Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MBPR ME294LL/A - bateria zupełnie rozładowana po wyjęciu z pudełka, czy to normalne?

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Fibre_Channel

Fibre_Channel
  • 2 posts

Posted 27 May 2014 - 09:43

Witam, jestem na tym forum nowy, dlatego na wstępie witam wszystkich, i tych przeglądających i tych chętnych wypowiedzieć się w temacie :) Właśnie odebrałem MBPR model ME294LL/A Late 2013, a więc wersję na rynek USA i ku mojemu zdziwieniu po wyjęciu z pudełka komp nie włączał się. Jako, że to mój pierwszy Mac próbowałem przytrzymać dłużej przycisk i różne inne kombinacje czasu i nie udało mi się. W końcu po prostu podłączyłem go do zasilacza i włączył się od razu, naładował do 100% i wszystko jest ok. Moje pytanie brzmi, czy ktokolwiek tutaj spotkał się z taką sytuacją, że bateria była zupełnie rozładowana w nowym i nigdy wcześniej nie odpakowanym Macbooku ME294? Ktoś ma taki sam model, ale na rynek Polski czy jeszcze na inny rynek i też miał rozładowaną baterię ? Pozdrawiam

#2 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 27 May 2014 - 10:28

Nie ma w tym nic dziwnego. Bateria wykonana w takiej technologii samoistnie traci z czasem ładunek, poza tym komputer też ciągle pobiera z niej jakieś miliwaty więc po kilku tygodniach/miesiącach leżenia może być rozładowana. Elektronika komputera odłącza ją też w momencie kiedy dalsze rozładowanie groziło by jej uszkodzeniem. Jeśli wszystko działa to nie zwracaj uwagi na takie rzeczy ;)

#3 hubiii

hubiii
  • 1341 posts
  • Skądwroclaw

Posted 27 May 2014 - 12:42

jak masz możliwość wymień komputer. Mialem kiedys taki przypadek z MBP dostałem szybko nową baterie, niestety po 3 mcach bateria padła i kolejne 2 padały też w bardzo krótkim odstępie czasu, po 6 miesiącach komp trafił do serwisu na naprawę, nie pamiętam co było przyczyną ale problemów już później nie miałem . edit ( zapomnialem dopisac ze nowa oryginalna bateria po naładowaniu nie trzymala nawet godziny )

#4 Fibre_Channel

Fibre_Channel
  • 2 posts

Posted 28 May 2014 - 09:03

@macsupport Dzieki za info. Naladowalem do pelna i poki co wszystko smiga jak nalezy, wiec nie bede sie tym faktem przejmowal :) Poszukalem jeszcze wnikliwie na forach Apple i okazuje sie, ze byly takie przypadki jak moj odnotowane, dodatkowo ludzie byli zaskoczeni iloscia cykli ladowania na poziomie 20 czy nawet 50 zaraz po wyjeciu z pudelka, u mnie akurat byly 2 cykle. @hubiii Dzieki za wskazowke. Jednak po naladowaniu do 100% i pracy przez ponad 2 godziny mam jeszcze 70% baterii wiec wydaje sie, ze to bylo tylko i wylacznie rozladowanie, a nie jakies uszkodzenie, ale bede sprzet monitorowal jeszcze przez jakis czas i zobacze jego zywotnosc na baterii.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users