Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Polskie znaki _tylko_ pod prawym Alt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 kradam

kradam
  • 7 postów

Napisano 14 maja 2014 - 08:00

Witam! Mam pierwsze pytanie, wydawać mogłoby się trywialne, ale od wczoraj nie udało mi się znaleźć rozwiązania. Czy jest jakiś sposób, aby polskie znaki uzyskiwać tylko za pomocą prawego Alt, a lewy pozostał neutralny? Dokładnie tak jak w Windows. Problem polega na tym, że chociażby w MS Word nie mogę używać niektórych skrótów klawiszowych, np. Shift-Alt-A. Uzyskuję nim znak "Ą" zamiast spodziewanego komentarza. Próbowałem się bawić KeyRemap, ale bez skutku. Sprzęt to MBP z 2012, zewnętrzna klawiatura USB (choć na wewnętrznej jest to samo) i Mavericks. Jako źródło wprowadzania ustawione oczywiście "Polski pro". Z góry dziękuję za pomoc.

#2 knut

knut
  • 157 postów

Napisano 14 maja 2014 - 08:03

A czy tych skrótów nie przejmuje czasem klawisz cmd?

#3 kradam

kradam
  • 7 postów

Napisano 14 maja 2014 - 08:30

Ani cmd ani ctrl. Można skróty oczywiście przemapować, ale mam nadzieję, że jest prostszy sposób.

#4 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 14 maja 2014 - 09:37

Nie da się ... a na pewno nie w prosty sposób. System nie ma koncepcji alta tylko do skrótów.

#5 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 14 maja 2014 - 10:11

Nie całkiem prosto ale się da... i to bez dodatkowych softów zajmujących pamięć i procka.
Tu jest mój wpis z linkiem do startego rozwiązania. Warto się pomęczyć ;)
http://myapple.pl/os...tml#post2143424

#6 kradam

kradam
  • 7 postów

Napisano 14 maja 2014 - 10:40

Tak sobie przeglądam skróty Maila i nie widzę żadnego, gdzie jedynymi modyfikatorami byłyby Shift i Alt. To chyba Word wszedł w ten świat w nie do końca przemyślany sposób. Swoją drogą dopiero zmagając się z tym problemem odkryłem, że polskie znaki w Macu są też pod lewym Alt :-)

- - - Połączono posty - - -

Źle się wyraziłem odnośnie "prostszy sposób". Chodzi mi o bardziej systemowe rozwiązanie, abym za chwilę nie musiał modyfikować skrótów np. w MS Excel, tylko załatwił sprawę raz na zawsze. Nie mam problemu z obsługa terminala.
@Sim1 powiedz mi tylko co mam wpisać dla "HIDKeyboardModifierMappingDst", aby osiągnąć efekt "alt tylko do skrótów"?

#7 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 14 maja 2014 - 13:32

Czy w nowszych OS X niż Tiger zlikwidowano systemową funkcję definicji skrótów ?

#8 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 14 maja 2014 - 22:21

Nie, ta funkcja ciągle jest obecna w preferencjach systemowych, zakładka klawiatura.

#9 kradam

kradam
  • 7 postów

Napisano 15 maja 2014 - 09:50

A jaki to ma związek z moim pytaniem?

#10 kradam

kradam
  • 7 postów

Napisano 15 maja 2014 - 11:24

A czy tych skrótów nie przejmuje czasem klawisz cmd?

Oczywiście, że przejmuje! Tylko, że to ma byc cmd-alt-A, cmd zamiast shift!
Całe zamieszanie musiało się wziąć z tego, że miałem otwartą listę skrótów dla Windows!!! Wstyd i hańba, proszę mnie skasować :-)

#11 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 15 maja 2014 - 21:11

Związek ma taki, że te skróty są czasami... ekhem... i można sobie ustawić własne. Można też ustawiać skróty takich funkcji, które normalnie żadnego skrótu nie mają. Przydatne.

#12 kradam

kradam
  • 7 postów

Napisano 16 maja 2014 - 07:46

ekhem... O definiowaniu skrótów wspominałem 2x w tym wątku ;-). W każdym bądź razie dziękuję wszystkim, którzy próbowali mi po pomóc w rozwiązaniu nieistniejącego problemu!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych