Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Nie dzia艂a roaming

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 post贸w
  • Sk膮dWars i Sawa

Napisano 09 maja 2014 - 14:17

Witam. Mam iPhone 4s MF265LP/A (7.1.1). Pare dni temu by艂em w USA i nie chcia艂 mi sie zalogowa膰 w 偶adnej sieci ( AT&T, ani T Mobile ). Przy wyborze r臋cznym te sieci sie wy艣wietla艂y na li艣cie do wyboru. Ale ani w trybie automatycznym, ani r臋cznym nic z tego. Pr贸bowa艂em resetu, wyj臋cia w w艂o偶enia spowrotem karty sim. Ca艂y czas - szukam sieci / brak sieci Dzwoni艂em do Play i powiedziano mi, ze wszystko powinno byc ok, nie mam 偶adnej blokady ani nic takiego. W Hiszpanii moja karta sim dzia艂a艂a z innym telefonem. W kraju roaming tez mi dzia艂a, bo na sta艂e mam wybrany r臋cznie T-Mobile. O co moze chodzi膰 ? Moze jakis problem z sim, lub iPhone?

#2 Aquo

Aquo
  • 507 post贸w

Napisano 09 maja 2014 - 14:33

Z tego co wiem europejski iPhone 4S chyba nie obs艂uguje ameryka艅skich cz臋stotliwo艣ci. Nie rozumiem tylko, dlaczego widzi te sieci.

#3 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 post贸w
  • Sk膮dWars i Sawa

Napisano 09 maja 2014 - 14:49

Hmm, kole偶ance dzia艂a艂 roaming - moze ona ma wersje usa, musze zapyta膰...

#4 Bulbulator

Bulbulator
  • 35 post贸w

Napisano 09 maja 2014 - 16:40

a moim zdaniem to co o czym pisze Aquo dotyczy Wifi; faktycznie s膮 r贸偶nice sprz臋towe - ant. wifi; euro-usa; i dalej moim.. zdaniem :) powinien dzia艂a膰 w USA i tutaj: szkoda, 偶e nie spr贸bowa艂e艣 pod艂膮czy膰 pod iTunes w momencie szukania sieci tam :) osobn膮 spraw膮 jest problem gdy wracamy do kraju i nie dzia艂a nam sie膰 - kiedy艣 by艂 to do艣膰 powszechny problem

#5 Aquo

Aquo
  • 507 post贸w

Napisano 09 maja 2014 - 17:17

Nie, WiFi jest do艣膰 jednolitym standardem, a na pewno nic mi nie wiadomo o r贸偶nicach w antenach iPhone'贸w z Europy i USA. Wiem, 偶e Japonia ma "sw贸j" standard j, ale to by by艂o tyle. Z reszt膮 WiFi nie ma kompletnie nic wsp贸lnego z sieci膮 kom贸rkow膮. Jedyne co iTunes mo偶e zrobi膰 to wgra膰 sterowniki sieci kom贸rkowej, czy jak to si臋 tam nazywa, a to mo偶na te偶 zrobi膰 z poziomu telefonu - inna rzecz, 偶e nie wiem nic o jakim艣 niedawnym update'cie ze strony Play. Niekt贸re wersje iPhone'贸w (np. te sprzedawane w USA jako wolne - bez Simlocka) obs艂uguj膮 wszystkie pasma - Europejskie, Ameryka艅skie i chyba nawet te z Chin, mo偶e ma tak膮 wersj臋? Pr贸bowa艂e艣 w艂o偶y膰 simk臋 ameryka艅skiego operatora?

#6 Bulbulator

Bulbulator
  • 35 post贸w

Napisano 09 maja 2014 - 18:02

Nie, WiFi jest do艣膰 jednolitym standardem, a na pewno nic mi nie wiadomo o r贸偶nicach w antenach iPhone'贸w z Europy i USA. Wiem, 偶e Japonia ma "sw贸j" standard j, ale to by by艂o tyle. Z reszt膮 WiFi nie ma kompletnie nic wsp贸lnego z sieci膮 kom贸rkow膮. Jedyne co iTunes mo偶e zrobi膰 to wgra膰 sterowniki sieci kom贸rkowej, czy jak to si臋 tam nazywa, a to mo偶na te偶 zrobi膰 z poziomu telefonu

:) iPhone USA ma (piszemy oczywi艣cie o 4,4S- autor tematu tak膮 ma) podw贸jn膮 anten臋 WiFi a Euro ma potr贸jn膮 ;)
ale faktycznie dalej masz racj臋 'WiFi nie ma kompletnie nic wsp贸lnego z sieci膮 kom贸rkow膮' :)
i dalej 'to wgra膰 sterowniki sieci kom贸rkowej' w艂a艣nie o to mi chodzi艂o :) oczywi艣cie z poziomu telefonu te偶 mo偶na :) mo偶na te偶 update iOS robi膰 a wiemy, 偶e lubi膮 si臋 wywali膰 ;/ dlatego napisa艂em czy nie pewniej podpi膮膰 kablem ?
i prosz臋 piszemy tu (rozs膮dnie i z wiedz膮) by si臋 uczy膰 :)

#7 Aquo

Aquo
  • 507 post贸w

Napisano 09 maja 2014 - 18:21

Nic mi o takich podw贸jnych i potr贸jnych antenach nie wiadomo. Mo偶esz da膰 藕r贸d艂o? Update sieci nie ma prawa powodowa膰 偶adnych crashy.

#8 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 post贸w
  • Sk膮dWars i Sawa

Napisano 09 maja 2014 - 18:43

Nie, WiFi jest do艣膰 jednolitym standardem, a na pewno nic mi nie wiadomo o r贸偶nicach w antenach iPhone'贸w z Europy i USA. Wiem, 偶e Japonia ma "sw贸j" standard j, ale to by by艂o tyle. Z reszt膮 WiFi nie ma kompletnie nic wsp贸lnego z sieci膮 kom贸rkow膮. Jedyne co iTunes mo偶e zrobi膰 to wgra膰 sterowniki sieci kom贸rkowej, czy jak to si臋 tam nazywa, a to mo偶na te偶 zrobi膰 z poziomu telefonu - inna rzecz, 偶e nie wiem nic o jakim艣 niedawnym update'cie ze strony Play.
Niekt贸re wersje iPhone'贸w (np. te sprzedawane w USA jako wolne - bez Simlocka) obs艂uguj膮 wszystkie pasma - Europejskie, Ameryka艅skie i chyba nawet te z Chin, mo偶e ma tak膮 wersj臋?
Pr贸bowa艂e艣 w艂o偶y膰 simk臋 ameryka艅skiego operatora?

Wersje iPhone mam z PL ( 2 m-CD temu w play wzi膮艂em ). Mia艂em spr贸bowa膰 z jakim艣 starterem T-Mobile, ale blednie uzna艂em, ze skoro kole偶ance play dzia艂a na iPhone a mi nie, to na pewno mam jakas blokad臋 i zapomnia艂em o temacie. Komunikowaniem sie przez iMessage via WiFi i to mi wystarczy艂o. Za jakis czas wyje偶d偶am znowu za granice i mnie to niepokoi, bo w tym miejscu gdzie bede raczej na WiFi nie moge liczy膰 i chcia艂bym miec sprawny tel....

#9 Aquo

Aquo
  • 507 post贸w

Napisano 09 maja 2014 - 19:07

Je偶eli nie masz anteny to nic nie poradzisz;(

#10 OleYek

OleYek

• 17聽478 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 09 maja 2014 - 19:22

Jakie anteny jakie WiFi o czym Wy piszecie, ka偶dy co艣 gdzie艣 s艂ysza艂 ale nie ma poj臋cia gdzie i o co chodzi艂o. Je偶eli iPhone widzi sie膰 a si臋 do niej nie loguje to znaczy, 偶e problem le偶y po stronie sieci co w przypadku Play jest bardzo prawdopodobne. Najpro艣ciej to sprawdzi膰 przek艂adaj膮c kart臋 do innego telefonu.

#11 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 post贸w
  • Sk膮dWars i Sawa

Napisano 09 maja 2014 - 19:41

Jakas Pani z Play wlasnie mi zasugerowa艂a mo偶liwo艣膰 uszkodzenia sim, ale musze sie pofatygowa艂 do salonu w celu weryfikacji...

#12 Aquo

Aquo
  • 507 post贸w

Napisano 09 maja 2014 - 19:55

Mam na my艣li anten臋 dzia艂aj膮ca na cz臋stotliwo艣ci US. Jak telefon mo偶e dzia艂a膰 bez niej? To mo偶liwe?

#13 bolec71

bolec71

• 657 post贸w
  • Sk膮dPodkarpacie

Napisano 09 maja 2014 - 20:05

Je偶eli "widzi" obcych operator贸w to chyba ma odpowiedni膮 anten臋, a w zasadzie odbiornik.

#14 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 post贸w
  • Sk膮dWars i Sawa

Napisano 11 maja 2014 - 16:06

Dok艂adnie, tez to tak rozumiem - ze skoro widzi te sieci tzn. Jest zdolny do pracy w tych sieciach. Nie uda艂o mi sie jeszcze zweryfikowa膰 w salonie Play, czy nie mam uszkodzonej karty sim. Za to dosta艂em info od kole偶anki, kt贸rej iPhone dzia艂a艂 i ma ona model: MD239ZP/A i wg. strony iphonefrom.com pochodzi on z Hong Kongu ??(sie膰 Three)

#15 Bulbulator

Bulbulator
  • 35 post贸w

Napisano 16 maja 2014 - 20:41

delikatny odkop ale skoro Mod si臋 myli to warto :) OleYek odkre膰 tylny panel w 4S bo w tym temacie mowa o tej wersji i sp贸jrz do g贸ry po lewej tam jest ant. wifi potr贸jnie zagi臋ta bo zwykle mamy do czynienia z europejsk膮 wersj膮. Jak DWA zagi臋cia s膮 to wied藕 偶e masz do czynienia z urz膮dzeniem wyprodukowanym na rynek USA. I wracaj膮c do tematu moje spostrze偶enie :) mo偶na przez wifi 艣ci膮ga膰 sterowniki sieci ale je艣li kiedykolwiek zmienicie karty i pisze 'Szukam...' pod艂膮czcie kablem pod iTunes :) tak jest najpewniej

#16 OleYek

OleYek

• 17聽478 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 16 maja 2014 - 21:05

delikatny odkop ale skoro Mod si臋 myli to warto :)
OleYek odkre膰 tylny panel w 4S bo w tym temacie mowa o tej wersji i sp贸jrz do g贸ry po lewej tam jest ant. wifi potr贸jnie zagi臋ta bo zwykle mamy do czynienia z europejsk膮 wersj膮. Jak DWA zagi臋cia s膮 to wied藕 偶e masz do czynienia z urz膮dzeniem wyprodukowanym na rynek USA.
I wracaj膮c do tematu moje spostrze偶enie :) mo偶na przez wifi 艣ci膮ga膰 sterowniki sieci ale je艣li kiedykolwiek zmienicie karty i pisze 'Szukam...' pod艂膮czcie kablem pod iTunes :) tak jest najpewniej

Antena mo偶e by膰 zawini臋ta nawet w tr膮bk臋... Standard to standard. Je偶eli jest w urz膮dzeniu WiFi to musi si臋 po艂膮czy膰 z ka偶d膮 sieci膮 WiFi. Co do GSM to je偶eli urz膮dzenie znajduje sie膰 to znaczy 偶e jest w stanie si臋 technicznie z ni膮 po艂膮czy膰, bo jest kompatybilne. I antena mo偶e by膰 nawet w kwadraciki i nie ma to nic do rzeczy ;)

#17 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 post贸w
  • Sk膮dWars i Sawa

Napisano 16 maja 2014 - 21:20

Update z mojej strony... Na infolinii zasugerowano mi udanie si臋 do salonu w celu sprawdzenia karty sim, czy nie jest uszkodzona. W salonie play us艂ysza艂em " o... He... Pierwszy raz o czym艣 takim s艂ysz臋, zeby nie dzia艂a艂 roaming zagraniczny hehe, jedyne ci moge zaproponowa膰 to wymiana karty sim na nowa... " r臋ce opadaj膮 po prostu. Generalnie mam nowy sim i czy dzia艂a za granica przekonam sie dopiero..... za granica... S艂abo... Slaaaaabo /:

#18 Bulbulator

Bulbulator
  • 35 post贸w

Napisano 16 maja 2014 - 21:56

Ojeny.. 'burczybass' teraz ju偶 Ci臋 rozumiem :) masz roaming a nawet gdyby nie mia艂by艣 nie chcesz mie膰 naliczane mega koszty:) nasze gadanie o wifi dotyczy艂o kto si臋 lepiej zna; jed藕 tam, je偶eli masz roaming zr贸b reset ustawie艅 sieciowych i pod艂膮cz KABLEM pod iTunes niestety nic wi臋cej nie mog臋

#19 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 post贸w
  • Sk膮dWars i Sawa

Napisano 16 maja 2014 - 22:07

Tak zrobie, s艂abe tylko, ze mam po raz 2 nowa karte sim, nowy tel i musze kombinowa膰.... /:

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych