Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Play nalicza mi wielokrotnosc SMSow PROSZE o Pomoc, ustawienia w Iphonie PLEASE !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomee77

Tomee77
  • 7 postów

Napisano 30 maja 2014 - 04:46

Witam juz nie wiem kogo prosic o POMOC -krotko , zauwazylem na rachunkach ze Play nalicza mi wielokrotnie SMSy, wyglada jakbyby pisal listy milosne:roll: -SMSy naliczane z ta sama data, i tajmem co do sekundy -sporo wysylam w roamingu wiec odczuwam to na rachunkach, dlatego to zauwazylem kilkakrotnie zglaszalem to w Play , wiekszosc konsultantow nie wie o co chodz ( cecha Playa niestety) -jeden z KOnsultantow bardziej konkretny i dzieki mu za to zbdal konkretny przyklad -zdiagnozowal problem ze moj Iphon wysyla SMS w systemie UNICODE , wiec polecil mi zmienic to na system GSM -niby OK, ale jak to zmienic , -bylem w 3 salonach Play i nikt nie wiedzial o co mi chodzi -byelm w salonie Appla a tam "wylaczyli" mi "poprawianie tekst" i pani mowi ze bedzie OK , a nie jest , wciaz mam wielokrotnosc - niestety nie mam zielonego pojecia jak to zmienic , a pani konsultant napisala, "wejsc w ustawienia wiadomosc i zmienic z unicode na gsm" .... ze tez na to nie wpadlem , cymbal ze mnie jest system iOS 7.1.1 uprzejmnie prosze o POMOC [ATTACH=CONFIG]21735[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]21736[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]21737[/ATTACH]

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 30 maja 2014 - 06:56

Nie używaj w SMSach polskich znaków to problem zniknie. Jest to znane zachowanie od czasów jak pijawily sie pierwsze Nokie z obsługą j.polskiego 14 lat temu...

#3 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 30 maja 2014 - 08:22

W ustawieniach wiadomości włącz sobie liczbę znaków - będzie Ci łatwiej to kontrolować, bo będziesz widział czy sie zmieściłeś w jednym SMS czy nie.

#4 Tomee77

Tomee77
  • 7 postów

Napisano 30 maja 2014 - 09:03

No wlasnie NIZ UZYWAM polskich znakow juz
ale pomiom tego Play nalicza mi wielokrotnosc SMS

od kiedy pojawily sie SMS wszyscy wiedza ze 1 SMS to 160znakow liczac oczywiscie wszystko, spacje itd itd itd
ktos z Playa mi odpowiedzial , ze fakt, w moim SMSie nie ma polskich znakow ale jak pisanie jest w UNICODE to system "bierze pod uwage " ze takowe beda i zmiejsza czy jakos modyfikuje SMS ze inaczej liczy
dlatego ustawia sie wpisywanie na "jezyk GSM"
pofatygowalem sie i dla testu policzylem znaczki w SMS wyslalenym(spacje itd itd) , BEZ polskich znakow wyszlo 183 a na rachuneczku z Playa mam 3 SMSy
wiec cos jest na rzeczy NIESTETY

- - - Połączono posty - - -

no OK tylko jak to zrobic ???

jak odznacze "przesuwke" w SMS/MMS
to i tak nie liczy znakow w czasie wpisywania ...?

moze cs nie hallo z moim systemem

#5 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 30 maja 2014 - 09:17

Niestety Twój przykład jest kolejnym który dowodzi że taniość Play to kpina. Kiedyś miałem od ich kartę i szybko zrezygnowałem. Pisz na piśmie reklamację i ślij baranom niech Ci oficjalnie odpowiedzą i nie odpuszczaj im w temacie jeżeli masz 100% swoich racjii.

#6 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 30 maja 2014 - 09:27

jak odznacze "przesuwke" w SMS/MMS
to i tak nie liczy znakow w czasie wpisywania ...?

moze cs nie hallo z moim systemem

Liczba znaków ma być WŁĄCZONA. Wtedy po wpisaniu kilku słów pojawia się licznik znaków i widać ile napisaliśmy i w jakim kodowaniu: bez polskich znaków jest x/160 a z polskimi x/70 i przeskakuje automatycznie.

#7 Tomee77

Tomee77
  • 7 postów

Napisano 30 maja 2014 - 09:55

TAK RACJA
o innych problemach z Playem nie pisze
rzeczywiscie co tanie to nie zawsze jest dobre niestety

wlaczylem
zrestartowalem Phone
i nic,
wlasnie klikam kilkam, wpisuje sms i nigdzie nie liczenie tak jak to bylo w starym dobryych czasach :-)
fakt kolo pola gdzie sie wpisjue tekst SMS pojawily sie symbolik malutki 0/0 ale NIC sie nie nalicza, chetnie przeslalby zrzut ekranu z phona

ale wlasnie chodzi mi o to kodowanie , jak to zminic dziadostwo

#8 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 30 maja 2014 - 10:21

TAK RACJA
o innych problemach z Playem nie pisze
rzeczywiscie co tanie to nie zawsze jest dobre niestety

wlaczylem
zrestartowalem Phone
i nic,
wlasnie klikam kilkam, wpisuje sms i nigdzie nie liczenie tak jak to bylo w starym dobryych czasach :-)
fakt kolo pola gdzie sie wpisjue tekst SMS pojawily sie symbolik malutki 0/0 ale NIC sie nie nalicza, chetnie przeslalby zrzut ekranu z phona

ale wlasnie chodzi mi o to kodowanie , jak to zminic dziadostwo

Tak to wygląda: http://i62.tinypic.com/2nqy7g7.png
I forum to nie sms: tutaj wskazane jest pisanie polskich znaków, interpunkcji i ogólne stosowanie się do zasad naszego języka, bo aż ciężko się to czyta...

#9 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 maja 2014 - 10:43

Na bank jest to wina polskich znaków, wątpię aby to była wina sieci Play. Włącz licznik znaków i sprawdź ile piszesz i wysyłasz.

#10 Tomee77

Tomee77
  • 7 postów

Napisano 30 maja 2014 - 11:22

Uppps przepraszam za brak interpunkcji. Piszac to nie jestem w Polsce, nie uzywam Win Eng, i ustawienie klawiatury KO KOrean. Wiec wybaczcie prosze, ze nie stosuje sie do zasad jezyka ojczystego. Komputer sluzbowy, wiec zablokowany i tego nie zmieni. Klnt: U Pana w zalaczonym przykladzie, jest liczba 28/160, obok pola wpisywania SMS. U mnie jest wciaz pokazuje 0/0 pomimo wpisywania tekstu. Dlategoz, tez podzielilem sie problemem. Jesli komus, sie ciezko czyta, to serdecznie przepraszam.

#11 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 30 maja 2014 - 11:36

Zrób zrzut ekranu jak to wygląda u Ciebie.

#12 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 30 maja 2014 - 11:37

Uppps przepraszam za brak interpunkcji.
Piszac to nie jestem w Polsce, nie uzywam Win Eng, i ustawienie klawiatury KO KOrean.
Wiec wybaczcie prosze, ze nie stosuje sie do zasad jezyka ojczystego. Komputer sluzbowy, wiec zablokowany i tego nie zmieni.

Klnt: U Pana w zalaczonym przykladzie, jest liczba 28/160, obok pola wpisywania SMS.
U mnie jest wciaz pokazuje 0/0 pomimo wpisywania tekstu. Dlategoz, tez podzielilem sie problemem.
Jesli komus, sie ciezko czyta, to serdecznie przepraszam.

Wybaczamy :)
Może to roaming ci coś śmieci? Moja koleżanka jak była w Birmie to za jednego esemesa pociągnęło jej jak za kilka -potem doczytałem jakiś artykuł w necie, że tam w Azji często operatorzy przesyłają między różnymi krajami jedną wiadomość, i zanim trafi do Europy, to już ma naliczone tak jakby kilka esemesów poszło... cena dochodziła czasami do 10 zika za jednego esemesa.

#13 Tomee77

Tomee77
  • 7 postów

Napisano 30 maja 2014 - 12:00

NIE NIE, nigdy nie twierdzielm, ze to wina Play.
Pewien zorietowany konsultant, dokladnie sprawdziel, konkretny przypadek.
Stwierdziel, ze owszem, w SMS nie bylo polskich znakow, ( literek z ogonkami), ale sysyem Play widzi SMS wyslanego w UNICOD, czyli 1 SMS x 70 znaczkow.
Zalecaja zmienic system wpisywania SMS na , system GSM (tak to nazwali) , i wtedy SMS liczony jest x160znakow.
Moje zagadnienie, w tym watku, jest takie, czy ktos sie spotkal z tym problemem, badz czy ktos wie jak to zmienic.

(Przepraszam za brak polskich znakow w poscie, jako ze niektorym to bardzo przeszkadza)

Tez tak myslalem, ze to moze wina roamingu, wiec zbytnio sie nie burzylem do Playa,
dopiero jak bedac w Polsce, zauwazylem ze sytuacja jest taka sama, zaczalem dzialac.

Razem z konsultantem sprawdzilismy konkretny SMS, wysylane w Polsce, na polskie numery.
policzylismy znaczki i bylo ich 183(lacznie ze spacjami)
w UNICODE sms liczony jest x70, i rzeczywiscie na rachunku, w App Playa odrazu pokazalo 3 SMSy , bo zmiescilem sie przed 210.

Niestety, na razie brak rozwiazania problemu.... chyba zmienie abonament na taki co ma wliczone SMS w cenie :-) .

Moze jakos przeinstalowac iOS?
W ustawieniach wiadomosci w sumie niewiele jest, tak czy owak.

#14 Tomee77

Tomee77
  • 7 postów

Napisano 30 maja 2014 - 13:52

a tak to wyglada u mnie niestety

#15 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 30 maja 2014 - 14:03

Na obrazku zbyt wiele nie widać - jest zbyt mały, ale jeżeli faktycznie masz tam 0/0 to może warto spróbować przeinstalować IOS jak już wywnioskowałeś. Natomiast jak kiedyś pojawi się jailbreak na ten system to zainteresuj się alternatywnymi klientami sms - np. bitesms pozwala na usuwanie polskich znaczków "w locie".

#16 Tomee77

Tomee77
  • 7 postów

Napisano 30 maja 2014 - 14:26

No, dobra, tylko, ze ....... jailbreak .... bitesms , nic mnie to nie mowi, nie mam pojecia co to jest i jak sie tego uzywa :-) sorrki, za amatorskie podejscie. A jak przeinstalowac system, wrocic do ustawien fabrycznych? Mam bardzo wolny internet tu gdzie jestem, wiec chyba z tym poczekam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych