domagać od operatora (ale tylko pod postacią sprzedawcy) to ty musisz coś u niego kupić, więc jeśli coś się w telefonie zepsuje to kupujący(bezpośredni) może się domagać od sprzedawcy z tytułu ustawy. Tak więc w twoim wypadku jedyne co możesz reklamować w tmobile to źle działające usługi telekomunikacyjne czy źle naliczony rachunek o ile jesteś ich klientem.

Apple gwarantuje 12 miesięcy gwarancji, a jeżeli zakupimy telefon( weźmiemy ofertę z telefonem) u operatora mamy 24 miesiące gwarancji na produkt w tym przypadku Iphona.

#8 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 03 czerwca 2014 - 18:19

A gdzie masz taki zapis?

#9 Jorga

Jorga
  • 148 postów
  • SkądGrodzisk Mazowiecki, PL

Napisano 03 czerwca 2014 - 22:13

Apple gwarantuje 12 miesięcy gwarancji, a jeżeli zakupimy telefon( weźmiemy ofertę z telefonem) u operatora mamy 24 miesiące gwarancji na produkt w tym przypadku Iphona.

Gościu... Skoro wiesz lepiej to po cholerę zakładasz nowy temat i nabijasz sobie posty tymi jałowymi wypocinami? Porażka..

#10 undecided

undecided
  • 242 postów

Napisano 03 czerwca 2014 - 22:51

Gościu... Skoro wiesz lepiej to po cholerę zakładasz nowy temat i nabijasz sobie posty tymi jałowymi wypocinami? Porażka..

Wiem, jaka gwarancja jest oferowana na rynku, tylko nie wiem, czy jak kupie od osoby prywatnej telefon z kopia faktury to czy nie będzie problemu z reklamacja u operatora.

#11 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 03 czerwca 2014 - 22:56

Odpowiedź już padła w tym temacie - będzie problem.

#12 undecided

undecided
  • 242 postów

Napisano 07 czerwca 2014 - 02:01

Kupowała już ktoś używanego Iphona tylko z fakturą zakupu u operatora sieci i reklamował ?

#13 SeNuke

SeNuke
  • 769 postów

Napisano 07 czerwca 2014 - 09:17

Moja znajoma kupowała i oddawała na gwarancje. Zero problemu. :)

#14 komono

komono
  • 198 postów
  • SkądW-ce

Napisano 07 czerwca 2014 - 09:28

Jak w moim 5S zbil sie wyswietlacz (kupowalem go wczesniej na allegro od osoby prywatnej) to kazali oddac go w pudełku razem z faktura.

#15 kubeonek

kubeonek
  • 305 postów
  • SkądWWA / RJS

Napisano 07 czerwca 2014 - 09:32

Ja oddawałem jakiś czas temu telefon na gwarancję do Regenersis na podstawie faktury i też problemu nie było.

#16 undecided

undecided
  • 242 postów

Napisano 09 czerwca 2014 - 17:23

Nie wiem czy to pewne informację, ale czytałem gdzieś, że telefon kupiony u operatora ma 24 miesiące gwarancji czy to prawda ? jak jest w przypadku apple?

#17 bolec71

bolec71

• 657 postów
  • SkądPodkarpacie

Napisano 09 czerwca 2014 - 17:29

Undecided kup wreszcie tego Ajfona i daj żyć :shock:

#18 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 czerwca 2014 - 18:56

Nie, nieprawda. Apple udziela 12 miesiecy gwarancji. Operator, tak jak każdy inny sprzedawca (ale noe sprzedający) odpowiada przez 24 miesiace z tytułu niezgodności towaru z umową. Ale żeby odpowiadał musi łączyć Cię z operatorem stosunek sprzedaży. Jeśli kupisz od osoby fizycznej nie prowadzącej działalności gospodarczej, to zgodnie z przepisami, nie masz uprawnień z tytułu niezgodności towaru z umową. Pozostaje Ci 12-miesięczna gwarancja. Jeśli chcesz mieć 24 miesieczna ochrone z tytulu niezgodności - musisz kupić albo w sklepie, albo bezpośrednio od operatora.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych