Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Migający obraz przez HDMI, Mac Mini + Eizo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marcin tworzy

Marcin tworzy
  • 1 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 16 maja 2014 - 11:13

Witam wszystkich, Od dłuższego czasu borykam się z problemem migającego na czarno monitora podczas pracy na dużych plikach w Photoshopie. Nikt w salonie Apple i w serwisie nie potrafi mi odpowiedzieć co może być przyczyną. Mam świadomość tego że Mac Mini nie jest sprzętem stricte z przeznaczeniem do prac graficzno/fotograficznych i że może to być kwestia zbyt słabych parametrów np karty graficznej (jedynie moje przypuszczenie), ale chce to potwierdzić lub znaleźć prawdziwą przyczynę. Mac Mini (Late 2012) i5 2,5GHz, 16GB RAM, dysk talerzowy 500GB (może to jest przyczyna?), grafika Intel HD Graphics 4000 1024 MB, system Os X 0.9.2 (13C1021). Photoshop oryginalny CS6, kabel HDMI Sony High SPEED standard 1,4 (sprawdzałem inne kable HDMI) przy połączeniu przez DVI z oryginalną przejściówką Apple to samo. Monitor Eizo CS230. Rzecz się dzieje jedynie w photoshopie kiedy plik który tworzę jest "ciężki" najdziwniejsze jest to że np podczas przesuwaniu jednej z warstw obraz miga, odczekam chwilę wykonuję tą samą operację (przesuwam warstwę- w identyczny sposóB) i nic nie miga. Może ktoś wie lub wpadnie na pomysł co jest na rzeczy?

#2 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 16 maja 2014 - 11:51

Może z innym kablem spróbować? Ja z mini late 2011 miałem tak, że z kablem hdmi-hdmi + przejście na dvi do monitora miał takie pojedyncze mignięcia z nieokreśloną częstotliwością (średnio co ok 1h, później coraz częściej). Jak zastosowałem przejściówkę dostarczaną z makiem + normalny kabel dvi problem znikął kompletnie.

#3 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 16 maja 2014 - 11:55

Twój opis wskazuje na problem po stronie komputera lub oprogramowania (PS lub sterownik, na drugie nie bardzo masz wpływ niestety). Kwestię wadliwego kabla również wykluczyłeś. Możesz ewentualnie wykluczyć kwestie monitora stosując jakiś inny monitor. Photoshop ma możliwość ustawienia w swoich preferencjach w jakim maksymalnym stopniu wykorzystuje zasoby komputera, jest tam między innymi opcja wykorzystywania sprzętowego przyśpieszenia wideo używającego karty graficznej. Spróbuj z różnymi ustawieniami.

#4 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 16 maja 2014 - 11:56

a weż użyj kabla DP, a nie HDMI.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych