Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook z układem klawiszy US/Jap. i polskie znaki.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Przepia

Przepia
  • 3 postów

Napisano 23 maja 2014 - 18:51

Zakupiłem mac'a z Japonii i oczywiście ma ok układ klawiatury US/Jap czyli poprzestawiane znaki specjalne typu nawiasy, znaki matematyczne, %^#, itp. Po ustawieniu imput source na English U.S. znaki specjalne zaczynają się zgadzać z tym co mam na klawiaturze ale znikają polskie znaki a po ustawieniu imput'a na Polski PRO znaki specjalne są w zupełnie innych miejscach niż te opisane na klawiaturze. Wiecie może czy istnieje jakiś sposób żeby polskie znaki uruchomić pomimo ustawionego imput source na English US lub przy włączonym impucie Polski PRO przemapować znaki specjalne? KeyRemap4MacBook nie daje z tym rady albo ja jestem za głupi.

#2 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 maja 2014 - 00:05

Musisz ustawić język klawiatury na Polski Pro i przyzwyczaić się do tego, że oznaczenia na klawiszach nie zgadzają się z tym co wyskakuje na ekranie po ich naciśnięciu. Możesz też wymienić klawiaturę na uniwersalną międzynarodową. Tak jest kiedy się kupuje taniej komputer z egzotyczną klawiaturą.

#3 rusinu

rusinu
  • 372 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 24 maja 2014 - 00:19

Pewne jest że ustawienia KeyRemap4MacBook musisz zrobić na POLSKI PRO. Spróbuj jeden klawisz przepisać najpierw. Mi się kiedyś udało, robiłem to chyba w aplikacji Automator jako skrypt. Znalazłem gdzieś tutoriala, trochę to trwało ale działa.
Można też skorzystać z wymiany pojedynczych klawiszy, o ile rozmiar i mocowanie jest identyczne, ale nie jestem pewien czy można je wyciągnąć u ciebie.
Jest jeszcze opcja taka, że są naklejki na klawiaturę, raz widziałem, działa. Znika wtedy podświetlenie naklejonych klawiszy.
Patrzyłem też na całe covery do klawiatury ale musisz sam wybrać: Japanese Keyboard Cover - KB Covers
A tak wogóle to wiem jaki to ból nie móc zamknąć nawiasu :)

#4 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 maja 2014 - 09:11

Z tego co wiem klawisze w wersji japońskiej są inaczej rozstawione, trzeba było kupić komputer z Europy bądź USA...

#5 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 24 maja 2014 - 10:02

Nie rozumiem idei przeprogramowywania ustawień klawiatury, żeby zgadzały się z nadrukami. Zapamiętasz te ustawienia, zmienisz komputer i co? Będziesz ustawiał jak w poprzednim czy uczył się od nowa? Po prostu zapamiętaj gdzie są poszczególne znaki, albo naklej sobie naklejki na klawisze (dosyć badziewne rozwiązanie) lub ostatecznie zmień klawiaturę, tak jak radzi Ci @macsupport.

#6 rusinu

rusinu
  • 372 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 24 maja 2014 - 10:56

@iron.gery - z tego co wiem to są 3 różne rodzaje japońskich klawiatur i 2 z nich powinny pasować do EN. Sam miałem kupić z japońskimi znaczkami ale udało się w Japoni kupić EN, choć była trochę droższa. Kolega kupił tańszą wuęc musi zapłacić teraz za tę promocję sam.

#7 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 24 maja 2014 - 12:33

Ja używam tej klawiatury i nie muszę się przejmować że coś mi nie pasuje! :)
https://www.trulyerg...-BL-750x600.jpg

#8 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 maja 2014 - 13:20

@ Wojtkow - Mój pierwszy MacBook miał szwedzką klawiaturę dlatego doskonale wiem na czym polega "problem". Trzeba zrobić tak jak mówisz, ustawić język Polski Pro i zapamiętać, które znaki są pod którymi klawiszami. Wbrew pozorom to jest banalne, bo przecież całe życie używamy komputerów i już chyba mniej więcej pamiętamy gdzie jest nawias, kropka, przecinek itd. W większości klawiatur można też wymienić same klawisze na europejski układ i problem się rozwiąże. Jeśli trzeba to my to możemy zrobić. W przypadku japońskiej klawiatury problem może jednak polegać na tym, ze jedna z jej wersji ma zupełnie inny układ klawiszy i ich wielkość, wtedy trzeba wymienić cały topcase. Naklejki to nieporozumienie, bo nie dość, ze wyglądają żenująco to jeszcze zasłaniają podświetlenie.

#9 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 24 maja 2014 - 16:34

Jakbyś jednak chciał naklejki, to są:
tutaj

#10 iLambert

iLambert
  • 118 postów
  • SkądPolska

Napisano 24 maja 2014 - 23:25

Stary, też tak mam, idzie się bez problemu przyzwyczaić. W KeyRemap4MacBook ustaw sobie tak: KANA to Option L (w sekcji For Japanese -> Change KANA Key) Dzięki temu ten klawisz po prawej stronie od spacji z japońskimi oznaczeniami będzie działał jako prawy alt i voila, polskie znaki działają :) Gdybyś miał więcej pytań, wal na PW.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych