Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nie działa roaming

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 09 maja 2014 - 14:17

Witam. Mam iPhone 4s MF265LP/A (7.1.1). Pare dni temu byłem w USA i nie chciał mi sie zalogować w żadnej sieci ( AT&T, ani T Mobile ). Przy wyborze ręcznym te sieci sie wyświetlały na liście do wyboru. Ale ani w trybie automatycznym, ani ręcznym nic z tego. Próbowałem resetu, wyjęcia w włożenia spowrotem karty sim. Cały czas - szukam sieci / brak sieci Dzwoniłem do Play i powiedziano mi, ze wszystko powinno byc ok, nie mam żadnej blokady ani nic takiego. W Hiszpanii moja karta sim działała z innym telefonem. W kraju roaming tez mi działa, bo na stałe mam wybrany ręcznie T-Mobile. O co moze chodzić ? Moze jakis problem z sim, lub iPhone?

#2 Aquo

Aquo
  • 507 postów

Napisano 09 maja 2014 - 14:33

Z tego co wiem europejski iPhone 4S chyba nie obsługuje amerykańskich częstotliwości. Nie rozumiem tylko, dlaczego widzi te sieci.

#3 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 09 maja 2014 - 14:49

Hmm, koleżance działał roaming - moze ona ma wersje usa, musze zapytać...

#4 Bulbulator

Bulbulator
  • 35 postów

Napisano 09 maja 2014 - 16:40

a moim zdaniem to co o czym pisze Aquo dotyczy Wifi; faktycznie są różnice sprzętowe - ant. wifi; euro-usa; i dalej moim.. zdaniem :) powinien działać w USA i tutaj: szkoda, że nie spróbowałeś podłączyć pod iTunes w momencie szukania sieci tam :) osobną sprawą jest problem gdy wracamy do kraju i nie działa nam sieć - kiedyś był to dość powszechny problem

#5 Aquo

Aquo
  • 507 postów

Napisano 09 maja 2014 - 17:17

Nie, WiFi jest dość jednolitym standardem, a na pewno nic mi nie wiadomo o różnicach w antenach iPhone'ów z Europy i USA. Wiem, że Japonia ma "swój" standard j, ale to by było tyle. Z resztą WiFi nie ma kompletnie nic wspólnego z siecią komórkową. Jedyne co iTunes może zrobić to wgrać sterowniki sieci komórkowej, czy jak to się tam nazywa, a to można też zrobić z poziomu telefonu - inna rzecz, że nie wiem nic o jakimś niedawnym update'cie ze strony Play. Niektóre wersje iPhone'ów (np. te sprzedawane w USA jako wolne - bez Simlocka) obsługują wszystkie pasma - Europejskie, Amerykańskie i chyba nawet te z Chin, może ma taką wersję? Próbowałeś włożyć simkę amerykańskiego operatora?

#6 Bulbulator

Bulbulator
  • 35 postów

Napisano 09 maja 2014 - 18:02

Nie, WiFi jest dość jednolitym standardem, a na pewno nic mi nie wiadomo o różnicach w antenach iPhone'ów z Europy i USA. Wiem, że Japonia ma "swój" standard j, ale to by było tyle. Z resztą WiFi nie ma kompletnie nic wspólnego z siecią komórkową. Jedyne co iTunes może zrobić to wgrać sterowniki sieci komórkowej, czy jak to się tam nazywa, a to można też zrobić z poziomu telefonu

:) iPhone USA ma (piszemy oczywiście o 4,4S- autor tematu taką ma) podwójną antenę WiFi a Euro ma potrójną ;)
ale faktycznie dalej masz rację 'WiFi nie ma kompletnie nic wspólnego z siecią komórkową' :)
i dalej 'to wgrać sterowniki sieci komórkowej' właśnie o to mi chodziło :) oczywiście z poziomu telefonu też można :) można też update iOS robić a wiemy, że lubią się wywalić ;/ dlatego napisałem czy nie pewniej podpiąć kablem ?
i proszę piszemy tu (rozsądnie i z wiedzą) by się uczyć :)

#7 Aquo

Aquo
  • 507 postów

Napisano 09 maja 2014 - 18:21

Nic mi o takich podwójnych i potrójnych antenach nie wiadomo. Możesz dać źródło? Update sieci nie ma prawa powodować żadnych crashy.

#8 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 09 maja 2014 - 18:43

Nie, WiFi jest dość jednolitym standardem, a na pewno nic mi nie wiadomo o różnicach w antenach iPhone'ów z Europy i USA. Wiem, że Japonia ma "swój" standard j, ale to by było tyle. Z resztą WiFi nie ma kompletnie nic wspólnego z siecią komórkową. Jedyne co iTunes może zrobić to wgrać sterowniki sieci komórkowej, czy jak to się tam nazywa, a to można też zrobić z poziomu telefonu - inna rzecz, że nie wiem nic o jakimś niedawnym update'cie ze strony Play.
Niektóre wersje iPhone'ów (np. te sprzedawane w USA jako wolne - bez Simlocka) obsługują wszystkie pasma - Europejskie, Amerykańskie i chyba nawet te z Chin, może ma taką wersję?
Próbowałeś włożyć simkę amerykańskiego operatora?

Wersje iPhone mam z PL ( 2 m-CD temu w play wziąłem ). Miałem spróbować z jakimś starterem T-Mobile, ale blednie uznałem, ze skoro koleżance play działa na iPhone a mi nie, to na pewno mam jakas blokadę i zapomniałem o temacie. Komunikowaniem sie przez iMessage via WiFi i to mi wystarczyło. Za jakis czas wyjeżdżam znowu za granice i mnie to niepokoi, bo w tym miejscu gdzie bede raczej na WiFi nie moge liczyć i chciałbym miec sprawny tel....

#9 Aquo

Aquo
  • 507 postów

Napisano 09 maja 2014 - 19:07

Jeżeli nie masz anteny to nic nie poradzisz;(

#10 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 09 maja 2014 - 19:22

Jakie anteny jakie WiFi o czym Wy piszecie, każdy coś gdzieś słyszał ale nie ma pojęcia gdzie i o co chodziło. Jeżeli iPhone widzi sieć a się do niej nie loguje to znaczy, że problem leży po stronie sieci co w przypadku Play jest bardzo prawdopodobne. Najprościej to sprawdzić przekładając kartę do innego telefonu.

#11 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 09 maja 2014 - 19:41

Jakas Pani z Play wlasnie mi zasugerowała możliwość uszkodzenia sim, ale musze sie pofatygował do salonu w celu weryfikacji...

#12 Aquo

Aquo
  • 507 postów

Napisano 09 maja 2014 - 19:55

Mam na myśli antenę działająca na częstotliwości US. Jak telefon może działać bez niej? To możliwe?

#13 bolec71

bolec71

• 657 postów
  • SkądPodkarpacie

Napisano 09 maja 2014 - 20:05

Jeżeli "widzi" obcych operatorów to chyba ma odpowiednią antenę, a w zasadzie odbiornik.

#14 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 11 maja 2014 - 16:06

Dokładnie, tez to tak rozumiem - ze skoro widzi te sieci tzn. Jest zdolny do pracy w tych sieciach. Nie udało mi sie jeszcze zweryfikować w salonie Play, czy nie mam uszkodzonej karty sim. Za to dostałem info od koleżanki, której iPhone działał i ma ona model: MD239ZP/A i wg. strony iphonefrom.com pochodzi on z Hong Kongu ??(sieć Three)

#15 Bulbulator

Bulbulator
  • 35 postów

Napisano 16 maja 2014 - 20:41

delikatny odkop ale skoro Mod się myli to warto :) OleYek odkreć tylny panel w 4S bo w tym temacie mowa o tej wersji i spójrz do góry po lewej tam jest ant. wifi potrójnie zagięta bo zwykle mamy do czynienia z europejską wersją. Jak DWA zagięcia są to wiedź że masz do czynienia z urządzeniem wyprodukowanym na rynek USA. I wracając do tematu moje spostrzeżenie :) można przez wifi ściągać sterowniki sieci ale jeśli kiedykolwiek zmienicie karty i pisze 'Szukam...' podłączcie kablem pod iTunes :) tak jest najpewniej

#16 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 16 maja 2014 - 21:05

delikatny odkop ale skoro Mod się myli to warto :)
OleYek odkreć tylny panel w 4S bo w tym temacie mowa o tej wersji i spójrz do góry po lewej tam jest ant. wifi potrójnie zagięta bo zwykle mamy do czynienia z europejską wersją. Jak DWA zagięcia są to wiedź że masz do czynienia z urządzeniem wyprodukowanym na rynek USA.
I wracając do tematu moje spostrzeżenie :) można przez wifi ściągać sterowniki sieci ale jeśli kiedykolwiek zmienicie karty i pisze 'Szukam...' podłączcie kablem pod iTunes :) tak jest najpewniej

Antena może być zawinięta nawet w trąbkę... Standard to standard. Jeżeli jest w urządzeniu WiFi to musi się połączyć z każdą siecią WiFi. Co do GSM to jeżeli urządzenie znajduje sieć to znaczy że jest w stanie się technicznie z nią połączyć, bo jest kompatybilne. I antena może być nawet w kwadraciki i nie ma to nic do rzeczy ;)

#17 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 16 maja 2014 - 21:20

Update z mojej strony... Na infolinii zasugerowano mi udanie się do salonu w celu sprawdzenia karty sim, czy nie jest uszkodzona. W salonie play usłyszałem " o... He... Pierwszy raz o czymś takim słyszę, zeby nie działał roaming zagraniczny hehe, jedyne ci moge zaproponować to wymiana karty sim na nowa... " ręce opadają po prostu. Generalnie mam nowy sim i czy działa za granica przekonam sie dopiero..... za granica... Słabo... Slaaaaabo /:

#18 Bulbulator

Bulbulator
  • 35 postów

Napisano 16 maja 2014 - 21:56

Ojeny.. 'burczybass' teraz już Cię rozumiem :) masz roaming a nawet gdyby nie miałbyś nie chcesz mieć naliczane mega koszty:) nasze gadanie o wifi dotyczyło kto się lepiej zna; jedź tam, jeżeli masz roaming zrób reset ustawień sieciowych i podłącz KABLEM pod iTunes niestety nic więcej nie mogę

#19 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 16 maja 2014 - 22:07

Tak zrobie, słabe tylko, ze mam po raz 2 nowa karte sim, nowy tel i musze kombinować.... /:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych