Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

wysokie wykorzystanie pamięci RAM rMBP

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 ~Bober

~Bober
  • 24 posts

Posted 31 May 2014 - 11:16

Witam,
stałem się nowym użytkownikiem rMBP 13 2013 Late 8GB RAM, moje pytanie brzmi: czy takie wykorzystanie pamięci powinno być jak na załączonym obrazku? Osobiście nie podoba mi się to, a MacBook'a zakupiłem dosłownie parę dni temu i trochę mnie zdziwiło, tak wysokie wykorzystanie pamięci RAM. Być może źle interpretuję zapis z monitora aktywności.

załącznik: https://www.dropbox.... o 22.50.38.png

#2 rotkif

rotkif
  • 154 posts

Posted 31 May 2014 - 12:15

Podobno OSX tak lubi i tak ma.

#3 tomciopaluch123

tomciopaluch123
  • 988 posts
  • SkądEarth

Posted 31 May 2014 - 15:10

Mam takiego samego macbooka i nie mam takiego zużycia.

#4 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 31 May 2014 - 15:12

Masz niesamowicie dużo pootwieranych aplikacji z tego paska na dole, ja bym się nie dziwił że 8 GB ci zżera :P

#5 ~Bober

~Bober
  • 24 posts

Posted 31 May 2014 - 17:47

Szczerze mówiąc wydaje mi się, że to mała ilość otwartych programów, a poza tym z tego co widzę, to nie są one mocno zasobożerne. Ale po Waszych odpowiedziach wnioskuję, że chyba wszystko w porządku :D W tej chwili mam otwarte 7 programów z dock'a i wolnego RAMu mam 1,65GB. Czyli chyba tak ma być. :) Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.

#6 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 01 June 2014 - 11:28

OSX tak ma,polknie wszystko ale tym sie nie przejmuj,moj mini tez ma 8GB i wykorzystuje calosc.

#7 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 01 June 2014 - 17:17

Szczerze mówiąc wydaje mi się, że to mała ilość otwartych programów,

Serio jedna osoba potrzebuje na raz tylu aplikacji? o.O

#8 kubsnmd

kubsnmd
  • 94 posts

Posted 01 June 2014 - 19:06

Niewykorzystany RAM to stracony RAM. OS X ładuje wszystko jak leci do pamięci operacyjnej i inteligentnie nią zarządza, po to, żeby jeszcze przyspieszyć działanie komputera. I tak, np jeśli zamykasz jakiś program to w ramie nadal znajdują się informacje o nim, po to żeby szybciej go uruchomić. Jeśli natomiast jakiś lubiący pamięć program potrzebuje jej więcej, wtedy przestrzeń się zwalnia i zajmuje ją wymagający program. I wszystko dzieje się tak, że nawet tego nie zauważasz ;) Ja pracuję z reguły przy 4-5 włączonych programach, zawsze Safari, Mail, często do tego dochodzi iTunes, a w pracy Xcode lub programy z pakietu Adobe. Zajęta pamięć często dochodzi do "końca", ale przy pracy jaką wykonuję nigdy nie pomyślałem że 8GB to za mało, i że przydałoby się więcej ;) edit a jak Cię dręczy ta mała ilość pamieci to można ją łatwo zwolnić przez terminal. Wystarczy wpisać komendę "sudo purge" po czym wpisać hasło administratora

#9 ~Bober

~Bober
  • 24 posts

Posted 01 June 2014 - 19:30

kubsnmd dziękuję bardzo za tą klarowną do końca odpowiedź, jestem nowym użytkownikiem OSX'a, a na Windowsie po prostu takiego użycia pamięci nie miałem, stąd ta panika :)

Temat do zamknięcia, dziękuję wszystkim za pomoc. ;)

#10 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 posts

Posted 03 June 2014 - 22:28

tez tak mam i mnie to zdziwilo ze po kilku godzinach na rMBP 8gb zostaje zjedzone w calosci! osx 10.9.3 na mbp 15 late 2011 8gb ram takiego czegos nie mialem osx 10.8 na windowsie 7 64bit 6gb ram i po calym dniu siedzenia 4gb zajete a 2gb wolne.

#11 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 04 June 2014 - 05:33

Witam,
stałem się nowym użytkownikiem rMBP 13 2013 Late 8GB RAM, moje pytanie brzmi: czy takie wykorzystanie pamięci powinno być jak na załączonym obrazku? Osobiście nie podoba mi się to, a MacBook'a zakupiłem dosłownie parę dni temu i trochę mnie zdziwiło, tak wysokie wykorzystanie pamięci RAM. Być może źle interpretuję zapis z monitora aktywności.

załącznik: https://www.dropbox.... o 22.50.38.png

Mam taki sam komputer. Wystarczy kilka programów i jest zużyte 8GB. Wczoraj przy Lightroomie miałem zużyte 8 i w swapie 15GB także jest to normalne.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users