Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod 3 generacji - pierwsze wrażenia 11 lat od premiery.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 23 maja 2014 - 18:44

Cofnijmy się do roku 2004. Prezydentem jest Kwaśniewski, papieżem Polak. W kinach grają Pasję i Shreka 2. Maków w Polsce praktycznie nie ma.
Dołączona grafika

Nazwa Apple: OBS,iPod 15GB w/Dck Cntr (Early 2004)
Dołączona grafika
(porównanie wielkości z przedmiotami codziennego użytku)

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Wrażenia po kilku dniach:

- porysowany przód i tył ale tym się zajmę ręcznie lub piszczę w ruch dremela.
- tylna metalowa obudowa delikatnie pogięta, ktoś go też niechlujnie otwierał.
- wszystkie przyciski na przednim panelu są w pełni dotykowe. Moim zdanie super rozwiązanie bo nie ma mechanicznych elementów które
się zużywają. Kiedyś miałem iPoda Video z nieźle wyrobionymi przyciskami.
- Podświetlane przyciski!
- Czytelny ekran w słońcu.
- dysk w pełni sprawy
- synchronizacja i ładowanie w pełni działa jedynie przez FireWire, na szczęście udało mi się znaleźć na serwisie OLX.pl oryginalna ładowarkę
z kablem za 20zł z przesyłką. Ciekawostką jest to że była wystawiona jako "ładowarka do iMaca"
Synchronizacja w teorii powinna przebiegać sprawniej niż na wszystkich nowszych iPodach wykorzystujących jedynie USB 2.0.
Do tego dysk FireWire można wykorzystać do reinstlacji OS X na macach PPC z padniętym napędem. :)
- Nieaktualne oprogramowanie. Nowa aktualizacja 2.2 -> 2.3 (22.02.2005) wprowadziła między innymi mieszanie wszystkich utworów w
głównym menu. Myślałem że to było od początku w iPodach.
- Dysk trochę głośny ale ma to swój klimat.
- Niestety są problemy z kompatybilnością z uniwersalną stacją dokującą. Pilot nie działa a dźwięk gra cicho bo nie działa sterowanie
głośnością.
- Ostatni pliki jakie zostały utworzone pochodziły z Września 2004 roku a więc iPod być może nie był używany prawie 10 lat. Mimo to dzięki
aplikacji Senuti porzyczyłem sobie sporo ciekawej muzyki.
- Na temat jeszcze nie mogę się wypowiedzieć. Na razie trzyma dobrze.

Niestety nie posiadam pudełka ani innych akcesoriów. Za to iPod kosztował mnie jedyne 70zł.

Dołączona grafika Dołączona grafika

Więcej informacji na:
- iPod.info.pl: Historia iPodów – iPod 3G | iPod.info.pl — iPod, iPad, iPhone, iBlog
- Wikipedia: iPod – Wikipedia, wolna encyklopedia
- Apple-history.com: apple-history.com / iPod (Dock Connector)
- Apple.com: Apple - Products - iPod History

Tapeta: http://i.imgur.com/U3FvXPs.jpg

Dołączona grafika

#2 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 24 maja 2014 - 06:52

- Synchronizacja przez FireWire to coś pięknego na starszych makach. Synchronizacja dużej biblioteki trwa szybko, idzie płynnie i nie obciąża komputera. Szkoda że iPhone czy iPoda Classic 160GB nie można synchronizować w ten sposób bo przydało by się. - Jakoś dźwięku bije na głowę wszystkie nowsze iPody i iPhony jakie mam i miałem za sprawą dużej mocy jaką daje ten odtwarzacz. Z pewnością nie będzie problemu z nagłośnieniem dużych słuchawek. Nie jestam audiofilem ale słyszę wyraźną różnicę między iPodam Nano 2G a iPodem 3G.

#3 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 24 maja 2014 - 09:13

Kupiłem drugiego takiego iPoda w wersji 20GB za 40zł :D

#4 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 25 maja 2014 - 00:53

No zrobiłeś mi "smaczek" na takiego :)

#5 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 29 maja 2014 - 22:20

Niestety nowy iPod 3G 20GB okazał się uszkodzony, prawdopodobnie zalany. Przyciski w przednim panelu nie reagują poprawnie. Reszta działa. iPod posłużył jednak jako dobry dawca organów. - Wtyczka jack okazała się w lepszym stanie więc przekręciłem, obie nie przerywają ale w tej jack trzyma się sztywniej. - Podobnie tylni panel, choć nieco bardziej porysowany to nie jest pogięty, a i tak mam go zamiar odświeżyć. - Bateria w pierwszym iPodzie jest nieco spuchnięta i nie trzymała najlepiej. Nowa jest w dużo lepszym stanie więc przekręciłem. - HDD został zwiększony z 15GB na 20GB. - Wciąż jestem pod wrażeniem synchronizacji przez FireWire. Dodatkowo na części wciąż mam sprawny dysk ZIF 15GB jak by obecny się uszkodził, drugą sprawną płytę główną, taśmy itp. oraz nie do końca sprawną baterię i LCD. Na starej obudowie poćwiczę polerowanie stali i przedniej obudowy z szybką. Zobaczę też jak by wyglądał "stone wash" na tylnym panelu :) Efekty wrzucę w tym temacie. Jak ktoś ma takiego uszkodzonego iPoda to niech da znać.

#6 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 07 czerwca 2014 - 15:25

Zaangażowałem się w inny makowy projekt, którym w przyszłości się podzielę więc z powodów finansowych wystawiłem iPody na pewnym znanym portalu aukcyjnym.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych