Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak najlepiej korzystać z Hulu/Netflix przez Apple TV w Polsce?

• Please log in to reply
39 replies to this topic

#1 Betman

Betman
  • 141 posts
  • SkądSingapur

Posted 13 May 2014 - 20:49

Lepsze będzie połączenie przez jakiś VPN czy rozwiązanie oparte na DNSie? Czy ktoś Was obecnie ogląda filmy/seriale na Hulu czy Netflix z Polski za pomocą Apple TV?

#2 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 13 May 2014 - 23:38

Get US VPN for FREE! | Free VPN Service from USA

#3 Betman

Betman
  • 141 posts
  • SkądSingapur

Posted 14 May 2014 - 04:09

No właśnie pytanie czy lepiej iść przez VPN (jeśli tak to który jest najlepszy do streamingu z Hulu/Netflix do Polski?) czy inne rozwiązanie oparte na DNSie jak Unotelly?

#4 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 14 May 2014 - 09:03

Ja korzystałem z DNSa i wszystko działało, tzn Hulu w ogóle nie zauważał, że jestem poza USA, Netflix czasami miał przycięcia, ale sporadycznie. DNS dla mnie ma tą przewagę, że jest bardziej dyskretny i praktycznie nic nie trzeba kombinować. Wadą jest to, że MLB.TV wykrywało, że jestem w USA i chciało mi aplikować blackout rules (czyli ograniczać dostęp do meczy).

#5 Betman

Betman
  • 141 posts
  • SkądSingapur

Posted 14 May 2014 - 09:43

Dzięki za info. Rozumiem, że przy DNSie to prędkość naszego łącza się nie zmienia, natomiast przez VPN to cały "traffic" idzie przez inny serwer i może to mieć pozytywny lub negatywny wpływ na osiągane prędkości transferu? Generalnie jak ktoś ma w Polsce UPC 100 czy 120mbps to pewnie połączenie będzie śmigało i nie ma co się bawić w VPNa?

#6 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 14 May 2014 - 12:36

ja używam jeszcze dns-a, ale dziwna rzecz się dzieje: działa tylko z PS4 i tylko po wifi. Wszystkie aj-pody,pady i fony plus ATV2 nie działają, tzn Netflix wykrywa, że jestem poza USA. Jeśli w aj-diwajsach włączę VPN wszystko działa, jak trzeba. Mam 60 Mbit w UPC ale często to jest tylko 30 MBit i wszystko działa w porządku, nawet jednocześnie działa YT w innym urządzeniu dla dzieci. Myślę, że spokojnie nawet 10 MBit wystarczy.

#7 pHarel

pHarel
  • 93 posts
  • SkądNoordwijkerhout, Zuid-Holland, Netherlands

Posted 14 May 2014 - 13:47

Może ktoś przybliżyć rozwiązanie oparte na DNSie? Holenderski Netflix szału nie robi..

#8 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 14 May 2014 - 14:14

1. Szukasz sobie DNSu dla Netflix (są takie usługi, płatne i darmowe).
2. Wpisujesz w ustawieniach Apple TV (w ustawieniach sieci), bądź w ustawieniach routera (jeżeli używasz dhcp, dodatkowo warto zrobić osobny profil tylko dla Apple TV)
3. Przełączasz lokalizację w ustawieniach iTunes na ATV na USA
4. Działa

Przykład z filmikiem https://support.unlo...-setup-apple-tv

#9 Betman

Betman
  • 141 posts
  • SkądSingapur

Posted 14 May 2014 - 18:39

Przykład z filmikiem https://support.unlo...-setup-apple-tv

Czy przez tę firmę działa tylko Hulu czy także Netflix? W spisie kanałów akurat dziwnie nie pokazują akurat ikonki Netflix'a co mnie zdziwiło.

Porównywałeś może ich z Unotelly i innymi podobnymi serwisami jeśli chodzi o jakość działania z Polski?

#10 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 14 May 2014 - 18:53

Akurat nie używałem tego Unlocatora, tylko nie istniejącego już tunlr (tunlr.net). Jego zaletą była całkowita darmowość. Z unlocatora użyłem tylko strony z opisem, bo jest dość czytelna.

#11 Betman

Betman
  • 141 posts
  • SkądSingapur

Posted 14 May 2014 - 19:17

Dzięki za info. Napisałem do nich w sprawie Netflixa, ale wygląda na to że wszystko działa tylko musieli zdjąć logo z powodów prawnych. Mam pytanie techniczne odnośnie ich DNSów: jak najlepiej sprawdzić przepustowość np. do Netflixa za pomocą tych DNSów? Czasami firma ma kilka do wyboru i np. chciałbym sprawdzić czy otrzymam lepszy transfer danych przez Niemczy czy przez Szwecję.

#12 GAMA007

GAMA007
  • 1394 posts

Posted 21 May 2014 - 18:31

Witam,

Znowu bez nas...

Netflix-w-kolejnych-krajach-Europy.-Na-razie-bez-Polski

Dołączona grafika

Pozdrawiam

GAMA007

#13 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 22 May 2014 - 00:58

Ej tam. Ja nie wierzę, że Netflix zachowa się, jak tego oczekuje większość. Policzmy: na 200 mln Amerykanów tylko 36 mln korzysta z Netfliksa. Każdy płaci 8 a niedługo 9 USD miesięcznie. To tylko 288 mln USD miesięcznie. W Polsce oglądałoby to proporcjonalnie mniej, czyli 1/5 tj. ok. 6,3 mln Polaków. Tyle to nawet nie ma w jednej chwili widzów żaden kanał filmowy. Jaki biznes można zrobić na kwocie 6,3 x 9 USD czyli 56 mln USD miesięcznie?! Byłoby to samo co z iTunes czyli filmy z oryginalną ścieżką plus napisy. Co prawda w malutkiej Holandii się jakoś opłaca ale pewnie jest tylko po angielsku...tylko tam nie ma ZAiKS-u, PISF i innych przeszkadzajek. Jakoś rodzime VOD są w permanentnych powijakach, bo obsługiwane są przez firmy będące właścicielami telewizji, dla których VOD są jedyną i najgroźniejszą konkurencją.

#14 pHarel

pHarel
  • 93 posts
  • SkądNoordwijkerhout, Zuid-Holland, Netherlands

Posted 22 May 2014 - 13:59

Owszem, w Holandii jest ścieżka dzwiękowa angielska + napisy holenderskie. Jedynie czego można sie przyczepić, mały repertuar do wyboru, a szkoda bo €7.99 to nie jest dużo.

#15 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 22 May 2014 - 14:13

Ej tam. Ja nie wierzę, że Netflix zachowa się, jak tego oczekuje większość.
Policzmy: na 200 mln Amerykanów tylko 36 mln korzysta z Netfliksa. Każdy płaci 8 a niedługo 9 USD miesięcznie. To tylko 288 mln USD miesięcznie.
W Polsce oglądałoby to proporcjonalnie mniej, czyli 1/5 tj. ok. 6,3 mln Polaków. Tyle to nawet nie ma w jednej chwili widzów żaden kanał filmowy. Jaki biznes można zrobić na kwocie 6,3 x 9 USD czyli 56 mln USD miesięcznie?! Byłoby to samo co z iTunes czyli filmy z oryginalną ścieżką plus napisy. Co prawda w malutkiej Holandii się jakoś opłaca ale pewnie jest tylko po angielsku...tylko tam nie ma ZAiKS-u, PISF i innych przeszkadzajek. Jakoś rodzime VOD są w permanentnych powijakach, bo obsługiwane są przez firmy będące właścicielami telewizji, dla których VOD są jedyną i najgroźniejszą konkurencją.

Te tylko kilka milionów więcej niż HBO..Także bądź spokojny.I tu sobie poradzą..
pHarel żaden problem zmienić DNS i masz cały świat.

#16 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 22 May 2014 - 21:13

Sześć milionów abonentów w Polsce? Chyba Ci się przecinek przesunął. Jeżeli taki serwis zgarnąłby 500 tyś to uznałbym za wielki sukces. Przeceniacie kilka rzeczy: chęć Polaków do płacenia za filmy, chęć dostawcy do tłumaczenia wszystkiego (stawiam, że albo serwis byłby po angielsku, albo dużo uboższy niż w USA), dostępność porządnych łączy - ja mieszkam w Poznaniu i mam problem z łączem lepszym niż 4 MB itd.

#17 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 22 May 2014 - 21:17

Sześć milionów abonentów w Polsce? Chyba Ci się przecinek przesunął.
Jeżeli taki serwis zgarnąłby 500 tyś to uznałbym za wielki sukces.
Przeceniacie kilka rzeczy: chęć Polaków do płacenia za filmy, chęć dostawcy do tłumaczenia wszystkiego (stawiam, że albo serwis byłby po angielsku, albo dużo uboższy niż w USA), dostępność porządnych łączy - ja mieszkam w Poznaniu i mam problem z łączem lepszym niż 4 MB itd.

Oczywiście piszę o USA.A czy Polacy chcą płacić za tv?Oczywiście że chcą...spójrz ile abonentów ma nc+ i Cp o kablówkach nie wspomnę.
Sam mam Netflixa i jestem zadowolony z tego.Jest tańszy niż HBO a oferuje nie tylko o wiele lepszą jakość ale i jest bez problemu dostępny na każdym urządzeniu bez zobowiązań.

#18 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 23 May 2014 - 09:31

nc+ ma nieco ponad 2 mln abonentów, więc jedną trzecią tego o czym pisał @Marriu, CP około 3.5mln, czyli razem nie mają tych sześciu, a weźmy pod uwagę, że znaczna część abonentów ma tanie pakiety. Nie sądź, że Polacy mają CP / nc+ bo chcą płacić za telewizję, oni mają je bo nie mają innej alternatywy. Zresztą obecne dane pokazują, że wejście telewizji cyfrowej spowodowało odpływ abonentów z ww sieci (bo w końcu jest jakaś alternatywa).

#19 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 23 May 2014 - 14:59

nc+ ma nieco ponad 2 mln abonentów, więc jedną trzecią tego o czym pisał @Marriu, CP około 3.5mln, czyli razem nie mają tych sześciu, a weźmy pod uwagę, że znaczna część abonentów ma tanie pakiety.
Nie sądź, że Polacy mają CP / nc+ bo chcą płacić za telewizję, oni mają je bo nie mają innej alternatywy. Zresztą obecne dane pokazują, że wejście telewizji cyfrowej spowodowało odpływ abonentów z ww sieci (bo w końcu jest jakaś alternatywa).

Pozyjemy zobaczymy.Wszystko zależy od oferty..

#20 dsk121

dsk121
  • 169 posts
  • Skądwwa

Posted 23 May 2014 - 19:35

Polacy nie maja nawyku placenia za cokolwiek a kablowka to koniecznosc...dokladnie:) Dodatkowo podlaczenia na lewo itp. Znam przypadek gdzie instalator dawal swoj pakiet i mial swoj abonament na kilka blokow!!! Te firmy dokladnie zbadaly nasz rynek i znaja nasze nawyki pirzyzwyczajenia:)

#21 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 23 May 2014 - 19:38

Polacy nie maja nawyku placenia za cokolwiek a kablowka to koniecznosc...dokladnie:)
Dodatkowo podlaczenia na lewo itp.
Znam przypadek gdzie instalator dawal swoj pakiet i mial swoj abonament na kilka blokow!!!

Te firmy dokladnie zbadaly nasz rynek i znaja nasze nawyki pirzyzwyczajenia:)

To samo masz w każdym kraju świata...i co?I jakoś np w UK mimo iż Sky można mieć za 100 funtow na rok mają 10 milionów abonentów,w US podobnie...wszedzie są ludzie którzy chcą za niewielką opłatą coś obejrzeć i właśnie taki serwis jest w stanie to zapewnić.A jakość to klasa sama w sobie.

#22 Betman

Betman
  • 141 posts
  • SkądSingapur

Posted 29 May 2014 - 20:28

Ej tam. Ja nie wierzę, że Netflix zachowa się, jak tego oczekuje większość.
Policzmy: na 200 mln Amerykanów tylko 36 mln korzysta z Netfliksa. Każdy płaci 8 a niedługo 9 USD miesięcznie. To tylko 288 mln USD miesięcznie.

Jeśli to są oficjalne statystyki to strach pomyśleć ile Amerykanów tak naprawdę korzysta z tego Netflixa, skoro mnóstwo ludzi z innych krajów jest pewnie wśród tych statystyk jako "amerykańscy użytkownicy". ;)

#23 piotresce

piotresce
  • 1568 posts
Posted 29 May 2014 - 21:11

Jeśli to są oficjalne statystyki to strach pomyśleć ile Amerykanów tak naprawdę korzysta z tego Netflixa, skoro mnóstwo ludzi z innych krajów jest pewnie wśród tych statystyk jako "amerykańscy użytkownicy". ;)

Amerykańskich czyli posiadających amerykańską kartę płatniczą.

#24 charliefrown

charliefrown
  • 155 posts

Posted 06 June 2014 - 12:08

Korzystam z Netflixa, Hulu Plus i Amazona zarówno na Apple TV i PS3. Wg mnie najprostszy sposób na pokonanie zabezpieczeń lokalizacyjnych to w tej chwili UnoDNS (UnoTelly), bez jakiegokolwiek grzebania w ustawieniach routera, prędkość bardzo przyzwoita. Sposobów na amerykańską kartę jest wiele, sam kupiłem sobie w Stanach prepaidową Visę, poza tym są w necie takie rozwiązania jak wirtualna amerykańska karta visa, którą można sobie zasilać, kiedy się chce. Hulu z kolei to ciekawy przykład hipokryzji, wraz z zakupem SONY SMP N200 otrzymałem 3 miesiące Hulu za darmo, bez problemu udało się dodać zwykłą polską kartę Inteligo i tak działa od kilku lat. Oczywiście jak wchodzę z polskiego IP na stronę główną Hulu, to otrzymuje standardowe pouczenie wyrażające gest środkowego palca, jednak po wprowadzeniu loginu i hasła wchodzę na swoje konto z powitaniem "WELCOME MICHAL" ;)

#25 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 07 June 2014 - 16:40

Amerykańskich czyli posiadających amerykańską kartę płatniczą.

Ja za netfliksa płacę kartą Visa polskiego dojczebanku.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users