Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Bateria "Wymaga wymiany" - po 45 cyklach?

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Paweł B.

Paweł B.
  • 45 posts
  • SkądStarogard Gdański

Posted 19 May 2014 - 19:18

Witam, posiadam MacBooka A1181. Wszystko działało prawidłowo - bateria trzymała długo. Dziś po tygodniu chciałem uruchomić Maca i wyskoczył komunikat "Bateria wymaga wymiany - wymień teraz". Wykonałem na niej tylko 45 cykli... Wyciągnąłem i włożyłem ponownie, ale dalej jest to samo. Nie działa nawet poziom naładowania na baterii. Czytałem o jakimś resecie SMC? Czy to również mnie się dotyczy? Z góry dzięki za pomoc.

#2 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 May 2014 - 19:56

Wiesz jeśli to oryginalna bateria i działałeś gównie na ładowarce to mimo 45 cykli mogła paść. Baterie lubią pracować.

#3 Pokalian

Pokalian
  • 99 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 May 2014 - 20:03

Ale nie przesadzajmy. Bateria lubi pracować, ale jak pracuje za dużo to się zużywa. Wydaje mi się dobrym trybem, w przypadku gdy dużo czasu spędzamy przy komputerze, mieć podłączoną ładowarkę podczas pracy, dzięki czemu bateria nie pracuje, ale dać jej po pracować raz na tydzień. Co do tematu to najlepiej będzie jak zadzwonisz do Apple i wyjaśnisz sprawę ;)

#4 xpress

xpress
  • 78 posts
  • SkądŁódź

Posted 19 May 2014 - 20:56

Mam bardzo podobną sytuację i też czekam na jakiś odzew, który pomoże mi trochę rozjaśnić sprawę.
Rzuć okiem: http://myapple.pl/ko...-pro-md101.html

#5 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 19 May 2014 - 21:25

Ale nie przesadzajmy. Bateria lubi pracować, ale jak pracuje za dużo to się zużywa. Wydaje mi się dobrym trybem, w przypadku gdy dużo czasu spędzamy przy komputerze, mieć podłączoną ładowarkę podczas pracy, dzięki czemu bateria nie pracuje,

Co za bzdura - bateria pracuje wtedy częściej i na krótkich dystansach, a cykle cały czas się nabijają.

- - - Połączono posty - - -

... oraz nieodwracalnie spada jej pojemność za każdym takim mini-cyklem ładowania. Bateria ma pracować cały czas- od "pełna do zera".

#6 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 19 May 2014 - 21:34

Witam, posiadam MacBooka A1181. Wszystko działało prawidłowo - bateria trzymała długo. Dziś po tygodniu chciałem uruchomić Maca i wyskoczył komunikat "Bateria wymaga wymiany - wymień teraz". Wykonałem na niej tylko 45 cykli... Wyciągnąłem i włożyłem ponownie, ale dalej jest to samo. Nie działa nawet poziom naładowania na baterii. Czytałem o jakimś resecie SMC? Czy to również mnie się dotyczy? Z góry dzięki za pomoc.

Bateria kilkuletnia ma 45 cykli? Żarty? Kupiłeś kiepskiej jakości zamiennik i takie są efekty. Reset SMC uzyskasz przez odpięcie zasilacza i baterii na kilkanaście sekund - choć wątpię aby to pomogło

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#7 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 19 May 2014 - 22:05

Dokładnie. Jeśli bateria jest oryginalna od tego komputera to ma jakieś 5-6 lat, więc jeśli ma tylko 45 cykli to nadaje się do wyrzucenia. Jeśli natomiast jest to zamiennik to pewnie jest kiepskiej jakości. Na pocieszenie napiszę, że jeśli nic się z nią nie dzieje, komputer się nie wyłącza i jako tako trzyma to możesz jej jeszcze używać.

#8 karabinieri11

karabinieri11
  • 15 posts

Posted 20 May 2014 - 00:47

Bateria ma pracować cały czas- od "pełna do zera".

Tak się składa że to też trochę bzdura, bo w wypadku baterii litowych użytkowanie jej 100%-0% jest również niszczące, bateria zachowa pojemność znacznie dłużej przy utrzymaniu poziomu baterii powyżej 0 i nie katowanie jej długi czas na 100%.

#9 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 20 May 2014 - 01:00

Dlatego elektronika nie dopuszcza do pełnego rozładowania baterii. Nie zmienia to jednak faktu, że albo bateria została "ubita" albo zakupiony kiepski zamiennik.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#10 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 20 May 2014 - 08:13

Co za bzdura - bateria pracuje wtedy częściej i na krótkich dystansach, a cykle cały czas się nabijają.

- - - Połączono posty - - -

... oraz nieodwracalnie spada jej pojemność za każdym takim mini-cyklem ładowania. Bateria ma pracować cały czas- od "pełna do zera".

Co to jest "minicykl ładowania"? Wymyślasz nową elektronikę?

1 cykl ładowania to dostarczenie baterii energii równej jej pojemności i pobranie takiej energii - to jest jeden cykl. Jak będziesz miał baterię na 100% i 100 razy odłączysz popracujesz do 99% i podłączysz z powrotem, to bateria nie zużyje 100 "minicykli" tylko JEDEN cykl.

Poza tym bateria się zużywa w 2 przypadkach: czas i pobór energii. Np mój poprzedni Air ma 3.5 roku 500 cykli i nadal ponad 80% pojemności i 4h spokojnej pracy.

Wg mnie (i tak był ten Air używany) najlepiej o ile się da pracować na kablu, elektronika acu i laptopa wie jak dbać wtedy o zasilanie. Baterie lijon lubią być stale pełne, wtedy się najmniej zużywają. Użytkowanie laptopa w trybie 100->0 100->0 wychlapie bardzo szybko cykle - a te nie są z gumy i szybciej degradują nowoczesne acu niż czas.

#11 Apler

Apler
  • 44 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 20 May 2014 - 13:31

Pewnie sprawdzałeś, ale gdyby nie, to Notebooki Mac: wszystko o bateriach

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users