Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Cinema Display 20" - to ma być poprawne podświetlenie matrycy?

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 hespis

hespis
  • 3 posts

Posted 14 November 2007 - 23:31

Witam, Od kilku dni jestem posiadaczem monitora z serii Display Cinema w rozmiarze 20 cali. Na początku byłem nim zachwycony - piękne kolory, kontrast, jasność, no ten design :). Później jednak zauważyłem coś niepokojącego, coś co prawdę mówiąc zaczęło mi się bardzo nie podobać. Otóż mam spore wątpliwości co do podświetlenia matrycy - jest to szczególnie widoczne na jasnym tle, np. w tedy kiedy wyświetlę na całej powierzchni kolor biały - widać nierównomierną 'biel', fragmenty mniej lub bardziej białe lub szare (trudno tutaj mówić o bieli). Czy coś takiego może być podstawą do wymiany / naprawy urządzenia? W załączniku zdjęcie monitora (nie najlepsze, w pełni nie odzwierciedla tego, co można zobaczyć na 'żywo') .

#2 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 posts

Posted 15 November 2007 - 04:34

Ja tu nic nie widzę. Ogólnie to tak jest, świetlówki pod spodek nie mogą idealnie równomiernie podświetlić matrycy. Tu i tak jest bardzo dobrze, w większości tanich matryc, nawet 17-calowych widać jaśniejsze/ciemniejsze rogi.

#3 Laborman

Laborman
  • 397 posts
  • SkądDeep Space 9

Posted 15 November 2007 - 06:37

Ogólnie ACD wcale nie są najlepszymi monitorami (jedynie jednymi z droższych) więc i tak jest dobrze.

#4 hespis

hespis
  • 3 posts

Posted 15 November 2007 - 09:41

Problem polega na tym, że nie chodzi tutaj o rogi, tylko o środek - gołym okiem widać jaśniejsze i ciemniejsze miejsca (jak już mówiłem zdjęcie nie oddaje tego tak dobrze). W pracy siedzę na taniej 19 Acera i tego tam nie ma, pomimo, że kolory są 'sprane', a paleta barw mocno okrojona... (należy przyjrzeć się środkowi ekranu - widać tam smugi) Reasumując, jeśli tak ma wyglądać jakość Apple'a to dziękuję...

#5 białko

białko
  • 240 posts

Posted 15 November 2007 - 13:29

na tym zdjęciu nie widać żadnych problemów więc się nie dziw, że nikt Ci nie pomoże imo na matrycy nie powinno być żadnych plam, przy zakupie powinieneś sprawdzić monitor i wybrać taki ktory nie ma żadnych plam i tyle, teraz możesz mieć pretensje tylko do siebie...

#6 hespis

hespis
  • 3 posts

Posted 15 November 2007 - 14:29

Ok, dzięki za na radę, tak czy inaczej dopytam się serwisu o to co mnie martwi. Na koniec informacja - jestem prawie pewien, że problem się pojawił po jakimś czasie...

#7 Diodak

Diodak
  • 301 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 November 2007 - 00:40

To zjawisko normalne i faktycznie wcale nie fajne :(

Tak wypada 30" Cinema Display: http://pclab.pl/art23407-5.html prawda że piekne kolorki w narożnikach? ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users