2 monitory - profile kolorów, ustawienia ekranu
Rozpoczęty przez
Jenot
, 08 maj 2014 14:46
10 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 08 maja 2014 - 14:46
Sprzęt: Mac Pro, dwa monitory - jeden podłączony przez HDMI, drugi przez przejściówkę TB->DVI. Oba monitory skalibrowane przez X-rite i1 Display Pro. Mam z nimi kilka problemów:
1. Podczas uruchamiania lub wybudzania komputera okna otwierają się losowo na jednym albo na drugim monitorze, poza tym mimo wybrania, który jest główny to czasem muszę przestawiać ręcznie bo akurat przy starcie ten który ma być drugi zainicjował się się jako pierwszy. Jest to upierdliwe bo muszę okna od nowa przestawiać na właściwe ekrany, poza tym zmieniają się ich rozmiary (dopasowują się do rozdzielczości).
2. Często dzieje się tak, że program uruchomiony z findera na jednym monitorze uruchamia się na drugim ale z profilem kolorów z pierwszego. Pomaga przeniesienie okna programu na chwilę na pierwszy monitor i powrót. Jest to niestety uciążliwe.
Na razie przy uruchamianiu radzę sobie tak, że komputer uruchamiam tylko z monitorem głównym i dopiero po zalogowaniu podłączam drugi. Ale jeśli komp się uśpi to przy wybudzaniu i tak mam loterię
Macie takie problemy? Da się coś z tym zrobić? Myślę, że dział jest właściwy i to jest problem systemu.

Napisano 23 maja 2014 - 23:45
Przed ostatnim upgradem systemu również musiałem włączać drugi monitor dopiero po zalogowaniu. Jeśli włączyłem oba na raz, komputer zawieszał się tworząc na drugim monitorze, w narożniku siatkę na kształt kolorowych pikseli. Faktycznie czasami i u mnie loterią było, który monitor podczas uruchamiania stanie się monitorem głównym ...
Innych kłopotów nie pamiętam. Nie znalazłem na to sposobu. Przyzwyczaiłem się.
Po niedawnym aktualizacji wyżej wspomniany problem (ale tylko ten dotyczący późniejszego podłączania 2 monitora) pozostał i doszedł nowy, jak dla mnie gorszy. Po wybudzeniu stacji drugi monitor nie podnosi się - tzn. włącza się na chwilę i znów przechodzi w tryb czuwania - muszę restartować maszynę. Nie zawsze pomaga ponowne, chwilowe uśpienie i obudzenie stacji - w większości przypadków nie.
Moim zdaniem również problem leży po stronie systemu.
Napisano 25 maja 2014 - 09:42
Po upgrade (Mavericksa i i1Profilera) jest jeszcze "lepiej" - programy uruchamiają się już na właściwym pulpicie ale z niewłaściwym profilem kolorów (oczywiście nie zawsze). Dobrze, że różnica jest widoczna gołym okiem (inny kolor pasków tytułu) bo miałbym niezłą jazdę przy druku.
A, i jeszcze jedna zabawna rzecz - przy zmianie głośności z klawiatury kolor głośniczka wyświetlającego się na ekranie nie jest traktowany profilem monitora i zamiast być biały to na jednym monitorze jest seledynowy a na drugim różowy.

Napisano 25 maja 2014 - 10:08
Znalazłem metodę na usypiający się ponownie drugi monitor zaraz po wybudzeniu stacji
... Zanim się wyłączy trzeba kliknąć myszą na jego pulpicie - dzięki temu nie zaśnie, dobre prawda?!
PS. Kurcze, mam i Mavericksa, i ostatniego i1Profilera, ale takich niespodzianek jak u Ciebie jeszcze nie mam ... ciekawe ... nie używam i1Profilera do profilowania monitorów, tylko do druku ... ale to chyba nie powinno mieć znaczenia.
Głośniczek pojawia mi się tylko na jednym ekranie (głównym) i jest biały.

Napisano 25 maja 2014 - 11:06
@Jenot czy następuje wymiana informacji między monitorem a komputerem, czy masz program do tego, np Colornavigation EIZO, czy Multiprofailer NECa, bo jeśli tak to z takim czymś nie powinno być problemu, przynajmniej ja nigdy z tym nie miałem problemu. Chyba że masz monitory budżetowe, które nie mają połączenia z komputerem, nie mówię o obrazie, tylko wymianą informacji między systemem a LUT, to wtedy jest to duży problem i system bardzo często gubi się, który ma wziąść profil. Więć sprawdzić czy monitor ma wymianę informacji z systemem i tylko na tej podstawie możesz mieć prawidłowe profile.
Napisano 25 maja 2014 - 11:24
Tak czy inaczej system rozpoznaje monitory i powinien prawidłowo przypisać profile. Kiedyś nie było z tym problemu.
Napisano 25 maja 2014 - 17:01
@misiekbb Jeden monitor to tani szajs ale jest potrzebny do wyświetlania narzędzi, przy pracy z tekstem do wyświetlenia PDFa, terminala czy innych pierdułek. Myślę, że to on może bruździć ale system powinien sobie dać radę - do tego, żeby wiedzieć na którym ekranie otwiera się okno nie jest potrzebne żadne ADC ani inna magia - system ma tylko przypisać do tego okna właściwy profil kolorów. Ostatnio doszło do tego, że okna preferencji ekranu obydwu monitorów otworzyły mi się na jednym a przecież od zawsze było tak, że gdy podłączonych było więcej monitorów to preferencje dla każdego otwierały się oddzielnie na właściwym ekranie.
Możliwości są dwie - system (najbardziej prawdopodobna) i i1ProfilerTray (mało prawdopodobna).
A i jeszcze jedno - zauważyłem że to, który monitor staje się podstawowym po wybudzeniu zależy od tego na którym ekranie był focus podczas usypiania.
Napisano 26 maja 2014 - 07:33
tak wiem, że kiedyś tak było że system dobrze rozpoznawał monitory i profile, na 10.9 zauważyłem że jest źle jak podpinam byle jaki monitor, bez wymiany informacji z LUT, np na MBP mam ustawiony profil srgb, a na monitorze dell U2410 profil adoberge i zdarzało mi się nieraz ze wsadził na matrycę profil adobergb. Jest to wina systemu, co z tym robić, hmm, albo czekać aż to poprawią, albo wrócić do 10.8 (w twoim przypadku to niemożliwe), albo wrzucić jakąś zewnętrzną aplikację, która będzie nadzorować profile, monitory, ale oprócz tych od producentów monitorów nie znam żadnej.
Tak z tym aktywnym monitorem i usypianiem to tak zawsze było, dlatego ja gdzieś wychodząć czy nie wiem jak będę przez długi czas nie używał kompa, zawsze ustawiam focus na ekran MBP.
Napisano 26 maja 2014 - 17:42
Po najnowszej aktualizacji mam jeszcze większą kaszankę. Po wyłączeniu komputera i ponownym włączeniu mam na głównym ekranie piłeczkę plażową przy wyborze użytkowników a na drugim monitorze piękną sieczkę (oczywiście kliknąć nic nie można). Jedynym wyjściem jest podłączenie dodatkowego monitora po uruchomieniu systemu.
Napisano 26 maja 2014 - 17:53
Miałem to już przed aktualizacją.
Włączam drugi monitor dopiero po zalogowaniu

Napisano 26 maja 2014 - 20:49
Jenot sprobuj resetu NVRAM. Po nim mogę uruchomić stację z włączonymi dwoma monitorami ... wreszcie ... i ciekawe na jak długo
Daj znaka czy pomoże u Ciebie.
Nie ma piłeczki i kaszanki na drugim.
Jak wykonać reset: About NVRAM and PRAM

Nie ma piłeczki i kaszanki na drugim.
Jak wykonać reset: About NVRAM and PRAM
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych