Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro vs. PowerBook G4

• Please log in to reply
32 replies to this topic

#26 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 17 January 2006 - 22:06

Laptok z MediaMarkt lub MediaExpert za ~2600zł + FreeBSD Rulez.

TomkOx, zgadzam się z tym, no ja może bym sobie Debiana wrzucił

7 lat korzystałem z podobnego rozwiązania(Asus, Icom, Icom, HP, Asus) i jakoś od Grudnia 2004(PowerBook 12", PowerBook 15") lepiej mi się śpi ;)

#27 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 17 January 2006 - 22:08

ciemnosci, odnosisz sie do fragmentu wypowiedzi, który , jak już przyznałem napisałem na wyrost, ale OK.

Co wad Apple, wydaje mi się, że zdaje sobie z ich sprawy, korzystam wkoncu z jablek na codzień, i ważne jest dla mnie to jaką wydajnośc ma mój system i jak ją polepszyć.

Acer, jest lepiej wyposażony, to prawda, jest szybszy. Jednak kupując laptopy Apple mam świadomość, że dostaję dobrej jakóści produkt, i dlatego wolę w tym zestawieniu MacBook'a. Dodatkowo wartość softu os Apple przewyżasz to co dostaje z Acerem, ale to pewnie wiele osób nie wzrusza.
Pozatym, co chyba najważniejsze, mam na nim OSX legalnie, ana Acerze nie bedzie to możliwe.

Sorki, ale jak widzę Athlon w laptopie, to ma wizję, dokupowania podstawki chlodzonej ciekłym azotem pod komputer! (a to chyba więcej niż 5,5 kg) - ty chyba sobie żartujesz nazywając to przenośnym komputerem... Bo mi się wydaje , że to jeden z tych komputerów, z bajerami, ale nie nadjącymi s^ę do pracy, a jaki jeszt czas pracy na bateriach ? 35 minut ? Acer to inna półka, widać, że to jest porządny sprzęt, nie podoba mi się wizualnie, ale ma wszystko to czego można od "wypasionego" laptopa dla profesjonalisty oczeiwać. Może się mylę z tym drugim laptopem z Athlonem, ale nie wydaje mi się... (nie podali czasu pracy na bateriach, czy ja jestem już ślepy).

#28 ciemnosci

ciemnosci
  • 18 posts

Posted 17 January 2006 - 22:55

ciemnosci
Acer, jest lepiej wyposażony, to prawda, jest szybszy. Jednak kupując laptopy Apple mam świadomość, że dostaję dobrej jakóści produkt, i dlatego wolę w tym zestawieniu MacBook'a. Dodatkowo wartość softu os Apple przewyżasz to co dostaje z Acerem, ale to pewnie wiele osób nie wzrusza.
Pozatym, co chyba najważniejsze, mam na nim OSX legalnie, ana Acerze nie bedzie to możliwe.

Faktycznie o OS X tutaj chodzi. Tylko niestety To mnie martwi. Chcialbym zeby wybor Maca podyktowany byl nie tylko tym ze jako jedyny ma OS X ale takze tym ze sam hardware jest wart swej ceny i tak jak OS X jest innowacyjny. (Co by bylo gdyby na Acerze byl mozliwy OS X?) Design nie starcza.

Stary Pbook to chyba ostatni laptop w stulu apple. Mozliwe ze przesadzam, mam tez cicha nadzieje ze to sie zmieni, ze to pierwsze laptopu na Intelu i jeszcze wszystko zostanie dopracowane ale na razie nie wyglada sprawa dobrze. Tak dlugo czekalismy na nowego Powerbooka, nastepce z prawdziwego zdarzenia ktory bylby tym czym Powerbook byl kiedys a dostalismy PC w stylu apple. Zmiana byla co najwyzej ilosciowa a nie jakosciowa.

Ani podswietlania LCD w ekranie, ani specalnej pamieci flash do szybkiego botowania ani jakiejkolwiek innowacji z ktorych byl znany PowerBook! Mamy za to klka funkcji odjetych i mniejszy ekran. Jest to szybki komputer, prawda, ale tym to akurat ciezko zablysnac w swiecie PC.
Fakt ze jest do dobry laptop i tez wzial bym go zamiast acera (to jednak OS X) ale to juz nie to co dawniej ;/ (kraza plotki ze iBook bedzie bardziej innowacyjny)

A ten 5,5kg laptop to pewno pokaz mozliwosci. Dyski na raid i dual athlon 64 moze niezbedne nie sa ale Geforca 7800 chetnie bym w laptopie widzial.

A przy okazji:
[url]http://news.com.com/2061-10793_3-6026637.html[/url]

#29 Maciej

Maciej
  • 696 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 January 2006 - 09:21

Sorki, ale jak widzę Athlon w laptopie, to ma wizję, dokupowania podstawki chlodzonej ciekłym azotem pod komputer! (a to chyba więcej niż 5,5 kg) - ty chyba sobie żartujesz nazywając to przenośnym komputerem...

Ten komputer moze sluzyc jako bardzo skuteczna bron zaczepna:) Zaden laptop Apple
nie ma takiej funkcji;)

#30 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 18 January 2006 - 09:47

.... a dostalismy PC w stylu apple. Zmiana byla co najwyzej ilosciowa a nie jakosciowa.

Ani podswietlania LCD w ekranie, ani specalnej pamieci flash do szybkiego botowania ani jakiejkolwiek innowacji z ktorych byl znany PowerBook!

A może po prostu takie gadżety są zbędne/nie sprawdzają się, powoli, Apple w ciągu roku musi zmienić całą linię swych komputerów na Intel'a, to już całkiem niezle zadanie. Podejrzewam,że po czasie, jak już¨Intel się "zadomowi", zacznie się pokazywanie pazurków.

Pozatym nowy MacBook PRO chyba nie jest PC w stylu Appl, mi wygląda na wychodzonego PowerBook'a, ale może się mylę.

Mamy za to klka funkcji odjetych i mniejszy ekran. Jest to szybki komputer, prawda, ale tym to akurat ciezko zablysnac w swiecie PC.

Odjętych i nie, ekran jest około 70% jaśniejszy (podobno jak Apple Cinema), lepsza karta graficzna, ciekwie zapowiadający się następca PCMCIA (jeśli chodzi o możliwości), nowsze procki, w sumie masz racje żadnych innowacji nie ma... Sarkazm, tak... bo sprzeczamy się o komputer którego jesczez w sumie nie ma. Według mnie stosunek moźliwości/cena jest OK, w porówanniu do Pecetów, to już różnie, ale nie można brać pod uwagę wszytskich laptopów ze świata PeCeta dla porównania, to tylko jeden laptop vs reszta świata! Ops... chyba ciężko będzie sprostać takim wymaganiom.

BTW - na szczęście - MacBook PRO nie musi błyskać w świecie PC, wystarczy, że jest najszybszym laptopem Apple (co nie znaczy, że nie może być lepszy!)

#31 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 18 January 2006 - 11:08

Faktycznie o OS X tutaj chodzi. Tylko niestety To mnie martwi. Chcialbym zeby wybor Maca podyktowany byl nie tylko tym ze jako jedyny ma OS X ale takze tym ze sam hardware jest wart swej ceny i tak jak OS X jest innowacyjny. (Co by bylo gdyby na Acerze byl mozliwy OS X?) Design nie starcza.

Dokładnie, jedynym plusem MacBooka jest fakt, że działa na nim legalny OS X. I tyle.

A może po prostu takie gadżety są zbędne/nie sprawdzają się, powoli, Apple w ciągu roku musi zmienić całą linię swych komputerów na Intel'a, to już całkiem niezle zadanie. Podejrzewam,że po czasie, jak już¨Intel się "zadomowi", zacznie się pokazywanie pazurków.

Raczej zwykłe cięcie kosztów - skoro nawet pilota na BT nie dali z tego właśnie powodu. Są zbyt zachłanni.
Każdy duży producent pecetów wypuszcza rocznie więcej nowych/odświeżonych modeli (laptopów/desktopów/serwerów) niż Apple przez ostatnie 5 lat chyba - więc wypuszczenie sześciu nowych maszyn to raczej normalne zadanie, zwłaszcza korzystając z tych samych fabryk co inni producenci.

Pozatym nowy MacBook PRO chyba nie jest PC w stylu Appl, mi wygląda na wychodzonego PowerBook'a, ale może się mylę.

Wygląd wyglądem, ale to jest PC by Apple i już
.

Odjętych i nie, ekran jest około 70% jaśniejszy (podobno jak Apple Cinema), lepsza karta graficzna, ciekwie zapowiadający się następca PCMCIA (jeśli chodzi o możliwości), nowsze procki, w sumie masz racje żadnych innowacji nie ma... Sarkazm, tak... bo sprzeczamy się o komputer którego jesczez w sumie nie ma. Według mnie stosunek moźliwości/cena jest OK, w porówanniu do Pecetów, to już różnie, ale nie można brać pod uwagę wszytskich laptopów ze świata PeCeta dla porównania, to tylko jeden laptop vs reszta świata! Ops... chyba ciężko będzie sprostać takim wymaganiom.

Aż się boje wiedzieć jak ciemny był ekran PB (ACD wcale nie są takie jasne, w porównaniu z konkurencją). Karta, ExpressCard, procki to tylko ewolucja, następcy obecnych systemów z firm trzecich.
Będzie ciężko, ale Apple chyba zdawało sobie, że pryśnie czar nieporównywalnych Hz'ów i będzie można łatwo porównać wnętrzności - mogło więc przedstawić coś naprawdę odjechanego, lub choćby dorównywującego wydajnościom PC'om.

#32 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 18 January 2006 - 20:00

Z Apple jest tak jak swego czasu bylo z systemem VHS Philipsa i BetaCam Sony,Philips udostepnil format i technologie(chociaz gorsza od betacam) a sony nie,jak to sie skonczylo wszyscy wiedza,vhs trafil pod strzechy a o niebo lepszy jakosciowo betacam do drogiego profesjonalnego sprzetu(np.studii telewizyjnych) :roll:Nastepna kwestia to wiekszosc z nas chce uzywac beztresowo i bez awaryjnie sprzetu,jak kupuje auto to po to aby jezdzic,mam wiedziec jak wlaczyc,zatankowac i umiec obslugiwac,nic wiecej,nie interesuje mnie sprawdzanie pracy silnika,stanu oleju,oceniania pracy skrzyni itp.,tak samo powinno byc przy kompie,ma dzialac,nie interesuje mnie grzebanie,zastanawianie sie czy ma byc slave czy master itp. pierdoly,jak bede chcial pogrzebac bo to lubie to kupie trupa ze zlomu i bede w nim grzebal

#33 PowerbookFiend

PowerbookFiend
  • 619 posts
  • SkądLandsberg/Stettin

Posted 24 January 2006 - 11:43

Jaki to PRO? Jak zmniejszyli rozdzielczość ekranu, zabrali Fw800, DL z wypalarki. To mi raczej wygląda na LANSBOOK bo taki cienki i z kamerka i z pilocikiem. Co do procesora to upłynie trochę wody w Wiśle nim przekonwertują i zoptymalizują pod jego kontem aplikacje. Tymczasem sam chetnie bym kupił 17" nie sprzedając 12' by mieć porównywalną wydajnośc:P:P:P:P

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users