Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac dla córki. Imac czy mac mini

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 1FRESH1

1FRESH1
  • 5 posts

Posted 14 May 2014 - 22:07

Witam, znalazlem taka oferte [url=http://allegro.pl/showItem2.php?item=4222459064]Apple iMac 24cale 2,8Ghz 1920x1200 320GB pełna FV (4222459064) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.[/url]
Podpowiedzcie panstwo czy ta oferta jest warta rozpatrzenia. Komputer dla 8 letniej coreczki, internet, lekka obrobka zdjec, multimedia.
Rozmyslam rowniez na kupnem maca mini... Do ktorego i tak trzeba dokupic monitor, naped... Mam dylemat. Moze ktos ma ciekawa oferte sprzedazy sprzetu ktorego szukam to prosze na privat. Pozdrawiam

#2 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 posts
  • SkądBiała Podlaska

Posted 14 May 2014 - 22:11

Jako, że to 8 letnia dziewczynka, nie uważasz, że lepiej będzie kupić dobry komputer na Windowsie? Na pewno będzie chciała w coś pograć, a na Maku będzie z tym ciężej niż na Windowsie.

#3 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 14 May 2014 - 22:13

Dokładnie a za 3000 złożysz już coś fajnego.

#4 1FRESH1

1FRESH1
  • 5 posts

Posted 14 May 2014 - 22:28

Hmmm, tez tak myslalem na poczatku... Gra tylko w gry na przegladarkach do tego uzywa tez ipada mini. W sumie to jej wystarcza do zabawy. Mozecie miec racje z tym windowsem, za 3000 mozna zbudowac dobra baze pod przyszla ewentualna rozbudowe... Ciezko zdecydowac

#5 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 posts
  • SkądBiała Podlaska

Posted 14 May 2014 - 22:33

Dla 8 letniej dziewczynki nie ma różnicy czy komputer jest na OS X czy na Windowsie. Byle jej się nie zacinał i mogła robić wszystko co potrzebuje ;)

#6 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 14 May 2014 - 22:48

Hmmm, tez tak myslalem na poczatku... Gra tylko w gry na przegladarkach do tego uzywa tez ipada mini. W sumie to jej wystarcza do zabawy. Mozecie miec racje z tym windowsem, za 3000 mozna zbudowac dobra baze pod przyszla ewentualna rozbudowe... Ciezko zdecydowac

Dokładnie,na mini sobie na fb pograsz.i tyle.

#7 1FRESH1

1FRESH1
  • 5 posts

Posted 14 May 2014 - 23:15

Na ipada mini jest kilka fajnych tytulow, sam gram w np. w fifke ;) Z jednej strony kupujac takiego maca to raczej nie mam co liczyc na rozbudowe, jest to nierozwojowy, jednorazowy wydatek ze strata na starcie. Po jakims czasie moze uda sie sprzedac a moze nie.. Z drugiej strony, jestem w trakcie przebudowy domowej infrastruktury IT na system appla. Chce zeby wszyscy domownicy byli "polaczeni" :) Srodowisko windowsa z telefonami wlacznie, nie nadaje sie... Android zamula.. Moim zdaniem apple wypada najlepiej w tej kwestii. Bardziej intuicyjny... Nawet praca na applach jest mniej meczaca :) zauwazylem ze nawet dziecko jest bardziej zainteresowane sama obsluga systemu appla.... Ktos moze ma doswiadczenie z dziecmi obslugujacymi appla? :) Jak to wyglada na przestrzeni czasu?

#8 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 14 May 2014 - 23:31

Na ipada mini jest kilka fajnych tytulow, sam gram w np. w fifke ;) Z jednej strony kupujac takiego maca to raczej nie mam co liczyc na rozbudowe, jest to nierozwojowy, jednorazowy wydatek ze strata na starcie. Po jakims czasie moze uda sie sprzedac a moze nie.. Z drugiej strony, jestem w trakcie przebudowy domowej infrastruktury IT na system appla. Chce zeby wszyscy domownicy byli "polaczeni" :) Srodowisko windowsa z telefonami wlacznie, nie nadaje sie... Android zamula.. Moim zdaniem apple wypada najlepiej w tej kwestii. Bardziej intuicyjny... Nawet praca na applach jest mniej meczaca :) zauwazylem ze nawet dziecko jest bardziej zainteresowane sama obsluga systemu appla.... Ktos moze ma doswiadczenie z dziecmi obslugujacymi appla? :) Jak to wyglada na przestrzeni czasu?

mój syn woli PC,może dlatego że niewielkim kosztem jestem w stanie mu go ulepszać..

#9 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 15 May 2014 - 07:04

A ja myślę, że można pogodzić jedno i drugie: kupić maca mini (najniższy koszt) i porządny monitor i zainstalować Windows na Parallelsie. Sam tak mam we wszystkich komputerach. Zupełnie inna sprawa jest, kiedy nagle dziecku zachce się zagrać w coś ambitniejszego, co będzie wymagało w miarę przyzwoitej karty graficznej. I tutaj już tylko iMac z konkretnym modelem albo jakiś złożony PC.

#10 cooper69

cooper69
  • 1035 posts
  • SkądGdańsk

Posted 15 May 2014 - 08:20

Chłopaki nie patrzcie z punktu widzenia nastolatka tylko nastolatki, którą niedługo będzie. Mam 7 letnią córkę Najbardziej wymagającą grą jaką może się zainteresować jest Sims. Moja zajmuje się rysowaniem na maćku, oglądaniem stron z LPS i graniem w gry przeglądarkowe. Do tego wszystkiego wystarcza mamusi mini. Programy kreatywne są na maca tanie i intuicyjne - córka lubi rysować. Awaryjność systemu żadna. Synuś ma PC z Win 8.1 i już mnie urwica bierze. Ostatnio zaczął się bawić w nagrywanie filmików na Youtube i żeby mu znaleźć zamiennik Camtasia Studio (cena na PC 220 funtów a na Mac 70 - WTF?) spędziłem testując zamienniki 2 dni nic nie znajdując ciekawego i funkcjonalnego przy okazji (chociaż zawsze czytam wszystko pomiędzy następnym kliknięciem dalej w instalatorze - jestem z tzw. branży, a i tak dałem się podejść) instalując jakieś "umilające życie" niepotrzebne programiki. Skończyło się na SnagIt, którego miałem z któregoś kupionego mac bundle za kilka USD. Znowu czeka mnie reinstalka... Ja bym się jak dbasz o swoje nerwy jak nie musisz to się w "rozbudowywalny" PC nie pakował tylko brał najnowszy Mini z kartą HD4000 (da radę) z rozbudowaną pamięcią do 8GB, włożonym dyskiem SSD + ten co jest i odpalonym fusiondrive. PS. Dlaczego rozbudowywalny napisałem w nawiasie... Z kilkunastoletniego doświadczenia z klientami wiem, że najpoważniejsza rozbudowa PC to dodanie pamięci RAM i wymiana HDD na większy bo np. zepsuł się. Jak już np. po minimum 3 latach padnie płyta główna to naraz okazuje się, że nie opłaca się modernizować obecnego sprzętu tylko kupić nowy bo co zostanie do wykorzystania? Skopana obudowa, która już się opatrzyła, spracowany w 95% przypadków tani zasilacz, napęd DVD, który w środku zarósł kurzem? Ile to warte, coś około 200-300 zł Oczywiście jest opcja synuś (ale to nie jest problem zakładającego wątek), który może krzyczeć nawet co roku, że jego mega wypaśna karta grafiki za jedyne (niższa półka) kilkaset złotych już nie ma odpowiedniej ilości FPS i nie chodzi z modną gierką na fulla więc tatuś kup nową i spirala się nakręca bo potem karta ok ale ramu za mało, karta i ram ok ale proc za wolny... PS. A taki Mini za parę lat jak się zestarzeje będzie mógł Ci robić za dyskretny i mocny serwer mediów, poczty, www i nie tylko - sam tak mam i jestem baaardzo zadowolony.

#11 1FRESH1

1FRESH1
  • 5 posts

Posted 15 May 2014 - 09:52

Do cooper69 : Identyfikuje sie z twoja ideologia :) Jak narazie moja coreczka oswaja sie z ambitniejszymi grami na PS4. Wedlug mnie do grania sa konsole a komputery do calej reszty. Mimo ze sam sie wychowywalem w srodowisku PC i kiedys sobie nie wyobrazalem grania na czyms innym... A poza tym, nie ciagnie jej do grania tak jak tatusia ;( Niestety sam spedzam po 3-4 godziny dziennie przy BF4. Wracajac do watku to rzeczywiscie wydaje sie rozsadniejszym kupno maca mini z perspektywy na pozniejsze zastosowanie.... U dziecka dochodzi jeszcze watek wizualny, imac ma to cos jak mowi ;) Ale slyszalem ze sa wadliwe? Po dluzszym uzywaniu sa jakies problemy z matryca. Szkoda troche wydac 2k na imaca i patrzec jak sie kurzy, jestem swiezy w temacie wiec zadam pytanie czy i maca mozna rozbudowac? Swoja droga to ktos powinien zalozyc osobny watek o naszych pociechach koszystajacych z mackow. Moze byc ciekawie :)

#12 cooper69

cooper69
  • 1035 posts
  • SkądGdańsk

Posted 15 May 2014 - 10:26

Jak chcesz mieć tani monitor wizualnie pasujący do kompletu to jest taki inspirowany Apple - Monitor LED HP Pavilion 23xi 58,4 cm (23") IPS(C3Z94AA)| HP® Polska

#13 1FRESH1

1FRESH1
  • 5 posts

Posted 15 May 2014 - 14:08

Dzieki za podpowiedz, jedziemy na zwiady do marketu :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users