Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przebicie prądu MacBook Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 muminpnd

muminpnd
  • 9 postów

Napisano 05 maja 2014 - 22:22

Witam Zakupiłem Macbooka do celów muzycznych. Poprzez USB jest podpięty do muzycznego kontrolera, z którego wychodzą słuchawki. Wszystko jest pięknie i ładnie, ale kiedy mam słuchawki na szyi i dotknę TouchPada to przez metalowe części w słuchawkach kopie mnie prąd na szyi, miernik również dał wynik pozytywny. Na pewno nie jest to wina kontrolera, słuchawek czy jakieś wadliwej instalacji elektrycznej, gdyż sprawdzałem usterkę w wielu lokalach i wszędzie jest tak samo. Na PC usterki nie ma, tylko na Macu. Jakieś pomysły? :) Jak coś to MacBookPro6,2

#2 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 05 maja 2014 - 23:25

zasilacz - prawdopodobnie rodem z alledrogo.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#3 Pluto27887

Pluto27887
  • 263 postów

Napisano 06 maja 2014 - 05:12

Zasilacz z długim kablem z uziemieniem ? Czy sam wkładany do gniazdka?

#4 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 06 maja 2014 - 06:54

zasilacz - prawdopodobnie rodem z alledrogo.

Nie koniecznie.
Mój poprzedni Air też mnie "kopał" jeżeli używałem samego zasilacza, bez kabla przedłużające z uziemieniem.

#5 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 06 maja 2014 - 09:04

Jak bez uziemienia to każdy kopie. Cudów w przyrodzie nie ma :) Jeśli zero w sieci != uziemienia, a tak jest typowo w 3 przewodowych instalacjach, to "smyrać" będzie. Sprawdziłem na 3 egzemplarzach macbooków z oryginalnymi zasilaczami, w różnych lokalizacjach. PC nie kopie bo ma obudowę zrobioną z izolatora. Pomysły: używaj do wszystkiego zasilania z "bolcem" to podstawa. Rozumiem że grasz w przypadkowych miejscach i możesz na to nie mieć wpływu - wtedy efekt zależy od różnicy potencjału "zera" w każdym z podłączonych zasilaczy - i raczej nic nie zrobisz.

#6 muminpnd

muminpnd
  • 9 postów

Napisano 06 maja 2014 - 10:48

Ładowarka rzeczywiście nie jest firmowa, ale taką już dostałem (85W Model No.A1172) :/ Druga sprawa jaka mnie ciekawi to właśnie uziemienie... Jak ono jest tutaj niby zastosowane? Każdy normalny wtyk ma miejsce na ten bolec, który wychodzi z gniazdka, a tutaj? Elita - czyli rozumiem, że nie ma na to wpływu czy ładowarka jest oryginalna czy nie? i tak przy okazji, wszędzie gdzie gram są gniazdka z Bolcem :)

#7 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 06 maja 2014 - 11:25

Typowe nowe urządzenie powinno być uziemione, tzn powinno być galwaniczne połączenie jego obudowy z bolcem we wtyczce. Jest to zrobione po to, aby w momencie np awarii i zwarcia wysoki potencjał został odprowadzony z obudowy - w rezultacie pojawienia się tam potencjału powinien "wywalić" bezpiecznik przeciwporażeniowy. W takim zasilaczu jak w MB (i w ogóle w laptopach) jest zasilacz impulsowy produkujący przy okazji wysoką częstotliwość i różne inne zakłócenia i dość wysokie napięcia na powielaczu. Następnie "produkowane" jest 'zero' i 'plus'. Przy czym to zero niekoniecznie musi być zerem dla każdego zasilacza takim samym. W praktyce napięcie definiowane jest jako różnica potencjału. Jeśli zasilacz ma dać np 24V to może to być również 100V jako "zero" i 124V jako "plus" - w układzie odizolowanym laptopowi będzie to wisiało i na tym normalnie zadziała - gorzej jak go dotkniesz, w sensie odizolujesz ten układ innym "zerem". W praktyce w układach zasilanym 2 przewodowo to "zero" z elektrowni gdzieś tam jest połączone z uziemieniem budynku czy trafo, ale odległości i skuteczność tego połączenia jest niska, stąd pojawiają się różne niewielkie różnice potencjału które odczuwamy. Ich występowanie jest też źródłem zakłóceń, np buczenia, przydźwięków, wzbudzeń wzmacniaczy w generatory :) Dlatego obecnie są wymagane 3 przewodowe instalacje i rozprowadzenie lokalnego uziemienia po wszystkich gniazdkach. To uziemienie jest też potencjałem odniesienia dla "zera". Pewnym odstępstwem od ww. są układy galwanicznie izolowane (oznakowane przez logo kwadrat w kwadracie). W praktyce są budowane na bardzo niskie napięcia i nie powinny współpracować z innymi układami np akustycznymi - bo wtedy całe ich uziemienie to "masa" kabla sygnałowego.

#8 muminpnd

muminpnd
  • 9 postów

Napisano 06 maja 2014 - 11:50

Elita dzięki za tak obszerny opis, po części zrozumiałem :D To teraz w skrócie (jak możesz oczywiście) napisz mi co mam zrobić? Czy w o ogóle mogę coś z tym przebiciem zrobić? :) Tylko prosiłbym o mniej skomplikowany język :P

#9 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 06 maja 2014 - 12:21

Przede wszystkim opisz dokładniej cały układ, które elementy mają własne zasilanie i które "z bolcem" i opisz też te na które masz wpływ. Ten kontroler ma zasilanie swoje czy z USB. Rozumiem że masz jeszcze jakieś "wyjście w świat" na mikser i dalej nagłośnienie - stąd też może powstawać jakaś różnica potencjału. Kontroler robi też za zewnętrzną kartę audio i z niej lecisz dalej? Tak podpowiem ogólnie że najlepszym rozwiązaniem jest izolacja galwaniczna, np przez toslink (światłowód) pomiędzy źródłem a końcówkami mocy i mikserem. Światło nie przenosi potencjału tylko samą informację.

#10 muminpnd

muminpnd
  • 9 postów

Napisano 07 maja 2014 - 11:24

Dobra więc opisze sytuacje z wczoraj:
Posiadam kontroler Pioneer DDJ-SR, ktory jest zasilany tylko przez usb (karta dzwiekowa wbudowana w kontroler). Na nim przebić nie ma, ale nie mogę słuchać glosno muzyki przez słuchawki, bo zaczynaja sie trzaski :/
Po tym podpiąłem swoją starą konsolę w ustawieniu 2xCD (zasilane takim kablem jak zasilacz w komputerze, z bolcem) i mikser (zasilany bez bolca zasilaczem/transformatorem? w kazdym razie przy wejsciu jest cos takiego 9v 1,5A ac in) i w tej konfiguracji przebicia już są.
W Sobotę grałem w innym miejscu i zrobiłem ten sam eksperyment. Na kontrolerze nie bylo przebić, ale jak przesiadłem się na tamtejszy zestaw 2xCD i mikser to przebicia sie pojawily. Tamtejsze CD maja taki wejscie na kabel zasilajacy (z drugiej strony bez bolca) [url]http://www.djresource.eu/images/topics/pioneer/CDJ-850_rear_high.jpg[/url]
Co do miksera to kabel z niego juz wychodzi i nie ma bolca [url]http://www.djresource.eu/Topics/story/111/Pioneer-DJM-700-s/[/url]
W przypadku 2xCD i mikser jest jeszcze podpieta karta dzwiękowa Serato SL1, która jest zasilana przez USB.
W przypadku wczorajszego - ze swojego sprzetu wychodze na mikser, ktory wychodzi na koncowki a potem juz na glosniki. W Przypadku klubu Sobotniego - ze sprzetu wychodze na koncowki\EQ\Limitery i potem na sale.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych