Mój problem polega na niewłaściwym zaznaczaniu tekstu przez komputer (a właściwie pojedynczych słów) podczas próby zaznaczenia go klikając prawym klawiszem - zaznaczam prawym klawiszem, w celu automatycznego wywołania menu kontekstowego. Problem występuje podczas przeglądania plików PDF w programie Podgląd czy Safari. Jednak przeglądając strony internetowe w Safari (*.html) takie problemy nie występują. Starając się zaznaczyć jedno słowo w pierwszej linijce tekstu zwykle wszystko jest w porządku, jednak im bliżej końca strony tym jest gorzej. Problem występuje przynajmniej od OS X 10.9 (nie wiem czy występował wcześniej) i dalej występuje w wersji OS X 10.9.3
Przykładowo zaznaczam słowo "Otrzymywanie" w pierwszej linijce i wszystko jest dobrze, natomiast próbując zaznaczyć słowo "laboratorium" w linijce szóstej program zaznacza "zenia w każ" znajdujące się wcześniej w tekście. [ATTACH=CONFIG]21567[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]21568[/ATTACH]
Jak taki problem rozwiązać?

Problem z zaznaczaniem tekstu w plikach PDF oglądanych w programie Podgląd
Rozpoczęty przez
krem
, 15 maj 2014 22:21
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 15 maja 2014 - 22:21
Napisano 16 maja 2014 - 07:54
Zainstaluj Adobe Readera i użyj zamiast preview.
Napisano 16 maja 2014 - 11:49
Pisząc o Safari masz na myśli zwykłą stronę WWW czy PDFa otwartego w Safari? Ze zrzutów ekranu wynika, że chodzi o PDF otwartego w Safari. Z opisu w sumie też, ale chcę się upewnić.
Masz możliwość sprawdzić na innej maszynie? Może jakiś przykładowy plik PDF, którym możesz się podzielić? Zweryfikujemy czy Podgląd "tak ma" czy jest to coś tkwiącego w Twoim komputerze.
Ja ze swojej strony akurat takiego zachowania nie odnotowałem jeszcze nigdy. Są czasami kłopoty z zaznaczaniem tekstu gdy jest rozpisany w kilku łamach - niekiedy "łapie" dobrze, niekiedy niekoniecznie.
Świeży sugeruje dobrą rzecz. Acrobat Reader ma również wtyczkę do Safari umożliwiającą otwieranie PDF wewnątrz przeglądarki właśnie w czytniku Adobiego.
Napisano 17 maja 2014 - 09:26
Pisząc o Safari miałem na myśli PDFa otwartego w Safari, zaznaczanie na stronach WWW działa taka jak powinno. Na innym MacBooku Air (z 2013) sprawa wygląda identycznie - również był na nim zainstalowany OS X Mavericks, niestety nie wiem, która wersja. Na moim komputerze system był już raz instalowany od nowa (w celu rozwiązania innego buga, nie pomogło, natomiast aktualizacja 10.9.2 rozwiązała sprawę). Zauważyłem, że problem występuje gdy pojawiają się "dziwne znaki", czyli polskie znaki <ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś, ź, ż> czy <ɑ,β,ɣ,∂ i inne> lub wielokropek, który niektórych PDFach jest zapisany jako pojedynczy znak alt+dwukropek <…> (wielokropek napisany poprzez trzykrotne naciśnięcie kropki działa chyba dobrze<…>). Oto przykładowy plik [url]http://laboratoria.net/download.php?file=otrzymywanie_i_chromatografia_lipidow_zlozonych.pdf[/url] .
Wiem, że istnieje taki program jak Acrobat Reader, kiedyś nawet używałem, natomiast drobne błędy programu Podgląd nie dyskwalifikują go jako mojego domyślnego programu do przeglądania plików, dlatego nie mam zamiaru instalowania Acrobata.
Wiem, że istnieje taki program jak Acrobat Reader, kiedyś nawet używałem, natomiast drobne błędy programu Podgląd nie dyskwalifikują go jako mojego domyślnego programu do przeglądania plików, dlatego nie mam zamiaru instalowania Acrobata.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych