Witam!
Mam pierwsze pytanie, wydawać mogłoby się trywialne, ale od wczoraj nie udało mi się znaleźć rozwiązania. Czy jest jakiś sposób, aby polskie znaki uzyskiwać tylko za pomocą prawego Alt, a lewy pozostał neutralny? Dokładnie tak jak w Windows. Problem polega na tym, że chociażby w MS Word nie mogę używać niektórych skrótów klawiszowych, np. Shift-Alt-A. Uzyskuję nim znak "Ą" zamiast spodziewanego komentarza. Próbowałem się bawić KeyRemap, ale bez skutku. Sprzęt to MBP z 2012, zewnętrzna klawiatura USB (choć na wewnętrznej jest to samo) i Mavericks. Jako źródło wprowadzania ustawione oczywiście "Polski pro".
Z góry dziękuję za pomoc.

Polskie znaki _tylko_ pod prawym Alt
Started by
kradam
, 14 May 2014 08:00
11 replies to this topic
Posted 14 May 2014 - 08:00
Posted 14 May 2014 - 08:03
A czy tych skrótów nie przejmuje czasem klawisz cmd?
Posted 14 May 2014 - 08:30
Ani cmd ani ctrl. Można skróty oczywiście przemapować, ale mam nadzieję, że jest prostszy sposób.
Posted 14 May 2014 - 09:37
Nie da się ... a na pewno nie w prosty sposób. System nie ma koncepcji alta tylko do skrótów.
Posted 14 May 2014 - 10:11
Nie całkiem prosto ale się da... i to bez dodatkowych softów zajmujących pamięć i procka.
Tu jest mój wpis z linkiem do startego rozwiązania. Warto się pomęczyć
http://myapple.pl/os...tml#post2143424
Tu jest mój wpis z linkiem do startego rozwiązania. Warto się pomęczyć

http://myapple.pl/os...tml#post2143424
Posted 14 May 2014 - 10:40
Tak sobie przeglądam skróty Maila i nie widzę żadnego, gdzie jedynymi modyfikatorami byłyby Shift i Alt. To chyba Word wszedł w ten świat w nie do końca przemyślany sposób. Swoją drogą dopiero zmagając się z tym problemem odkryłem, że polskie znaki w Macu są też pod lewym Alt :-)
- - - Połączono posty - - -
Źle się wyraziłem odnośnie "prostszy sposób". Chodzi mi o bardziej systemowe rozwiązanie, abym za chwilę nie musiał modyfikować skrótów np. w MS Excel, tylko załatwił sprawę raz na zawsze. Nie mam problemu z obsługa terminala.
@Sim1 powiedz mi tylko co mam wpisać dla "HIDKeyboardModifierMappingDst", aby osiągnąć efekt "alt tylko do skrótów"?
- - - Połączono posty - - -
Źle się wyraziłem odnośnie "prostszy sposób". Chodzi mi o bardziej systemowe rozwiązanie, abym za chwilę nie musiał modyfikować skrótów np. w MS Excel, tylko załatwił sprawę raz na zawsze. Nie mam problemu z obsługa terminala.
@Sim1 powiedz mi tylko co mam wpisać dla "HIDKeyboardModifierMappingDst", aby osiągnąć efekt "alt tylko do skrótów"?
Posted 14 May 2014 - 13:32
Czy w nowszych OS X niż Tiger zlikwidowano systemową funkcję definicji skrótów ?
Posted 14 May 2014 - 22:21
Nie, ta funkcja ciągle jest obecna w preferencjach systemowych, zakładka klawiatura.
Posted 15 May 2014 - 09:50
A jaki to ma związek z moim pytaniem?
Posted 15 May 2014 - 11:24
Oczywiście, że przejmuje! Tylko, że to ma byc cmd-alt-A, cmd zamiast shift!A czy tych skrótów nie przejmuje czasem klawisz cmd?
Całe zamieszanie musiało się wziąć z tego, że miałem otwartą listę skrótów dla Windows!!! Wstyd i hańba, proszę mnie skasować :-)
Posted 15 May 2014 - 21:11
Związek ma taki, że te skróty są czasami... ekhem... i można sobie ustawić własne. Można też ustawiać skróty takich funkcji, które normalnie żadnego skrótu nie mają. Przydatne.
Posted 16 May 2014 - 07:46
ekhem... O definiowaniu skrótów wspominałem 2x w tym wątku ;-). W każdym bądź razie dziękuję wszystkim, którzy próbowali mi po pomóc w rozwiązaniu nieistniejącego problemu!
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users