Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook White 2010 i żółte odbarwienia

• Zamknięty Temat jest zamknięty
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 TheEgo

TheEgo
  • 79 postów

Napisano 22 maja 2014 - 10:46

Witajcie, zakupiłem równo miesiąc temu Macbooka Unibody (white) z 2010 roku i chciałbym go troszkę regenerować. Zauważyłem, że w paru miejscach, jego obudowa jest delikatnie popękana, a z prawym, dolnym rogu obudowy (miejsce na nadgarstki) znajduje się żółte odbarwienie. Czy moglibyście pomóc mi odnaleźć obudowę, bądź serwis, gdzie da się to wymienić oraz czy znacie sposób na pozbycie się lub zamaskowanie tej żółtej plamy?

#2 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 22 maja 2014 - 10:56

Spróbuj delikatnie przetrzeć szmatkę z mikrofibry nasączoną roztworem piany aktywnej i wody. Nie przesadź tylko z tą pianą bo tym się samochody myje. Później przetrzyj drugą szmatką nasączoną wodą. Przy okazji możesz przywrócić przewody od ładowarki do stanu nowości. Pęknięciami się nie przejmuj bo to wada fabryczna tych macbooków.

#3 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 maja 2014 - 11:10

Obudowę można u nas wymienić. Choć nie jest to tanie, bo ona jest zintegrowana z klawiaturą itd. Akurat mamy jedną nową oryginalną, ze wszystkimi foliami itd. Możesz też spróbować delikatnie wyczyścić np. Cifem. Tylko nie zalej klawiatury, bo jedna kropla wody ją zniszczy.

#4 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 22 maja 2014 - 11:15

Cif nie ma właściwości ścieralnych? Nie będzie widać otarcia pod światło?

#5 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 maja 2014 - 11:32

Jak sie delikatnie czyści odpowiednią ściereczką to nie ma zniszczeń. Ale to musi być Cif albo podobne mleczko, a nie pasta do szorowania z biedry ;)

#6 TheEgo

TheEgo
  • 79 postów

Napisano 22 maja 2014 - 12:38

Spróbuje tego Cifa, miejmy nadzieję, że on to zetrze, a co do pęknięć, nie przeszkadzają mi tak bardzo. To mój pierwszy Mac, pod koniec roku chce kupić Pro 13 z 2011 roku, a co zrobię z tym, tego nie wiem. :) Dziękuję za pomoc, choć pozostaje jeszcze jedno szybkie pytanie i może moderator mnie nie zglanuje - czym najlepiej oczyszczać ekran, aby nie miał smug oraz czy ta klawiatura jest naprawdę tak delikatna?

#7 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 maja 2014 - 12:41

Ekran umyjesz delikatną mikrofibrą i nawet płynem do okien. Tylko nie lej po matrycy i po klawiaturze. Jeśli chcesz wyczyścić klawisze to na szmatkę delikatnie pryśnij płyn i czyść. Ale tego płynu niewielką ilość, bo jeśli coś się wleje do klawiatury to będzie do wyrzucenia. Szmatka może być ledwie wilgotna.

#8 TheEgo

TheEgo
  • 79 postów

Napisano 22 maja 2014 - 12:50

Klawiaturę dzisiaj czyściłem na sucho, szczoteczką do zębów, a potem ciut wilgotną szmatką to zbierałem - efekt cudowny, a wszystko jest suche. Co do ekranu - do tej pory, najpierw wilgotną szmatką go przecierałem, potem wcierałem szmatką tak, aby się przepięknie lśnił - myślę, że będzie okej. Dzisiaj wezmę się za tę plamę, w sumie jest ona w prawym rogu, przez cały bok od gładzika (pasek od ścianki dolnej i prawej), ale da się to pewnie jakoś zminimalizować :)

#9 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 22 maja 2014 - 12:54

Ja to też polecem płyn iPure :) Używam i jestem zadowolony :)

#10 eSpares24_com

eSpares24_com

• 200 postów
  • SkądFieldorfa 5a/d, Warszawa

Napisano 22 maja 2014 - 12:54

Dokładnie, tak jak macsupport napisał: delikatna szmatka/gąbeczka + Cif (ważne, żeby to był biały Cif, gdyż są również o żółtej barwie) do wyczyszczenia plastiku, płyn do okien na szmatkę + mikrofibra do "polerki" do ekranu, a do klawiatury najlepiej izopropanol, gdyż nawet ledwie wilgotna szmatka jest w stanie namieszać w klawiaturze a izopropanol wyparuje w 100%.

#11 TheEgo

TheEgo
  • 79 postów

Napisano 22 maja 2014 - 13:02

W takim razie, moja lista zakupów została zaktualizowana. Dziękuję wam Panowie (i Panie, jeżeli jakieś tu są), myślę, że temat można spokojnie zamknąć. :)

#12 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 22 maja 2014 - 13:42

Zgodnie z życzeniem

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych