Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zapomniałem hasła jak zresetować lub odzyskać na OSX 10.9.3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Brysiu23

Brysiu23
  • 12 postów

Napisano 21 maja 2014 - 15:17

Jak w temacie.

#2 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 21 maja 2014 - 15:25

Reset hasła użytkownika w OS X przez Apple ID - Blogi - MyApple.pl

#3 Brysiu23

Brysiu23
  • 12 postów

Napisano 21 maja 2014 - 15:51

Niestety nie mam zaznaczonej tej opcji, aby ją zaznaczyć muszę znać hasło..

#4 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 maja 2014 - 15:56

Jak można zapomnieć hasło, którego się używa praktycznie codzień? Jest sposób aby usunąć hasło ale na forum nie piszemy o tym jak omijać zabezpieczenia. Na PW też nie.

#5 Brysiu23

Brysiu23
  • 12 postów

Napisano 21 maja 2014 - 16:14

wszystko przez to że użyłem do tego asystenta, myślałem że chodzi o ten pęk kluczy ale co się okazało jednak nie, więc hasła nie zapisałem ani nie zapamiętałem. Czasu nie cofnę.. popełniłem błąd nieuważnie czytając i licząc że hasło zostanie zapamiętane w pęku kluczy.

#6 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 21 maja 2014 - 16:47

Asystenta ?

#7 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 21 maja 2014 - 18:19

Ten asystent to pewnie pęk kluczy co Brysiowi podpowiedział hasłord...

#8 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 21 maja 2014 - 19:04

Kup nowego MacBook'a .:D

A ty mózg.

Ten asystent to pewnie pęk kluczy co Brysiowi podpowiedział hasłord...

Tak właśnie myślałem :)

#9 NoneZ

NoneZ
  • 249 postów
Napisano 22 maja 2014 - 12:27

Hasło zdejmą Ci w autoryzowanym serwisie po przedstawieniu dokumentów zakupu komputera.

#10 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 05 czerwca 2014 - 23:26

Dlaczego ktos kto nie pamieta hasla odrazu jest traktowany jak zlodziej w Polsce ?mi kilaka razy przytrafilo sie zapomniec haslo, ja kupilem mojego rmbp w usa online i nie dostalem z przesylka zadnego rachunku wiec co mam przedstawic w autoryzowanym serwisie ? piszecie takie brednie ze nie da sie ich czytac! jak tylk ktos napisze na tym forum ze zapomnial hasla to odarazu zlodziej!

#11 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 06 czerwca 2014 - 07:12

Dlaczego ktos kto nie pamieta hasla odrazu jest traktowany jak zlodziej w Polsce ?mi kilaka razy przytrafilo sie zapomniec haslo, ja kupilem mojego rmbp w usa online i nie dostalem z przesylka zadnego rachunku wiec co mam przedstawic w autoryzowanym serwisie ? piszecie takie brednie ze nie da sie ich czytac! jak tylk ktos napisze na tym forum ze zapomnial hasla to odarazu zlodziej!

Kto tu pisze, że kolega jest złodziejem?
Argumentowano tylko, że są nielegalne sposoby zdjęcia hasła, ale na tym forum nie można ich prezentować, więc kolega może ich poszukać w necie.
Nikt nikomu nic nie sugeruje. Pomoc w ramach dopuszczalnych norma prawnych na tym forum jak najbardziej, ale coś ponadto, jest illlegal.
Znasz legalną metodę, podziel się z nami w tym wątku.
Pozdrawiam

#12 pedros

pedros
  • 1 392 postów
  • SkądWAW, PL

Napisano 06 czerwca 2014 - 12:09

Zaraz, zaraz, ale zdaje się, że mówimy o OS X a nie iOS. Reset zapomnianego hasła w OS X jest akurat z tego co pamiętam opisany nawet w bazie wiedzy Apple i nie jest czynnością nielegalną.

#13 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 06 czerwca 2014 - 12:49

Zaraz, zaraz, ale zdaje się, że mówimy o OS X a nie iOS.
Reset zapomnianego hasła w OS X jest akurat z tego co pamiętam opisany nawet w bazie wiedzy Apple i nie jest czynnością nielegalną.

Ok, to podaj linka do legalnego źródła i będzie po sprawie. Każda pomoc mile widziana :)

#14 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 czerwca 2014 - 13:11

Ludzie nie piszcie na ogólnym forum sposobów na resetowanie nawet najprostszych haseł. Potem będziecie się dziwić, że ktoś Wam się do komputera włamał.

#15 NoneZ

NoneZ
  • 249 postów
Napisano 06 czerwca 2014 - 14:15

Informacja wprost od Apple:
MacBook Air (koniec 2010 r. i nowsze modele), MacBook Pro (początek 2011 r. i nowsze modele), iMac (połowa 2011 r. i nowsze modele), Mac mini (połowa 2011 r.), Mac Pro (koniec 2013 r.): odzyskiwanie utraconego hasła oprogramowania sprzętowego

#16 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 czerwca 2014 - 14:55

Wszystko ładnie i pięknie ale w tym temacie nie chodzi o hasło oprogramowania sprzętowego (EFI) tylko o hasło do logowania do konta użytkownika w systemie.

#17 kompernik

kompernik
  • 264 postów

Napisano 06 czerwca 2014 - 15:41

Odpalasz partycję "recovery"... Po jej załadowaniu otwierasz terminal, wpisujesz "resetpassword" i klawisz return... Reszta dość intuicyjna.

Źródło - https://discussions....m/docs/DOC-4101

#18 pedros

pedros
  • 1 392 postów
  • SkądWAW, PL

Napisano 09 czerwca 2014 - 19:35

@koh. A choćby "OS X Support Essentials 10.9", czyli oficjalny podręcznik szkoleniowy Apple do kursu na ACSP. Rozdział 8.3 strona 183 "Reset Password in OS X Recovery".

#19 Debocik

Debocik
  • 15 postów

Napisano 20 września 2014 - 11:00

Ja kilka dni temu kupiłem swojego pierwszego iMaca, przesiadając się po wielu latach z PC. W sklepie mieli tylko egzemplarz ekspozycyjny, a że specjalnie jechałem po niego prawie 100km i po dokładnym obejrzeniu nie stwierdziłem, żeby w najmniejszym stopniu odbiegał od stanu, w jakim powinienem go zastać, wyciągając go jako pierwsza osoba z pudełka, zdecydowałem się na zakup. Miał on założone hasło na użytkownika, żeby klienci nie grzebali w nim bez wiedzy obsługi. Co oczywiście nie zmienia faktu, że ktoś mógł o to hasło poprosić i później różne dziwne rzeczy w nim robić - ale ufam, że tak nie było. Miałem w sklepie do załatwienia kilka innych rzeczy i gdy wróciłem, facet powiedział mi, że zdjął hasło. A skoro zdjął, to nie sprawdzałem, czy faktycznie zdjął, bo przecież zdjął… Po powrocie do domu okazało się, że jednak nie. Ja sobie poradziłem i z pomocą internetów dostałem się do komputera bez znajomości hasła. Ale kilka tygodni temu mój dziadek kupił pierwszy komputer (laptopa z windows). Gdyby mu w sklepie taki numer wywinęli, a w dodatku nie miał jakiegoś kumatego wnuczka, czy zaprzyjaźnionego sąsiada, który by podołał wyzwanie - było by kiepsko...

#20 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 września 2014 - 11:08

Nie wiem jak można kupując komputer który był używany nie robić reinstalki systemu...

#21 Debocik

Debocik
  • 15 postów

Napisano 19 stycznia 2015 - 01:06

Reinstalkę systemu chciałem zrobić, ale najpierw musiałem się dostać do komputera, który był zabezpieczony hasłem.

#22 airfighters.pl

airfighters.pl
  • 2 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 23:30

W dniu dzisiejszym miałem taką samą sytuację, pierwszy iMac i tak samo założone hasło w sklepie, ponoć miało być zdjęte... I prośba do "Debocik" proszę podaj wskazówki jak dostać się do systemu aby ominąć to hasło...? Z góry dziękuję za pomoc?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych